Daily Rakyat – Page 100 of 119 – Mencerna Pemikiran Masyarakat

Terkini @ Daily Rakyat

10 Tips Untuk Sukses Bisnes Sendiri

NOTA UTK YANG BERBISNES SEORANG DIRI =================================== Apa kita perlu buat untuk keluar dari berbisnes seorang diri, kepada berbisnes bersama pasukan. 1. Apabila kita rekod duit keluar masuk dengan betul, pertamanya kita tahu cashflow bisnes kita. Hujung bulan, positif ke negatif? 2. Sekiranya selepas beberapa bulan kita dapati duit keluar masuk lebih kurang sama saja […]

Pentingnya Suntikan Vaksin Pada Bayi Anda

Kebanyakkan ibu bapa kurang pendedahan dan ambil tahu akan pentingnya suntikan vaksin pada bayi. Di sini saya kongsikan satu kisah benar yang pernah berlaku. Pintu kecemasan ditolak dengan kuatnya lalu masuk seorang ibu dengan membawa anaknya yang dalam keadaan lemah. Dengan sekali imbas saya tahu yang kanak-kanak tersebut boleh berhenti bernafas bila-bila masa sahaja. Kanak-kanak […]

Lelaki Ini Menceritakan Bagaimana Berkahwin Pada Usia Muda Dengan Hantaran RM15,000

Terkejut saya melihat video yg kini sedang viral menunjukkan pergaduhan besar antara pihak pengantin lelaki dan perempuan yang berlaku di masjid, rumah Allah yang patut kita hormati. Lebih mengejutkan apabila pengantin perempuan sendiri bergasak menarik tudung seorang wanita yang lebih berusia dengan suara yang lantang menjerit2. Allahuakbar, dimana akal kita semua sebagi hamba Allah. Saya tidak […]

Biarlah Kami Viral Di Langit!

Kami sudah biasa tubuh badan kami disimbahi dengan pelbagai bendalir badan dan kotoran. Darah, muntah, kencing, najis, ludah, air mentuban, nanah, kahak…namakan saja dan kami mmg sudah pernah bermandikan ini semua. Sedikitpun kami tidak pernah merungut apabila kami dikotori dengan semua ini. Malah kadang kala kami tidak hiraukan dan terpaksa meneruskan rawatan terhadap pesakit demi […]

Bapa Amsyar Kongsi Tip Didik Anak Solat Sejak Kecil Termasuk Solat Duha

Bapa Amsyar Kongsi Tip Didik Anak Solat Sejak Kecil Termasuk Solat Duha   Ketika murid lain menghabiskan masa rehat di kantin dan bermain, anak ini pula ke surau sekolah untuk menunaikan solat sunat duha. Bukan sekali sekala tapi itu rutinnya setiap hari. Salah seorang guru terdetik untuk merakam gambarnya yang sedang menunaikan solat sunat duha […]

Kalau Dah Jodoh

Coretan Saudara Mohd Makhzani Abdul Rahim KALAU DAH JODOH 9/8/2014 – sabtu ayah jumpa Nadhratan Naim Abdul Sani ngan Mama(my mother in law) dkt tahfiz di bagan serai 12/8/2014 – selasa mak bgtau aku ayah da bknn dkt sesorng nk jodohkan ngan aku 13/8/2014 – rabu stalk menyetalk di fb (tgk gmbr) 15/8/2014 – mak […]

Apa Sebab Running Man Mampu Mendapat Rangking Tertinggi

Apa sebab Running Man mampu mendapat jutaan ahli tribe / super fans / die hard fans / true fans dari seluruh dunia? Angka tepat saya tidak tahu. Lihat pada ranking siaran dan sambutan yang diterima setiap kali mereka ke luar negara. Suasana di airport sahaja sudah cukup membuktikannya. Tempoh hari semasa berdiskusi dengan tim Modul […]

7 pengajaran Celik Kewangan

Saya berpendapatan 5 angka sebulan pada usia 23 tahun tetapi tidak berduit. Dan ini 7 pengajaran Celik Kewangan yang boleh saya kongsikan. Selepas menamatkan pengajian di Universiti, kerjaya saya bergerak dengan cepat ke atas tangga korporat. Pada usia 23 tahun saya ditawarkan untuk bekerja di Saudi Arabia dengan pendapatan 5 angka sebulan. Saya bekerja di […]

MASALAH adalah PELUANG dan DUIT

Perkongsian daripada Seorang Strategist Business iaitu, Dato’ Zaihal Hazri Abdul Halim yang menceritakan bagaimana bakat entreprenuer wujud dalam diri beliau. Ianya wujud sedari beliau masih bersekolah lagi. Dan ia berlanjutan sehingga beliau belajar di Universiti. Beliau memandang, setiap MASALAH adalah PELUANG dan DUIT. Saya tertarik dengan perkongsian beliau bilamana ketika beliau belajar di Universiti, sewaktu […]

DUHAI SUAMI … Jagalah Isterimu

Pernah seorang wanita mengadu pada saya sebelum program keluarga sunnah yang lalu.. Ustaz, saya dah tak tahu nak buat apa. Saya sangat sayang suami saya. Dia tidak solat langsung. Jumaat pun tak pergi. Dia jenis tiada perasaan. Tidak pernah tolong saya di rumah. Dia kuat kerja sahaja. Siang malam kerja. Tak tahu lah betul atau […]

Terkini Resepi @ Daily Makan