Breaking

Dr Muhammed Abdul Khalid : Hero Rakyat Dari Golongan Cendekiawan
Hari ini, Dr. Muhammed Abdul Khalid yang berasal dari Penang ini telah menjadi bualan ramai. Video temubual beliau dalam wacana di TV1 menjadi viral dan hangat di dalam kalangan netizen.  Beliau merupakan Pengarah Urusa ...

Terkini @ Daily Rakyat

Nasihat Untuk Fresh Graduate Bergaji RM2,000 Ke Bawah Bagi Tahun 2018

Views: 2

Andaikan misi utama fresh graduate selepas tamat pengajian adalah mengumpul modal kahwin sebanyak RM20,000 (kahwin simple-simple). Mengikut cara kebiasaan, mereka yang bergaji RM2,000 ini kenalah menyimpan RM500 sebulan selama 40 bulan untuk cukupkan modal kahwin. 40 bulan itu bersamaan dengan 3 tahun 4 bulan!. Banyak kan kalau nak meyimpan RM500 sebulan tu!, Lama jugak kan […]

Nasihat Untuk Ayah Dan Ibu Yang Sedang Susu-badankan Anaknya

Views: 1

Sebagai seorang suami dan bapa (kononnya busy bekerja) yang tidak merasa lemah letih sakit mengandungkan sendiri anak saya selama 9 bulan, dan tidak melahirkan sendiri dalam kesakitan teramat anak saya semasa proses kelahiran – melihat sendiri usaha-usaha isteri saya dalam proses mengandungkan, melahirkan, dan membesarkan anak saya didepan mata saya sendiri. Saya betul-betul hormati kepada […]

Mas atau mahar kahwin mengikut negeri tahun 2018

Nilai Mas Kahwin Mengikut Negeri 2018

Views: 37

Bagi Lelaki yang ingin mendirikan masjid pada tahun 2018 sudahkah anda memahami apa itu Mas Kahwin ataupun Mahar? Mari kita bersama-sama memahami sedikit sebanyak apa itu mas kawin atau mahar Mas kahwin atau mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri sewaktu berlangsungnya pernikahan .Mas kahwin adalah hak mutlak isteri sebagai perakuan kasih dan tanggungjawab suami […]

Anak Muda Perlu Tahu 5K Ini!

Anak Muda Perlu Tahu 5K Ini!

Views: 118

5K Anda masih muda? Ok anda kena baca. Tak berapa muda? Kalau ada adik yang masih muda, suruh dia baca. Saya senaraikan 5K yang sinonim dengan anak muda, bermula daripada tamat belajar untuk masuk ke alam kerja. Jom baca. 1. Kerja Habis belajar berkobar-kobar nak kerja sebab hutang belajar contohnya PTPTN kena bayar. Inginkan kerja […]

temuduga yang betul

Cara Etika Pemakaian Yang Betul Ketika Hadiri Temuduga

Views: 181

Aspek permakaian ketika menghadiri temuduga adalah sangat penting, tidak kira sama ada temuduga pekerjaan sektor kerajaan mahupun swasta. Belajar bagaikan nak rak di universiti, ada Degree dan Diploma tapi gagal dalam temu duga agak sedih bila didengari. Banyak aspek yang di ambil kira oleh ahli panel selain daripada kelayakan akedemik anda. Cara etika permakaian yang betul juga di ambil […]

8 Cara Aku Berniaga Di Pasar Malam Untuk Survive

8 Cara Aku Berniaga Di Pasar Malam Untuk Survive

Views: 204

Aku cerita ni berdasarkan pengalaman aku. Kau rasa bermanfaat, boleh cuba. Cara aku berniaga di pasar malam untuk survive. Ini yang dikongsikan oleh Khairul Naim Kamaruddin . Cara bagaimana berniaga di pasar malam. 1. Masa ni aku dah berhenti kerja. Ini lah bisnes yang aku terfikir masa ni. So adalah baki duit sikit buat aku beli balang air. […]

Sakit lutut

Cara Rawatan Yang Terbaik Bila Anda Sakit Lutut

Views: 209

Sakit lutut yang dapat dialami oleh semua orang dari segala usia tapi terutamanya orang berusia 40 tahun ke atas, Doktor Abdul Rahim telah berkongsi ilmunya dalam berkaitan masalah sakit lutut, cara rawatan terbaik bila anda sakit lutut dan tanda anda terkena sakit lutut. “Yang mana RAWATAN terbaik bila anda SAKIT LUTUT: Makan ubat, Physio, Mkn Produk […]

Perihal Peluang Kerja Di Kilang Atau Ladang Di Korea Selatan : Perkara-perkara Dan Risiko Yang Perlu Anda Tahu

Views: 404

Sebagai rakyat Malaysia yang telah lebih 10 tahun menetap di Korea dan tahu sedikit sebanyak tentang undang-undang dan budaya kerja di sini, saya rasa terpanggil untuk membuat penjelasan tentang perkara ini untuk manfaat bersama. Sejak akhir-akhir ini saya selalu menerima mesej(pm)/inbox melalui facebook bertanyakan dan meminta saya mencari peluang kerja kilang @ ladang korea. Saya […]

Single Is Simple : Aku Tak Setuju Dengan Pendapat Isteri Kena Susah Senang Bersama Suami!

Views: 165

Ini kisah kenapa aku tak setuju dengan pendapat isteri kena susah senang bersama suami. Pendapat aku, susah senang bersama suami kena tengok juga suami kau ada effort tak untuk kau dan family? Kalau tak ada. Jangan jadi bodoh. Ini adalah bebenang. Aku kahwin muda, umur 22 tahun. Masa tu aku rasa aku dah cukup matang […]

Rangka Manusia Berpakaian Seragam Pelantar Minyak Di Temui Pesisiran Pantai Bachok

Rangka Manusia Berpakaian Seragam Pelantar Minyak Di Temui Pesisiran Pantai Bachok

Views: 181

Rangka manusia lengkap berpakaian seragam pelantar minyak ditemui penduduk di pesisir pantai Kampung Aur BACHOK Menurut seorang penduduk , Waliyul Amri dia mengetahui kejadian itu pagi tadi selepas dihubungi oleh sepupunya yang tinggal berdekatan. Ketika tiba di situ hanya tiga penduduk yang berada di lokasi kejadian dan dia terus menghubungi pihak polis untuk memaklumkan kejadian. Menurutnya, seorang wanita […]