Daily Rakyat – Mencerna Pemikiran Masyarakat

Terkini @ Daily Rakyat

tips untuk membeli barangan

10 Tips Untuk Membeli Barangan Secara Atas Talian

Mesti anda semua suka membeli barangan atas talian kan. Haa! Jom kita ketahui tips untuk membeli barangan secara atas talian. Membeli secara atas talian memang menguntungkan dan menjimatkan masa. Tetapi anda haruslah pandai mencari laman web yang betul dan mempunyai reputasi yang baik. Antara tipsnya ialah: 1. Membeli dari laman web yang mempunyai sekuriti Pastikan […]

penjara paling pelik

Penjara Paling Pelik di Dunia

Setiap negara pasti mempunyai penjara. Penjara ialah tempat pesalah menjalani hukuman kesalahan yang mereka lakukan. Hukuman penjara akan ditentukan oleh pihak mahkamah mengikut proses-proses tertentu. Sebut sahaja perkataan penjara, tiada apa yang menarik malah ia amat menyeksakan. Namun tidak semua penjara menyeksakan, terdapat beberapa penjara paling pelik di dunia. 1. Penjara Halden, Norway Penjara paling […]

Idea Revolusi Subway – Tile Yang Menjadi Trend Terkini

Jika anda mencari kemasan jubin untuk dinding dapur atau bilik air, yang selalu menjadi pilihan ramai adalah jenis subway tile. Antara sebab ia menjadi pilihan adalah kerana fizikalnya yang tahan lasak, high-gloss ceramic dan versatile. Sejarah Subway tile mendapat nama dari laluan transit bawah tanah yang diperkenalkan oleh Bandaraya New York pada tahun 1904. Di […]

Penyakit Polio

Penyakit Polio Kembali Ke Malaysia

Polio kembali ke malaysia setelah 27 tahun pupus di bumi Malaysia. Ini merupakan  satu berita yang membimbangkan dan menyedihkan. Kes pertama penyakit polio telah dikesan selepas 27 tahun negara kita diisytiharkan bebas penyakit itu. Bayi lelaki dari Tauran, Sabah disahkan dijangkiti vaccine-derived poliovirus type 1 (VDPV1) pada disember lalu. Virus ini amat ditakuti & boleh […]

rumah sentiasa kemas dan bersih

Tips Untuk Rumah Sentiasa Kemas Dan Bersih Walaupun Ada Anak Kecil

Susah kan nak kekalkan rumah sentiasa kemas dan bersih? Tambahan pula kalau anda ada anak kecil di rumah. Anda boleh lakukannya, tak payah ambil masa yang lama pun. Terdapat banyak tips untuk rumah sentiasa kemas dan bersih walaupun ada anak kecil. Antara tips yang boleh anda praktikkan ialah: 1. Kemas katil Bangun tidur, terus kemas […]

Memilih Pasangan

Memilih Pasangan Isteri Mengikut Sunnah

Setiap lelaki pastinya menginginkan seorang wanita yang baik untuk dijadikan isteri dan teman hidup. Berbudi pekerti yang tinggi, lemah lembut dan sopan santun adalah merupakan kriteria yang menjadi dambaan bagi setiap lelaki. Namun, tidak semua antara mereka dapat seperti apa yang diimpikan. Semua orang berhak untuk membuat keputusan dalam memilih pasangan hidup mereka. Namun, pemilihan […]

negara yang terpadat

Negara Yang Terpadat di Dunia

Negara Yang Terpadat Kemajuan sesebuah negara jelas mempengaruhi kepadatan penduduk untuk menetap dengan pelbagai tujuan. Hampir setiap hari di dalam akhbar ataupun berita melaporkan kebanjiran pendatang asing ke bumi Malaysia. Namun sebagai rakyat Malaysia, kita harus bersyukur kerana masih mendapat keselesaan dalam kehidupan harian. Mengikut statistik, terdapat beberapa negara yang terpadat di dunia. 1. China […]

negara

Negara Yang Mengalami Penyakit Kemurungan & Mental Paling Tinggi

Terdapat pelbagai jenis penyakit misteri dan salah satunya adalah sakit jiwa. Namun yang lebih menggerunkan, individu yang mengalami kemurungan ini tidak sedar bahawa mereka mempunyai penyakit itu. Tekanan hidup jelas merupakan faktor utama dalam permasalahan kemurungan ini. Malah faktor budaya juga merupakan penyumbang kemurungan ini berlaku. Persoalannya negara manakah yang mengalami masalah ini ? Berikut […]

Elak Rumah Jadi Tandas Kucing. Ini Caranya

Kalau tuan punya kucing mungkin boleh bersabar lagi bila si bulu buat hal berak merata. Tapi, macam mana pula kalau rumah kita jadi tandas kucing jalanan atau kucing orang lain. Bukan setakat marah dan bengang serta boleh buat gaduh dengan jiran sebelah. Kalau sekali dua boleh consider lagi. Tapi kalau kena berkali-kali, tu yang jadi […]

Lelaki Berkahwin

Lelaki Berkahwin Hidup Lebih Lama Berbanding Lelaki Bujang

Statistik berjaya membuktikan bahawa lelaki yang sudah berkahwin, hidup mereka lebih lama berbanding lelaki yang bujang. Walaupun ada kaum lelaki yang beranggapan bahawa kaum wanita banyak memberikan masalah kepada mereka. Namun setelah berkahwin, wanita ini akan memberikan kebahagian kepada mereka. Berikut merupakan beberapa sebab mengapa lelaki yang sudah berkahwin boleh hidup lebih lama berbanding lelaki bujang. […]

Terkini Resepi @ Daily Makan