Dulu Budak Despatch Kini Mempunyai Syarikat Pembinaan Sendiri – Daily Rakyat

Dulu Budak Despatch Kini Mempunyai Syarikat Pembinaan Sendiri

Sumber Rujukan : Sinar Harian

DAHULU hanya seorang penghantar dokumen (despatch), tetapi kini menjadi pemilik syarikat pembinaan. Begitulah profil ikon kali ini, Datuk Abdul Hamid Abdu, 48, merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Ehsan Plant & Property Sdn Bhd iaitu anak syarikat Ehsan Group Companies.

Biarpun syarikat itu baharu berusia 11 tahun tetapi Ehsan Group juga sudah lama menapak dalam bidang lelongan yang kini menjangkau 25 tahun operasi.

berjaya setelah berkerja budak Despatch

Anak kelahiran Kajang, Selangor ini sebenarnya bermula dalam dunia pekerjaan setelah tamat pengajian sebagai mat despatch iaitu penghantar dokumen bagi sebuah firma guaman.

Menurutnya, peluang yang diberikan oleh peguam di firma tersebut untuk mengetahui serba sedikit mengenai hal berkaitan dokumen jual beli hartanah merupakan permulaan untuknya melangkah ke lapangan itu.

“Ketika saya bekerja sebagai despatch, peguam selalu memberi peluang untuk saya belajar mengenai surat lelongan rumah dan perjanjian jual beli rumah yang diuruskan firma tersebut.

“Sejak daripada itu, saya lihat banyak sebenarnya rumah atau premis yang dilelong, seterusnya saya mengambil keputusan untuk belajar mengenai lelongan,” katanya.

Hasil komitednya untuk belajar dalam bidang lelongan, lima tahun kemudian, Abdul Hamid berjaya memohon lesen sebagai pelelong dan pada tahun 1992, menubuhkan Ehsan Auctioneer Sdn Bhd, iaitu syarikat pelelong Bumiputera terbesar di negara ini.

budak despatch mempunyai syarikat pembinaan sendiri

“Setelah lama dalam bidang lelongan, saya mencuba pula untuk menjadi pemaju hartanah bermula 2001 setelah banyak pengalaman saya kumpul sepanjang menjadi pelelong.

“Projek pertama saya buat adalah membeli sebuah projek apartmen yang telah terbengkalai selama 14 tahun di Melaka, dan saya bina semula, kini kesemua unit rumah telah berjaya dijual,” katanya.

Akuinya, memang mencabar untuk menjadi pemaju yang bukan berlatar belakangkan bidang berkaitan contohnya kejuruteraan atau arkitek, tetapi beliau yakin untuk berjaya dalam lapangan ini dengan tekad membantu rakyat.

Bapa kepada lima orang cahaya mata ini berkata, pinjaman yang ingin dipohon dengan bank pada awalnya agak ketat sekiranya sesebuah syarikat pemaju itu tidak kukuh sebelum ini.

“Tetapi, pengalaman sebagai pelelong memberi kami kelebihan berjaya mendapatkan dana daripada bank untuk memulakan projek pembangunan.

“Kini, Ehsan Property sudah menyiapkan empat projek perumahan dan tiga sedang dalam pembinaan serta akan datang akan membina sebuah pekan kecil di Kampar, Perak,” katanya.

Pemaju perlu patuhi syarat pembinaan

Rasa teruja memiliki rumah pertama, mengumpul simpanan bagi membayar duit tempahan awal rumah, hangus apabila rumah idaman hanya tinggal bayangan.

Perasaan itu dilalui mereka yang tidak bernasib baik apabila telah memohon pinjaman perumahan, akhirnya berputih mata apabila projek perumahan terbengkalai tetapi tetap perlu bayar pinjaman.

Justeru, Ehsan Plant & Property Sdn Bhd (Ehsan) dimiliki Datuk Abdul Hamid Abdu mahu menjadi antara pemaju yang tidak menghampakan pembeli terutama Bumiputera.

Bagaimana projek perumahan disiapkan seperti dijanjikan?

Dahulu kerajaan menetapkan yuran lesen pembangunan RM200,000 untuk setiap projek. Tetapi bermula Julai 2015 sehingga kini, kerajaan melalui menaikkan yuran lesen tersebut, kepada tiga peratus daripada jumlah keseluruhan kos pembinaan kasar (GDC) sesebuah projek, menjadikan pemaju bersungguh untuk menyiapkan projek dengan sebaiknya. Secara tidak langsung memberi lesen kepada pemaju yang benar-benar dapat menyelesaikan projek.

Bagaimana harga rumah?

Kerajaan tidak mengawal harga rumah. Tetapi setiap projek perumahan atau pembinaan, pemaju perlu serahkan senarai harga kepada Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk dapatkan lesen menjalankan sesebuah projek pembinaan. Kementerian akan tapis harga rumah yang dinyatakan pemaju termasuk kos binaan dan harga tanah. Sekiranya pemaju meletakkan harga terlalu tinggi, kementerian tidak akan luluskan, begitu jika harga terlalu rendah. Harga terlalu rendah, dikhuatiri projek tersebut akan alami masalah dan berisiko terbengkalai.

Justeru, pemaju tidak boleh sesuka hati letak harga untuk projek mereka, hanya setelah disemak kementerian, baru projek tersebut dimulakan.

Alhamdulillah, sepanjang lebih 10 tahun sebagai pemaju, projek kami semuanya diluluskan dan penting fokus kami mahu bantu pembeli Bumiputera memiliki rumah. Harga pula sekitar RM300,000.

Selain kementerian, siapa lagi berkepentingan untuk elak sesuatu projek itu terbengkalai?

Pihak bank, salah satu pihak yang penting bagi projek pembinaan hartanah. Dahulu banyak penipuan apabila projek baru pasang cerucuk, tetapi pemaju sudah tuntut bayaran memasang bumbung, jadi bank mengeluarkan duit mengikut peratus pembinaan, dan mereka hanya meluluskan sahaja permohonan pemaju tanpa melawat sendiri ke tapak pembinaan. Kejadian itu, sering diambil kesempatan pemaju untuk buat penipuan dan meninggalkan projek yang belum siap kerana mereka sudah dapat bayaran penuh daripada bank.

Kini syarat bank diperketat kepada pemaju demi menjaga kepentingan pembeli. Pegawai bank akan melawat tapak binaan mengikut tuntutan pemaju bagi setiap pembinaan agar wang diserah kepada pemaju sama dengan perkembangan pembinaan. Ia mengelak pembeli ditipu.

Apakah punca lain sesuatu projek itu boleh terbengkalai?

Setiap pemaju diberikan tempoh siapkan projek sehingga serah kunci mengikut jenis pembinaan. Untuk projek kediaman, tempoh diberikan 24 bulan, jika bangunan tinggi 36 bulan atau 48 bulan mengikut permintaan pemaju.

Namun, pada tempoh itu, ada antara pemaju mengalami masalah kekurangan dana, bangunan yang disiapkan mengalami kerosakan atau kondisi tanah berubah atau bermasalah, ia penyebab projek terpaksa dihentikan.

Sebab itu, Ehsan mahu pembeli yakin dengan kami dan memilih tanah serta kontraktor yang benar-benar diyakini.

Berkaitan status tanah pula, manakah yang lebih berbaloi?

Sebenarnya, pemaju memang mahu mencari tanah pegangan bebas, kerana urusan jual beli lebih mudah berbanding pajakan rezab Melayu yang memerlukan pindah hak milik tanah dengan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

Tetapi bagi saya, pajakan 99 tahun pun, ia tempoh sangat lama untuk didiami dan ada antara lokasi pajakan lebih strategik menyebabkan sangat berbaloi untuk dibeli.

Tanah pegangan bebas dan pajakan juga, bila-bila masa boleh diambil kerajaan dan kerajaan wajib bayar pampasan pemilik kediaman di kedua-dua tanah mengikut harga semasa.

Sebagai pemaju, apakah kelainan kepada pembeli?

Kebanyakan projek Ehsan adalah di atas tanah pajakan rezab Melayu dan sambutan sangat menggalakkan kerana setiap projek, kami sediakan kemudahan lengkap termasuk kawalan keselamatan, gimnasium, taman permainan, tapak Indah Water dan surau.

Setelah lapan projek kediaman kami dirikan, saya wakafkan sekali surau pada taman perumahan itu.

Selalunya pemaju hanya sediakan tapak dan surau dibina berdasarkan inisiatif penduduk.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat