Daily Rakyat – Page 97 of 127 – Mencerna Pemikiran Masyarakat

Terkini @ Daily Rakyat

GEMPAR !! Kapal Tangki Malaysia Yang Hilang Telah Ditemui

JAKARTA – Tentera laut Indonesia berjaya mengesan kapal tangki minyak milik syarikat di Malaysia yang membawa diesel bernilai AS$400,000 (RM1.6 juta) dan dilaporkan hilang sejak 16 Ogos lalu. Syarikat kapal MT Vier Harmoni itu pada mulanya menyangka kapal berkenaan telah dirampas selepas memulakan pelayaran dari Malaysia, bagaimanapun siasatan pihak berkuasa Indonesia mendapati kapal itu dilarikan […]

“Saya Mahu Bina Kerjaya Di Korea” – Khalid Ismail

Kemunculannya di kaca televisyen agak mengagumkan. Tambahan pula ia dikendalikan dalam bahasa yang sama sekali asing daripada bahasa ibundanya. Dia juga bukanlah pelakon mahupun penyanyi, jauh sekali penghibur. Bagaimanapun, penampilan Muhamad Khalid Ismail dalam program televisyen Abnormal Summit yang ditayangkan di Korea Selatan itu berjaya mengundang perhatian masyarakat tempatan, malah antarabangsa. “Saya bukanlah siapa-siapa. Orang […]

6 Langkah Semulajadi Untuk Menjadi Tinggi

Memiliki tubuh yang tinggi lampai adalah menjadi dambaan bagi setiap lelaki mahupun wanita. Faktor ketinggian juga antara penambahan keyakinan kepada diri seseorang. Menurut kajian kadar pertambahan ketinggian seseorang adalah berbeza dan perlu tahu beberapa perkara iaitu faktor yang mempengaruhi ketinggian seseorang dan juga aktiviti yang perlu dilakukan untuk meningkatkan kadar pertumbuhan kita secara semula jadi. […]

Pelancongan Bebas Pencemaran Diperkenalkan Oleh Malaysia

 LANGKAWI: Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan akan memperkenalkan pelancongan berkonsep bebas pencemaran (lung washing) sebagai satu daripada inisiatif baharu di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) kementerian. Timbalan Ketua Setiausaha (Pelancongan) kementerian, Datuk Rashidi Hasbullah, berkata ia bertujuan mempromosikan Malaysia sebagai destinasi bebas pencemaran dan menyasarkan pelancong yang ingin menikmati kehijauan alam semula jadi. “Sesetengah pelancong […]

14 Teknik Membuat Copywriting Yang Baik Oleh Pakar

Berikut ialah perkongsian dari saudara Haryzat bagaimana untuk membuat copywriting yang baik untuk web jualan anda. Untuk makluman, saudara Haryzat merupakan usahawan online yang sangat berjaya dengan jualan ebook beliau “Rahsia Bisnes Kerajaan” mendapat sambutan yang luar biasa dari netizen. Ikuti perkongsian beliau berkaitan teknik membuat copywritting yang baik: Sebelum ni ramai yang jumpa ada bertanya […]

Kurangkan Rabun

4 Petua Kurangkan Rabun: Bagaimana Gadis Ini Berjaya Mengurangkan Rabun Mata Dengan Caranya Tersendiri

Rabun adalah suatu penyakit mata yang menyebabkan penglihatan menjadi kabur. Rabun terbahagi kepada 2 jenis iaitu rabun jauh dan rabun dekat. Mata menjadi rabun akibat selalu menonton televisyen, menghadap komputer terlalu lama atau kurang vitamin. Almaklumlah, bila seseorang tu dah rabun kenalah pakai spek mata baru penglihatan jelas dan senang buat kerja. Tapi ada juga […]

5 Tips Penting Buat Pengidap Kanser

Assalamualaikum wbt. Aku yakin dalam kalangan pembaca pasti ada yang sedang struggle melawan kanser dan ada juga yang mempunyai ahli keluarga, saudara mara atau sahabat yang sedang bergelar pejuang kanser. Kat sini aku just nak share sikit pasal macam mana nak stay strong and healthy masa melalui rawatan kanser. Aku bukan nak share tips nak […]

Cikgu Cantik Ini Sanggup Habiskan Ratusan Ringgit Untuk Pelajarnya, Tapi Ini Hasilnya

Acap kali kita lihat pada masa kini, guru disaman kedua ibu bapa pelajar ataupun dimalukan oleh pelajar sendiri di arus media. Berikut merupakan luahan perasaan seorang guru yang sanggup menghabiskan sedikit gajinya untuk anak muridnya tetapi dibalas dengan pandangan negatif oleh sesetengah ibu bapa. Saya seorang guru. Bukan ada elaun untuk stationary. Gaji sendiri juga diguna untuk didik […]

LCW TRIPLE FINAL VS USAIN TRIPLE TRIPLE: Satu Penilaian Berasaskan Sains Empirikal

Berikut ialah analisis oleh Dr Rem Dambul terhadap kejayaan triple oleh Dato’ Lee Chong Wei dan Usain Bolt. 1 Saya tau ramai yang patah hati kerana Olimpik terakhir LCW tidak menuai Emas, pingat idaman satu Malaysia. Hingga ada yang begitu sinikal, cuba meremehkan apa yang dicapai. Mungkin sebab terlalu kecewa. Anehnya. Dalam kalangan yang mencebik itu, […]

Satu Cina Mati, Satu Jutawan Lahir, Satu Melayu Mati, Satu Tanah Tergadai

Petikan kisah diatas adalah dari buku Jumaat Bersama Tok Guru, karangan Ann Wan Seng. Kisah ini adalah perbualan antara Lelaki Cina (LC) & Blogger (B): LC: Selama awak bekerja di Takaful, berapa ramai orang melayu yg cakap tiada duit mahu ambil takaful? B: Boleh tahan juga ramainya. Bila diajak menyertai Takaful, masing2 mengatakan tiada duit. […]

Terkini Resepi @ Daily Makan