Daily Rakyat – Page 97 of 122 – Mencerna Pemikiran Masyarakat

Terkini @ Daily Rakyat

Virus Butang Share Cepat Menular Dan Merebak

Pukau si butang ‘share’ Apabila Andrew Hunter dan Hal Crawford menjejak kembali apa yang diviralkan orang ramai, mereka mendapati tidak semua perkara yang benar menarik perhatian semua. Sikap Andrew sebagai pembentang di Curious Stage berkata, “Orang mengklik dan share-kan kisah Britney Spears. Tetapi itu tidak menjadikan diri mereka sebahagian daripada Britney. Apabila ditanya apa yang […]

Luahan Netizen Terhadap ‘Rape Joke’

Aku bukak page Amran Fans tengok dia ada buat rape joke. Hantar gambar cangkul dekat pompuan di WeChat. Ini contoh mentaliti dunia kelas ketiga. Make fun of everything. Kesannya bahaya memandangkan page Amran Fans digemari ramai pelajar sekolah. Jenayah rogol bukan boleh dibuat jenaka. Serangan seksual ialah perkara serius. Menjadikan rogol sebagai jenaka hanya akan […]

Kau Tahu ? Di UK Orangnya Mempunyai Integeriti Lebih Tinggi Daripada Orang Malaysia

Kau tahu. Di UK ‘agreement‘ cukup dengan janji mulut sahaja. Kalau kau sakit, cakap mulut je pada majikan kau tak boleh datang ofis. Email pun boleh. Tak payah MC. Kalau kau beli baju, ko dah pakai tapi lepas tu rasa tak suka. Baju boleh pulangkan, ganti lain atau minta semula duit. Money back guarantee. Diorg […]

Isteri Mempunyai Tanggungjawab Yang Besar Di Rumah Begitu Juga Si Suami

Akhir-akhir ini sering kedengaran sebahagian ustaz-ustaz popular yang mengatakan bahawa isteri tidak mempunyai apa-apa tanggungjawab di rumah melainkan bersolek dan mengandungkan anak, tugas kerja rumah ditanggung oleh suami dan bukan isteri, alasannya tiada dalil yang menyatakan bahawa isteri bertanggungjawab untuk membuat kerja-kerja rumah. Tiadanya dalil (nas) secara spesifik atas sesuatu perkara tidak bermakna sesuatu perkara […]

Warkah Ini Membuatkan Hati Anda Tersentuh

SELAMAT JALAN ADIK KITA,, KISAH SANG INSFIRATIF SANG WANITA TANGGUH DAN KUAT Gagang cangkul panjang 65 centimeter dan diameter 3 cm lebih itu masuk 90 persen ke tubuh xx xx lewat kemaluannya. Setelah gagang cangkul masuk sedikit, RA mendorong gagang cangkul tersebut dengan cara menendang, sehingga gagang cangkul terdorong masuk ke tubuh korban. Hal itulah […]

Bukan Tanggungjawab Si Isteri Mencari Nafkah Untuk Anak-Anak Jika Kematian Suami

Rupanya setelah kematian suami tanggungjawab mencari nafkah buat anak-anak jatuh kepada walinya…iaitu datuk atau pakciknya, bukan tanggungjawab si ibu. (Perkongsian dari ustazah Nik Salida Suhaila – al Maraaya, tv alhijrah). Padanlah dari segi pemberian faraid bahagian isteri paling sedikit berbanding yang bakal diterima oleh waris yang lain. Saya tahu pun setelah kematian ayah 7 tahun […]

Kenapa Orang Putih Suka Travel ? Ini Jawapannya …

Masa kecil, aku tengok kitaran hidup ini simple saja. Pergi sekolah, sekolah pandai-pandai, dapat A banyak. masuk universiti, kerja, kahwin, beranak pinak, tua dan mati. Life cycle yang mudah. Setting kehidupan yang sama. . Jadi aku macam pelik bila jumpa dengan orang putih yang boleh travel 6 bulan meninggalkan negara. Travel tau, bukan melancong. Tiada […]

Ujian Kehamilan Bukan Bertujuan Menghina

Apabila seorang wanita yang berada pada lingkungan umur produktif (sudah baligh dan belum menopos) datang ke hospital atau klinik mengadu sakit perut, perkara paling bahaya yang perlu diperiksa oleh doktor adalah kemungkinan mengandung di luar rahim atau ectopic pregnancy. Ectopic pregnancy ini adalah merupakan satu kejadian di mana kandungan tidak tertanam di dalam rahim seperti […]

Ikuti Kisah Billionaire Muda Thailand Yang Dahulunya Mengabaikan Pelajaran Dan Sering Bermain Game Online

KISAH BILLIONAIRE MUDA THAILAND * The power of channel. Buat sales billion bermula dengan rangkaian 3,000 buah outlet 7 Eleven di Thailand. Kisahnya seperti dibawah: . Top Ittipat merupakan seorang pelajar bermasalah di sebuah sekolah di Thailand. Top sering dibandingkan oleh cikgunya dengan abang serta kakak nya yang jauh lebih baik daripada Top ketika berada […]

Fitnah Media Sosial Terhadap Rayani Air Menyebabkan Syarikat Tersebut Lingkup

Aku terkesan betul dengan kejatuhan Rayani Air ni. Sedih. Betul2 sedih. Ini salah satu bukti sebuah syarikat yg telah berjaya dilingkupkan dengan kuasa media sosial. Aku faham apa perasaan owner Rayani Air ni mcm mana. Sayu baca rayuan CEO Rayani Air tu. Aku juga pernah merayu kepada customer begitu. Aku pun pernah nyaris jadi mangsa […]

Terkini Resepi @ Daily Makan