Kewangan – Daily Rakyat

Kategori : Kewangan

Kewangan

7 Langkah Perbaiki Kewangan

Kejayaan tidak akan datang tanpa usaha. Setiap apa yang kita lakukan perlukan usaha. Hasil kejayaan tidaklah datang bergolek atau turun dari langit seperti titisan hujan. Tetapi dengan keringat, usaha, pengorbanan akan hasilkan satu kejayaan yang hakiki. Jadi mulai daripada sekarang kita perlu memperbaiki kedudukan kewangan kita. Untuk memperbaiki kewangan anda perlu mengikut langkah – langkah […]

Menyimpan

5 Tempat Menyimpan Wang Yang Paling Terbaik

Tahun 2020 semakin tiba, kajian mendapati 3 daripada 4 rakyat Malaysia tidak dapat atau tidak ada simpanan kecemasan walaupun RM1000. Oleh itu, kita perlu mula dari sekarang. Jadi berapa peratus yang perlu disimpan dari gaji kita. Ada yang sarankan 20% hingga 60% daripada gaji kita. Tidak kisah 20%,30% atau 60% sekali pun, itu tidak penting. […]

Skim Bantuan Sara Hidup (BSH) Menyusahkan Rakyat – Najib

Bekas Perdana Menteri Malasysia, Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa kerajaan PH seakan-akan menyusahkan rakyat dengan meminta golongan yang kurang berkemampuan itu untuk menyediakan pelbagai dokumen sebelum memberi bantuan dalam Skim Bantuan Sara Hidup. Melalui laman facebook rasmi peribadi beliau, Datuk Seri Najib beranggapan terlalu banyak proses dan dokumen yang diperlukan untuk mendapatkan bantuan ini. […]

Skim Penukaran Penghuni Sementara, ibarat pemilik membuka akaun khas TNB untuk penyewa

Apa? Tunggakan Bil TNB RM 787.95? Memang pening kepala sebab penyewa lama tinggalkan rumah dengan tunggakan Bil TNB mencecah ratus riban? . Macam-macam hal dan perangai penyewa ni. Susah nak dapat penyewa yang betul-betul jaga rumah yang disewa macma rumah sendiri. Lebih pening apabila penyewa lari dengan tak berbayar tunggakkan sewa dan bil utility. Bila […]

buat duit dengan blog

Cara Buat Duit Dengan Blog Yang Anda Patut Tahu

Cara Buat Duit Dengan Blog 1. Jana Pendapatan Melalui Affiliate Apa itu Affiliate? Ia adalah salah satu perniagaan internet yang boleh memberikan anda pendapatan hasil daripada promosi yang anda lakukan terhadap sesuatu produk. Ia juga merupakan salah satu sumber pendapatan jutawan internet yang ada sekarang. Di Malaysia, affiliate tempatan adalah seperti Klik Jer, manakalah affiliate luar […]

Ingin Mencari Pendapatan Lebih? Ketahui 25 kerja yang boleh anda lakukan

Seperti yang kita ketahui, Kos sara hidup dari sehari ke sehari semakin meningkat naik. Lagi-lagi kepada sesiapa yang menetap di bandar. Pelbagai barangan dan keperluan yang perlu dipenuhi dan harus dilengkapi. Dari kos pembayaran rumah samaada sewa atau beli, kenderaan, makanan dan lain-lain perkara yang perlu difikirkan. Semuanya untuk menampung kehidupan seharian anda. Mungkin daripada […]

Seorang yang boros

Baru awal bulan poket sudah pun kering? Lakukan 8 cara ini untuk gaji lambat habis

Adakah anda termasuk dalam kategori seorang yang boros? Sukar mengatur perbelanjaan harian membuatkan hasil gaji anda lenyap begitu sahaja sebelum akhir bulan. Ketika mendapat gaji, memang banyak godaan yang datang. Tiba-tiba timbul keinginan untuk membeli gajet baru, baju, kasut, keluar bershopping bersama kawan-kawan dan sebagainya. Jadi, tak mustahil baru di pertengahan bulan, gaji anda sudah […]

menyelesaikan hutang

Lakukan 6 Amalan Ini Untuk Menyelesaikan Hutang Dan Untuk Murah Rezeki

Tanggungan hutang yang banyak adalah satu beban yang berat. Diri kita akan menjadi seperti seorang hamba yang kehilangan kebebasan. Lakukan apa saja termasuk sedang beribadah pun teringatkan hutang. Keadaan takut dan bimbang menghantui diri menyebabkan tidak dapat tidur dengan lena, oleh itu tubuh dan minda tidak dapat rehat yang cukup. Dalam fikiran, alangkah baiknya jika […]

Macam Mana Nak Jadi Kaya

Macam Mana Nak Jadi Kaya Macam Orang Lain? Best kan kalau kaya macam orang lain. Begini Caranya untuk kaya macam orang lain

Tips dan Cara-Cara untuk Menjadi Kaya Macam Mana Nak Jadi Kaya Macam Orang Lain? “Alangkah seronoknya kalau aku kaya” Boleh dikatakan semua orang nak jadi kaya raya dan bergelar jutawan. Semua orang mahu hidup senang dan tidak mempunyai masalah kerana kekurangan kewangan. Mempunyai cita-cita untuk hidup bebas dan senang lenang dengan duit dan harta yang […]

Ini Perbezaan Antara SST Dan GST Yang Anda Perlu Tahu

Majoriti masyarakat Malaysia tidak memahami perbezaan antara SST dan GST. Sales and Service Tax (SST) atau Cukai Jualan dan Perkhidmatan adalah cukai satu aras yang mana cukai ini hanya dikenakan kepada pengilang sahaja dan tidak boleh dituntut. Cukai ini dianggap sebagai kos kepada perniagaan. Manakala Goods and Services Tax (GST) pula adalah cukai yang dikenakan […]