Info – Page 4 of 53 – Daily Rakyat

Kategori : Info

Tips Mengajar Anak Menabung Dengan Cara Berkesan

Sebagai ibu bapa, didikan menguruskan perbelanjaan harus dipupuk kepada anak-anak sejak dari kecil lagi agar sikap boros dan tidak menghargai wang dapat dielakkan. Tabiat menguruskan perbelanjaan harus ditunjukkan kepada anak-anak supaya mereka membesar dengan baik dan dapat menguruskan wang dengan betul. Sekiranya anak sudah mula pandai untuk meminta anda membelikan sesuatu yang mereka inginka dari […]

Tips Kejayaan Tidak Akan Datang Bergolek

Seperti yang kita sedia maklum, maksud kejayaan adalah  menentukan halatuju hidup kita. Namun terdapar segelintir antara kita mendefinisikan kejayaan dengan memiliki kereta mewah, rumah mewah, kerja yang bergaji lumayan. Bagi mereka kejayaan tidak akan mereka capai selagi masih belum memilik kemewahan yang diidamkan. Oleh itu, hari ini saya ingin berkongsi tentang 5 tips untuk mencapai sebuah […]

Tips Kurangkan Ketakutan Terhadap Kucing (Ailurophobia)

Anda phobia terhadap kucing? Ini antara cara untuk menghilangkannya – kucing bagi kebanyakan orang adalah haiwan peliharaan yang comel, tapi tidak kepada mereka yang phobia terhadap kucing. Seperti kita tahu, kucing bukanlah haiwan yang ganas, haiwan ini hampir ada pada setiap rumah manusia. Situasi seperti ini adalah keadaan yang tidak menguntungkan dan sulit bagi mereka […]

Psychotic Disorders

Apakah Jenis Psyhotic Disorder? Apakah Pula Gejala Yang Dihadapi Oleh Penghidap Psychotic Disorder

Psychotic Disorder merupakan salah satu dari kumpulan penyakit yang serius yang memberikan kesan kepada minda seseorang individu yang menghidap penyakit ini. Ia akan membuatkan seseorang itu sukar untuk berfikir secara jelas, membuat keputusan yang betul, bertindak balas dengan perasaan, komunikasi yang berkesan, memahami keadaan sebenar dan berkelakuan sewajarnya. Apabila gejala ini bertambah teruk, mereka yang menghidap […]

bawang putih

Khasiat Misteri Yang Ada Pada Bawang Putih

Bawang putih merupakan salah satu antara superfood. Ia mempunyai banyak khasiat untuk kita. Bawang putih sangat bagaus untuk kesihatan dalaman. Penggunaan bawang putih juga sebagai penambah rasa bagi masakan dan sebagai penggunaan bagi penjagaan kesihatan dan kecantikan luaran. Namun bukan itu sahaja, bawang putih juga dikatakn dapat mencegah pelbagai jenis penyakit. Sungguh mengagumkan khasiat yang […]

Pertubuhan NGO

5 Tahap Yang Wajib Di Tempuhi Oleh Sesebuah Pertubuhan NGO Untuk Mencapai Kejayaan

NGO atau nama penuhnya Non-Govermental Organization merupakan satu pertubuhan NGO yang ditubuhkan oleh pihak swasta yang tidak mempunyai sebarang hubungan dengan mana-mana badan kerajaan. Namun terdapat juga sesetengah NGO yang dibiayai oleh sesetengah pihak kerajaan. Pada post kali ini, kami ingin kongsikan dengan anda tentang taha-tahap yang harus ditempuhi untuk menubuhkan badan NGO yang dikongsikan […]

Bahaya Tidur Lebih 8 Jam

Kebiasaannya setiap pelajar mengalami kekurangan waktu tidur kerana sibuk menyiapkan tugasan, study group, final year project dan sebagainya. Memang susahbagi seseorang pelajar untuk mendapatkan waktu tidur yang cukup iaitu 8 jam sehari. Oleh sebab itu, pada hujung minggu wajib bagi mereka untuk ‘qada’  tidur sepuas-puasnya. Tetapi tido yang berlebihan adalah bukan amalam yang baik. Waktu yang paling disarankan untuk […]

Rahsia Timun – Mencegah Kanser Kulit

Biasanya timun ni kita selalu makan sebagai ulam sahaja atau pun dimakan dengan nasi lemak atau nasi kosong. Tapi, timun ni sebenarnya banyak khasiat dan kebaikan dia pada kulit kita! Sebab ada sesetengah orang yg amalkan timun ni sebagai menu diet mereka. Timun dicampur dengan sayuran atau buahan lain dan dijadikan sebagai jus dan bermacam-macam […]

Bullet Ant Mempunyai Gigitan Yang Paling Menyakitkan

Apa itu Bullet Ant/Paraponera Clavata? Bullet Ant/Paraponera Clavata berada pada kedudukan senarai nombor satu dalam Indeks Schmidt Sting Pain sebagai semut api yang memunyai gigitan paling menyakitkan di dunia. Indeks ini diilhamkan oleh Justin Schmidt berdasarkan kepada bisa gigitan semut ini yang dikatakan sama seperti terkena peluru senjata api. Malah, 30 kali ganda lebih menyakitkan […]

Panjangkan dan Lebatkan bulu Mata seperti barbie doll

Patung Barbie dianggap sebagai ikonik bagi wanita yang menginginkan paras rupa jelita dan tubuh yang sempurna. Realitinya memang mustahil untuk menjadi  sempurna seperti Barbie Doll. Apalagi fizikal wanita terdapat dalam pelbagai saiz, bentuk dan ketinggian. Tak salah nak kan kecantikkan, tapi jangan terlalu obses ya. Mungkin satu-satunya kecantikan Barbie yang boleh anda manfaatkan kepada diri […]