Kerajaan Huru Hara : Thailand, Dekad Yang Menghilang – Daily Rakyat

Kerajaan Huru Hara : Thailand, Dekad Yang Menghilang

Sumber Rujukan : The Star, Regional

Di Bangkok baru-baru ini, bekas perdana menteri Yingluck Shinawatra telah gagal untuk menghadirkan diri ke mahkamah pada tarikh yang ditetapkan yang boleh membuatkan dia dipenjara pada hari itu.

Banyak spekulasi telah menyatakan di mana beliau mungkin telah lari daripada negara tersebut, memberi lebih banyak drama kepada sejarah negara tersebut.

Ini adalah sedikit garis masa sejarah politik Thailand.

 

2001
Jutawan Telekom Thaksin Shinawatra telah memenangi pilihanraya. Dia telah mengeluarkan polisi yang popular di kalangan orang luar bandar dan orang bandar miskin, termasuklah penjagaan kesihatan sejagat, bantuan hutang dan subsidi pertanian.

2005
Thaksin menjadi menteri Thai pertama yang dicalonkan untuk menghabiskan empat tahun pemerintahan. Dia berterusan memenangi calon berdasarkan majoriti undi.

2006
Pembangkang terhadap Thaksin membina, mencetuskan tuduhan korupsi dan nepotisme dalam keluarganya serta pergolakan otoriternya.Thaksin membuat pilihan raya awal daripada tarikh tetapi diputuskan oleh boikot para pembangkang yang besar. Tentera merampas kuasa semasa Thaksin berada di luar negara – rampasan kuasa pertama mereka dalam tempoh 15 tahun.

2007
Pilihan raya baru diadakan pada bulan Disember yang segera dimenangkan oleh sekutu sekutu Thaksin, menaikkan kemarahan lawan-lawannya.

2008
Musuh Thaksin – terutamanya kelas menengah kerajaan diraja dan sekutu mereka di kalangan perniagaan dan elit tentera di bandar – memobilisasi dengan protes jalanan yang besar-besaran.

Mereka dikenali sebagai “Baju Kuning” dan terkenal dengan memenuhi lapangan terbang utama Bangkok dalam usaha untuk memecat kerajaan. Mahkamah memecat dua Perdana Menteri bersekutu Thaksin dari pejabat dan menuduh Thaksin dalam rasuah, merampas lebih daripada $1 bilion aset.

Abhisit Vejjajiva yang dilahirkan oleh British dari Parti Demokrat pembangkang dilantik sebagai perdana menteri dalam undi parlimen dengan sokongan tentera.

2010
Penyokong Thaksin pula mengadakan perhimpunan besar-besaran di Bangkok untuk mengadakan pemilihan baru, dengan alasan kerajaan Abhisit tidak pernah memenangi kuasa melalui kotak undi.

Mereka kebanyakannya terdiri daripada petani luar bandar dari kubu utara Shinawatras dan kelas pekerja Bangkok dan digelar “Baju Merah”. Pertengkaran antara penunjuk perasaan dan tentera pada bulan April dan Mei telah menyebabkan 90 orang yang terbunuh, kebanyakan penunjuk perasaan, dalam keganasan awam yang paling buruk dalam dekad ini.

2011
Pilihan raya terbuka sekali lagi dimenangi oleh Shinawatras dengan adik perempuannya, Thaksin Yingluck yang telah menjadi perdana menteri wanita pertama Thailand.

2013
Pengganti Baju Kuning mula mengadakan bantahan besar-besaran terhadap kerajaan Yingluck. Bantahan berlaku, kemarahan mereka didorong oleh skim subsidi padi kerajaannya dan percubaan untuk memberikan pengampunan politik yang akan membolehkan Thaksin kembali.

2014
Apabila protes berterusan, Yingluck memilih untuk mengadakan pilihan raya tetapi pihak lawannya menghalang lebih daripada 10,000 stesen mengundi. Ketegangan makin membina. Yingluck dan beberapa menteri kabinet dipecat dari pejabat oleh Mahkamah Perlembagaan.

Dua minggu kemudian, ketua tentera, Prayut Chan-O-Cha, yang berulang kali berjanji tidak ada rampasan kuasa di sempadan, merampas kuasa di kerajaan paling autokratik Thailand dalam satu generasi.

2015
Yingluck secara retroaktif diketepikan oleh parlimen junta daripada subsidi beras kerajaannya, mengharamkannya daripada politik selama lima tahun.

2016
Junta Thailand mengadakan referendum mengenai perlembagaan baru yang mereka katakan akan memerintah sebagai ahli politik yang korup dan memulihkan kestabilan. Pengkritik mengatakan piagam baru itu adalah kemunduran kepada masa lalu autokratik Thailand ketika demokrasi “dikendalikan” oleh badan-badan yang tidak dipilih dan tentera yang kuat.

Pada bulan Oktober, Raja Bhumibol Adulyadej yang dihormati negara itu mati selepas tujuh dekad di atas takhta, membuatkan Thailand menjadi berkabung. Junta mengatakan pilihan raya baru akan diadakan pada 2018.

2017
25 Ogos: Yingluck tidak menghadirkann diri pada tarikh mahkamah yang telah memutuskannya dipenjara selama sedekad atas kecuaian jenayah, telah mencetuskan khabar angin bahawa dia telah melarikan diri dari negara itu seperti saudaranya.

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat