Kenali Prof Dr Jomo: Bekas Penolong Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) – Daily Rakyat

Kenali Prof Dr Jomo: Bekas Penolong Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB)


Nama sama dengan pejuang anti-imperialis Afrika , Jomo dilahirkan di Pulau Pinang , Malaysia , tidak lama selepas Presiden Kenya pertama , Jomo Kenyatta telah dipenjarakan oleh British lewat tahun 1952 dan tahun selepas Presiden Kwame Nkrumah dari Ghana berkhidmat sebagai Setiausaha Kongres Pan- Afrika . Dia menghabiskan tahun-tahun awal belajar di Sekolah Rendah Westlands(1959-1963 ), Penang Free School (1964-1966 ) dan Maktab Tentera Diraja (1967-1970), apabila beliau dipilih sebagai wakil Malaysia ke Forum Belia Sedunia ( WHO) pada tahun 1970 .

Jomo kemudiannya menghadiri Yale College (1970-1973) dengan biasiswa penuh. Setelah lulus dalam bidang ekonomi, Jomo pergi ke Sekolah Kennedy di Harvard untuk mendapatkan MPA pada tahun 1974. Selepas kehilangan bapanya awal pada tahun 1974, beliau kembali mengajar di Malaysia di Universiti Sains Malaysia pada pertengahan tahun 1974, sebelum sambung belajar untuk doktor falsafah di Universiti Harvard, dan siap pada lewat 1977 semasa mengajar di Yale, selepas lebih awal bertugas mengajar di Harvard pada 1974 dan 1975 di Jabatan Ekonomi, program Pengajian Sosial dan Institut Kennedy Politik.

Beliau kembali ke Malaysia untuk penyelidikan tesis kedoktorannya pada tahun 1976 sebelum menyertai fakulti ekonomi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada awal tahun 1977. Pada pertengahan tahun 1982, Jomo berpindah ke Universiti Malaya , di mana beliau tinggal di sana hingga tahun 2004 . Beliau adalah Profesor Akademi British dan kemudian Felo Pelawat di Cambridge (1987-1988, 1991-1992), Fulbright Profesor Pelawat di Universiti Cornell (1993) dan Felo Pelawat Penyelidik Kanan di Institut Penyelidikan Asia, Universiti Nasional Singapura (2004) .

Jomo adalah juga Pengarah Pengasas Institut bebas Analisis Sosial (Myteam) (1978-2004), editor majalah bulanan dwibahasa, Nadi Insan (Manusia Pulse) (1979-1983), Presiden Persatuan Sains Sosial Malaysia (1996 – 2000) dan Convenor Kajian pertama dan kedua Konvensyen Antarabangsa Malaysia (1997, 1999). Beliau merupakan Pengerusi Pengasas (2001-2004) International Pembangunan Ekonomi Associates dan ahli Lembaga Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Institut Penyelidikan Pembangunan Sosial, Geneva.

Jomo adalah seorang ahli Majlis Perundingan Ekonomi Negara pada 1989-1991 selepas Dasar Ekonomi Baru. Sejak tahun 1970-an, beliau telah bekerja dengan kementerian kerajaan, organisasi-organisasi perniagaan, kesatuan sekerja serta organisasi-organisasi masyarakat sivil. Sejak tahun 1980-an, beliau juga telah bekerja dengan banyak organisasi antarabangsa.

Sejak Januari 2005, Jomo menjadi Penolong Setiausaha Agung bagi Pembangunan Ekonomi di Jabatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Hal Ehwal Ekonomi dan Sosial, dan (Kehormat) Penyelaras Penyelidikan bagi Kumpulan G24 Antara Kerajaan mengenai Kewangan Antarabangsa Hal Ehwal dan Pembangunan sejak Disember 2006.

Bersama-sama dengan Bank of International Settlements, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan G24 di bawah kepimpinan beliau telah diakui sebagai organisasi antarabangsa yang memberi amaran akan berlaku krisis 2007-2009. Dalam respons kepada krisis, beliau memulakan tambahan Makroekonomi Kapasiti Penasihat seluruh sistem Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menawarkan ‘pendapat kedua’ tindak balas dasar yang sesuai yang memberi penekanan kepada pemulihan ekonomi dan pewujudan pekerjaan, yang pernah berkhidmat sebagai ahli Suruhanjaya [Stiglitz] Pakar Presiden di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Pembaharuan Sistem Kewangan Antarabangsa dan Kewangan pada tahun 2008-2009, dan mengetuai usaha selari untuk G24 untuk menyuarakan cadangan pembaharuan sistem kewangan antarabangsa.

Sejak 2010, beliau berkhidmat dengan Setiausaha Agung PBB di samping berkhidmat sebagai ‘Timbalan Kewangan’ G20 untuk PBB sejak 2011. Dalam kapasiti yang berlainan ini, beliau telah berusaha untuk membina konsensus antarabangsa untuk memastikan kesepaduan seluruh sistem Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), pelengkap dasar ekonomi dan sosial bagi pembangunan yang seimbang dan mampan, insentif pelaburan yang sesuai, penjanaan pekerjaan dan, lebih baru-baru ini, pemulihan ekonomi yang mapan dan kukuh.

Jomo telah menangani mesyuarat peringkat menteri daripada UNCTAD, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) komisen serantau, Dana dan Program, beberapa agensi-agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) serta ECOSOC dan Kedua oleh Perhimpunan Agung, Jawatankuasa Ketiga dan Kelima serta yang Dunia Ekonomi Forum (Davos), Forum Dasar Global (Yaroslavl ), Public Forum Dunia (Rhodos), Forum Sosial Dunia (Porto Alegre) dan banyak persidangan akademik, perniagaan dan masyarakat sivil.

Tulisan-tulisan beliau tentang ekonomi pembangunan , ekonomi antarabangsa , dasar industri , penswastaan ​​, sewa-mencari rasuah , liberalisasi ekonomi , pengagihan ekonomi , tindakan afirmatif , hubungan etnik , Islam dan sejarah Malaysia. Jomo telah mengarang atau menyunting lebih seratus buku-buku dan diterjemahkan selain menulis banyak kertas kerja akademik dan rencana untuk media. Buku-buku beliau termasuk persoalan Kelas, penswastaan ​​Malaysia , Keajaiban di Asia Tenggara , Harimau dalam kesusahan , Ekonomi Politik Malaysia , Sewa dan Pembangunan Ekonomi , Gerhana Malaysia , Dasar Ekonomi Baru , Dunia Flat , Jurang Besar , Reformasi Sistem Kewangan Antarabangsa untuk Pembangunan , Kemiskinan Miskin dan Tadbir Urus yang Baik?

Pada tahun 2007, beliau telah dianugerahkan Hadiah Wassily Leontief untuk Memajukan Sempadan Pemikiran Ekonomi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat