Daily Rakyat – Page 135 of 148 – Mencerna Pemikiran Masyarakat

Terkini @ Daily Rakyat

Perkongsian Pengalaman : 9 Tips Hantar Anak Ke Sekolah Jenis Kebangsaan Cina

Perkongsian tentang menghantar anak kita ke sekolah jenis kebangsaan Cina, SJKC. Ingin Hantar Anak Ke Sekolah SJKC? Baca 9 Tips Penting Ini Ada pro dan kontra menghantar anak-anak kita ke SJKC. Antara pro yang paling jelas ialah, anak-anak kita dapat mempelajari tiga bahasa. Kontranya pula ialah anak-anak kita hanya ada kelas agama dua kali seminggu […]

Permulaan Seorang Yang Berjaya

[Detik Permulaan Wowkawkaw™ Empire] . Saya hanya seorang pelajar dan insan biasa berumur 23 tahun dan masih belajar di UIAM Gombak. . Saya Amat percaya Rezeki Allah itu sangat LUAS. Dan perkongsian ini hanya dengan niat Utama ingin mengajak dan mengGalakkan anda- anda SEMUA terutama YOUNG MUSLIM untuk start doing business with the right way […]

ARRGHHH … Tolong Halau Jin Nie

ra, kemudian bacakan ayat2 ruqyah, dan gunakan untuk mandi.” Pesakit: “baik insyaallah nanti saya cuba.” Dialog ni biasa, tapi ramai yang tak boleh buat secara berterusan. – tak jumpa cari daun/serbuk bidara – buat sekali/ dua kali sahaja, lepas tu tak ingat/malas. Lepas tu, datang balik jumpa ana, “ustaz, penyakit ni x setel2 lagi la […]

13 Perkara Perlu Dibuat

13 PERKARA PERLU BUAT. Insha Allah. . 1. Tidur jam 10 malam. Bangun jam 4 pagi. 6 jam cukup. Campur tengahari tidur 1 jam. Sehari tidur 7 jam. Ia penting untuk istirehat badan.   . 2. Mandi dengan air sejuk dalam tempayan yang disimpan semalaman sebelum masuk waktu suboh. . 3. Tahajud. Ia permulaan hari. […]

AYAM POTONG : Cash Lori Bukan Loan

ABANG MENIAGA AYAM POTONG BELI LORI CASH POSTING NI KHAS UNTUK Faiz Sufi.. Aku suka baca cerita hang jual nasik lemak…memang tabik dengan semangat hang.. Mai aku nak cerita kisah brader meniaga nasik lemak boleh beli lori cash RM38,000 sebagai inspirasi untuk hang, aku dan sapa-sapa yang baca posting ni. Aku kenai abang ni dah […]

Ilmu Kesihatan Terhadap Kesan Cacing Yang Ada Di Dalam Perut Manusia

Betul ke kalau suka tonggek atau gatal lubang dubur ada CACING? Betul ke makan ubat cacing waktu BULAN TURUN? Doktor ada apa benda bergerak2 di dubur anak saya? Doc pun periksa Masya-Allah cacing terkodek apa lagi, doktor kapit dgn forsep dan tarik keluar, panjang macam “mee”. Ibu nya rasa geli dan termuntah. Pernah kes seorang […]

SUAMIKU…Terima Kasih Ya Allah Hantarkannya Kepadaku

Masa kami mula2 menikah dulu, dia hanya ada sebuah motor Nouvo LC yang masih ada hutang kedai, menyewa rumah flat dan tiada wang simpanan. Kami menikah dengan hanya modal 4k dan semua kami urus sendiri. Hantaran senaskah al-Quran, sepasang telekung yang sama2 kami beli di Jalan TAR (saya ingat lagi airmata dia menitis sebak masa […]

Begitu Sakit Mata Aku Melihat Kejadian Itu

Fenomena sakit mata. Kesian betul tengok si isteri terkial2 nak makan. Dah lah makanan isteri yg belikan dan bawa ke meja. Anak2 bercerakau kat meja bapa buat dekkkk je. Isteri dtg terkejar2 bawa makanan buat suami dan anak2. Lepas tu berkejar pulak beli air. Suami still buat dekkkkk je. Dah bawa air susun depan mata […]

Internet Mahal

Kenapa Internet Mahal? 1. Setelah Internet wujud lebih 30 tahun di dunia, saya tidak lagi membezakan antara Internet dan telekomunikasi – dari segi teknologi, perkhidmatan dan kesannya kepada pengguna. 2. Secara kasarnya, ada tiga bahagian yang membentuk Internet: a) prasarana untuk penyambungan asas – menggunakan kabel, gelombang radio (wayarles), cahaya (gentian optik), menara telekomunikasi dan […]

KEADILAN BAJU BESI : Khalifah Sayyidina Ali r.a Dan Lelaki Yahudi

KISAH SAYYIDINA ALI DAN LELAKI YAHUDI Satu kisah menarik seorang Yahudi telah masuk Islam setelah dia mendapati Islam menyuruh umatnya bersikap adil, terutama seorang hakim yang mengadili antara dua orang yang bersengketa, mestilah bertindak adil tanpa berat sebelah walaupun hukuman yang hendak dijatuhkan itu melibatkan seorang khalifah atau ketua negara. Saiyidina Ali ibnu Abi Talib […]

Terkini Resepi @ Daily Makan