Kiamat merupakan satu hari yang Pasti, Ketahui 12 Wajah Manusia Apabila Dibangkitkan di Padang Mahsyar Kelak


Pada hari kiamat kelak, akan bangkit manusia dari kuburnya dan dikumpulkan menjadi 12 barisan dengan membawa amalan-amalan yang tersendiri. Maka telah dinyatakan oleh Baginda Rasulullah SAW keadaan di Padang Masyar nanti, lalu digambarkan 12 barisan itu adalah seperti :

kiamat

1. Diiringi dari kubur mereka dengan tidak bertangan dan tidak berkaki. Keadaan ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah SWT:

“Mereka itu adalah orang-orang yang ketika hidupnya menyakiti hati jiran, maka ini balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

2. Diiringi dari kubur dalam keadaan berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah yang berfirman:

” Mereka itu adalah orang yang ketika hidupnya meringankan solat, maka inilah balasannya, dan tempat kembalinya adalah neraka..”

3. Mereka datang dalam bentuk keldai, sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking. Allah swt menjelaskan:

” Mereka ini adalah orang yang enggan membayar zakat, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

4. Diiringi dari kubur dengan keadaan darah seperti pancutan, keluar daripada mulut mereka. Allah swt menegaskan:

” Mereka ini adalah orang yang berdusta di dalam jual beli, maka inilah balasannya, dan tempat mereka adalah neraka..”

5. Diiringi dari kubur dengan bau busuk daripada bau bangkai. Ketika itu Allah swt menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar. Allah swt menegaskan.

” Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui manusia, tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah swt, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

6. Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus daripada badan. Allah swt berfirman: 

” Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

7. Diiringi dari kubur tanpa mempunyai lidah dan dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah. Allah menegaskan:

” Mereka itu adalah orang yang enggan memeberi kesaksian dia atas kebenaran, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka.”

8. Diiringi dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. Allah swt berfirman:

” Mereka adalah orang yang berzina, maka inilah balasannya, dan tempat
kembali mereka adalah neraka..”

9. Diiringi dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan bermata biru, sementara dalam diri mereka penuh dengan api yang bernyala. Allah swt menyatakan: 

“Mereka itu adalah orang yang makan harta anak yatim dengan cara haram, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

10. Diiringi dari kubur dalam keadaan tubuh mereka penuh dengan sopak dan kusta. Allah swt berfirman:

“Mereka adalah orang yang derhaka kepada kedua-ibubapanya, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

11. Diiringi dari kubur dengan berkeadaan buta, gigi memanjang sepeti tanduk lembu jantan, bibir melebar sampai ke dada dan lidah terjulur memanjang sampai ke perut dan keluar berbagai-bagai kotoran. Allah swt menegaskan :

” Mereka adalah orang yang minum arak, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

12. Diiringi dari kubur dengan wajah yang bersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melalui titian sirat sperti kilat. Maka, datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih menegaskan:

” Mereka adalah orang yang beramal soleh dan banyak melakukan kebaikan. Mereka menjauhi perbuatan derhaka, mereka memelihara soalat lima waktu, ketika meninggal dunia mereka sempat bertaubat, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang..”

 

Tonton video di bawah berkenaan penjelasan yang lebih lanjut tentang Wajah-Wajah Manusia BERDOSA Di Padang Masyar yang disampaikan oleh Ustaz Ahmad Rizam:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini @ Daily Rakyat