Kewangan – Page 7 of 9 – Daily Rakyat

Kategori : Kewangan

Bonia Dan Kisah Seorang Anak Penoreh Getah

Lebih 60 tahun lalu, seorang penoreh getah di Melaka memperoleh sembilan orang anak termasuk yang sulung bernama Chiang Sang Sem. Disebabkan kemiskinan, Chiang berpindah ke rumah bapa saudaranya di Penang ketika usia baru mececah 15 tahun untuk bekerja kilang beg tangan bapa saudaranya itu. Di situ dia belajar melukis beg, menggunting, menjahit hingga siap sebuah […]

Jana Pendapatan Pasif Dengan Simpanan Tabung Haji

Terdapat banyak kaedah dan cara bagaimana ianya boleh dicapai, antaranya adalah dengan mempunyai perniagaan yang diuruskan oleh kumpulan pekerja yang terlatih. Selain itu, kita juga boleh membuat simpanan ke institusi seperti Tabung Haji dan seumpamanya. Ini adalah perkara yang seringkali disalah pandang oleh sesetengah pihak. Individu yang mula-mula memberi nasihat ini adalah pakcik aku, beliau […]

Laman Web Mampu Memberi Perniagaan Menjadi Lebih Maju ?

Assalamualaikum dan selamat malam semua, mula-mula terjebak dengan perkara berkaitan pembinaan website ini pada tahun waktu sekolah, pada waktu itu, ada pertandingan membina laman web kelas. Aku memang tak pandai pun nak buat website, tapi join team pertandingan tu, sebab nak belajar, tapi lebih banyak menyibuk dari buat kerja. selepas itu lama aku hanya bermain-main […]

10 Tips Pemasaran Facebook Yang Tidak Mengelirukan Pelanggan

Menurut Jean Moncrieff yang merupakan seorang pakar bisnes, dalam pemasaran Facebook matlamat kita yang sepatutnya ialah mendapatkan jualan, bukan “like” dan “share”. Kita perlu ada matlamat yang jelas. Adakah matlamat “post” kita berkait dengan matlamat bisnes kita? Facebook sememangnya berpotensi untuk bantu bisnes kita sebanyak 41% bagi syarikat B2B dan 62% bagi syarikat B2C dalam […]

MASALAH adalah PELUANG dan DUIT

Perkongsian daripada Seorang Strategist Business iaitu, Dato’ Zaihal Hazri Abdul Halim yang menceritakan bagaimana bakat entreprenuer wujud dalam diri beliau. Ianya wujud sedari beliau masih bersekolah lagi. Dan ia berlanjutan sehingga beliau belajar di Universiti. Beliau memandang, setiap MASALAH adalah PELUANG dan DUIT. Saya tertarik dengan perkongsian beliau bilamana ketika beliau belajar di Universiti, sewaktu […]

Nasihat Syed Mokhtar Al-Bukhary. Khas Buat Para Usahawan & Bakal Usahawan.

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan 2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu […]

Bernikah Hanya Bermodal 4k

Masa kami mula2 menikah dulu, dia hanya ada sebuah motor Nouvo LC yang masih ada hutang kedai, menyewa rumah flat dan tiada wang simpanan. Kami bernikah hanya bermodal 4k dan semua kami urus sendiri. Hantaran senaskah al-Quran, sepasang telekung yang sama2 kami beli di Jalan TAR (saya ingat lagi airmata dia menitis sebak masa saya […]

Perkongsian CEO : Bekas Penagih Dadah Terbuang Dari Sisi Masyarakat, Bangkit Meneruskan Kehidupan Dengan Berniaga

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera. Hari ini dalam perjalanan saya ke Kota Bharu saya menerima suatu pesanan ringkas dalam aplikasi messenger dari salah seorang rakan niaga kita yang bagi saya sangat luar biasa hebat.   Beliau hari ini memberitahu bahawa beliau akan melangsungkan perkhawinan setelah mendapat semangat baru untuk meneruskan hidup . Sebelum ni beliau […]

Mas Kawin Bukan Untuk Dibebani

Bentuknya bisa berupa harta atau bentuk lainnya sebagai salah satu syarat dalam pernikahan. Mas kawin bukan untuk dibebani, tetapi menjadi sebuah simbol penghormatan kepada isteri dan keluarganya. Dalam budaya tertentu, orangtua  ikut serta dalam menetapkan jumlah mas kawin yang dianggap sesuai untuk putrinya. Tidak jarang jumlah yang diinginkan membuat pria kesulitan untuk menyanggupi. Bahkan terkadang, […]

Baru Nak Mula Buat Bisnes?

Disini saya kongsikan apa yang perlu dibuat pada peringkat pertama bisnes langkah demi langkah. 1. Tentukan bisnes apa yang nak dibuat, produk atau servis 2. Cari nama syarikat – nama yang ada commercial value 3. Cari nama brand dan buat logo (kalau ada bajet, mohon trade mark terus dengan MyIPO – RM350) 4. Tentukan jawatan […]