MEDICAL INSURANCE LAHANAT : Prudential BSN Takaful? Komen dan Review dari Pakar – Daily Rakyat

MEDICAL INSURANCE LAHANAT : Prudential BSN Takaful? Komen dan Review dari Pakar


Mohd Azrul menceritakan pengalaman beliau berkenaan dengan takaful insurance di facebook profile beliau dan mendapat hampir 9,000 share. Ikuti kisah beliau :

Sy nk viralkan rasa tertipunya sy dengan polisi syarikat insurans PrudentialB** FUCKFULL ni.. Harap leh jadikan iktibar untuk rakan2 yg nak amik polisi syarikat ni dimasa akan datang..

Kisahnya mcm ni:-

12/8/2016- kul 9pm cmtu si abg demam and after bincang dgn wife decide bwk pegi klinik biasa kt sunway. Then balik umah mkn ubt mcm biasa.

13/8/2016 – 9pm abg still under medication clinic, tapi.. demam si abg tak kebah2.. So I bincang dgn wife, then we decide bwk g hospital Assunta PJ sebab mata abg dh merah menyala. Badan panas gile. We check ourself using termometer temp dh reach 38.6-39°c. I st8 drive to emergency counter. Doc n nurse decide suh abg mandi n trus bg ubat cucuk buntut tu.. Bru la cool down skit.. Then doc monitor every hour, bg ubat n finally they decide abg must admit to ward for further treatment. Suspect kena viral fever. I inform doctor abg got medical insurance card and pass to them for admission purpose.

takaful

Then sinetron drama begins…

Hosp inform insurance will response the next morning (14/8).. So i need to pay 200 for deposit. Ok, i just pay je la. Next morning (14/8) nurse dtg bilik inform insurance decline issuing GL sebab kes abg katenye boleh treated as outpatient case. Anyway latest update doctor ckp abg kene INFLUENZA-B.. (Spesis selsema bejangkit n agak bahaya gak la). Bahaya ke x bahaya.. Si abg demam & x elok2 lg.. Anyway i better proceed je la with treatment even insurans x approved GL.

14/8/2016- Agent insurans call n dtg hosp namanya En. Wan. (tak dikenali sebab agent yg dikenali dah tak lg aktif) dtg hospital melawat n discuss isu agent yg dh x aktif tu n nk takeover our policy under him.. Bgtau doctor justification (viral fever) tak kuat.. Kene submit blk apply GL lain. Doctor kene bg strong justification.. Bla.. Bla..Bla.. And kalau xleh claim insuran pun, just pay cash n boleh claim balik…

Then, I revert back to doctor n nurse.. Doc ckp I will put INFLUENZA-B for abg case. Hope insurance can cover. Lega la sikit sy dgr…

15/8/2016 – 2nd attempt Hosp apply for GL still x lepas. Abg pun alhamdulilah dh nmpk sihat n xpayah lah nk pening2 ngan insurans gile tu.. So i discuss ngan doc mintak abg discharge. Lepas byr bill sume kitorg pun balik. Insurans call pukul 1.30pm bgtau insurans decline sebab bla..bla..bla.. (Same mcm diatas).. N worst thing tak boleh claim sebab sakit jatuh kategori outpatient.. Naik darah ler aku.. Sesia je la ko makan maki aku setengah jam..

Sy tanya insurans what type of justification u need untuk jenis demam yg kritikal perlu warded or x. Dh smp tahap doctor tahan ward pun tak kan tak kritikal lg ke. Bukan aku suka2 nk tidur hospital kot..

Time byr bulan2 cantik takde mslh..agent pun tah kemana.. Time sakit ko igt aku n org lain boleh pilih ke sakit ape yg nk dtg! Nk tgu org dtg hospital bedarah2 mcm nk mati bru GL approved kot! Lahanat pye insurans! Full coverage kepala bana cmni!!

Skrg ni sy decide utk DECLINE byr insurans ni starting next month. I feel super pissed off by you PrudentialB** FUCKFULL..

Berikut ialah maklum balas dari agent Prudential BSN Takaful yang berpengalaman dalam kes ini (Norahanan Abdullah).

takaful1

Aku rasa terpanggil nk menulis tentang isu GL decline yg diviralkan oleh org melayu kita ni.

1st of all, kita ni org melayu, belajar plk tggi kerja petronas tu, carigali pulak,FxxxFULL?? Come on, 2016 dah bro.
———————————————-

2nd, more than 3,000 shares as of 08:30 td, wow, org kita sgt tertarik utk viralkan segala info negatif tanpa usul periksa, well yela dulu belajar malas, kat fb ni plk kita boleh jadi everybody, doktor, lawyer, ulama, hakim, perdana menteri, manager team epl, u name it.

Siasat la dulu butir2 yg ade dlm post tu, yg ada cuma surat decline drpd PruBsn je.

Doktor ada beratus ribu kt dlm malaysia ni, decision of satu doctor yg ada personal interest dlm kes kau ni of kos x mengatasi decision of doktor2 lain yg decide anak kau masih belum harus dirawat as inpatient.
PruBsn sendiri ada doktor2 yg bertugas utk nilai every admission cases on case to case basis.

Aku baca komen satu persatu, kau sendiri ckp anak kau xde kena masuk air (screenshot attached), dah apa point kau admitted?
Anak kau baru demam x smpi 2 hari kot.

Aku sendiri ada anak kecik belum setahun pun, dah seminggu anak aku demam baru aku bwk jumpa pakar, dan x pernah sekali pn GL anak aku decline, 2 times admitted in 6 months total bills of both almost 8 thousand.

Kenapa aku tak pergi hospital terus? Sbb aku bapak dy, lepas aku bwk g klinik dan ambil ubat, aku mampu lagi nak mandikan dia sendiri, mampu lagi nk masukkan ubat bontot sendiri, mampu lagi nak bagi anak aku makan ubat every 4 hours. Dan aku x perlukan org lain utk buat semua keje2 tu.

takaful3

———————————————-

3rd, kepada semua pembaca umumnya, kepada semua penviral dan pengomen khususnya, adakah selama ni kalian rasa pihak insurans sepatutnya kena bayar semua claim kemasukan ke hospital tanpa sebarang tapisan? Jika berlaku macam tu, korang tau x siapa yg paling byk dpt manfaat, bukan korang tau, share holder share holder hospital2 swasta yg ada dlm malaysia ni yg paling byk dpt profit, luka sikit je doctor trus advice admitted 3 malam straight away, bill 3,000, sedangkan luka tu korang boleh cuci sendiri, demam sikit masuk wad, sedangkan kau boleh disiplin mkn ubat sendiri kat umah, kalau kau kena kanser lain cerita.

Sebab setakat ni aku tgk kes2 yg viral semua kes demam ,x pernah lagi aku jumpa kes kanser standard case PruBsn decline.

———————————————-

4th, kalian tau x duit yg byr bil hospital peserta2 takaful yg bernilai beribu2 lemon tu duit siapa? Bukan duit siapa2 tau, tu semua adalah duit kalian, duit aku, duit rakan2 artis dalam agency aku, duit rakan2 artis dalam company aku, duit family aku, duit client2 aku yg byr caruman sumbangan takaful setiap bulan, syarikat PruBsn Takaful hanya menguruskan duit kalian supaya hanya claim yg benar2 layak dibayar sahaja yg akan dibayar,

So korang setuju ke nk byrkn bil anak brader petronas yg masuk wad tanpa masuk air pun ni? Yg masuk wad hanya atas advice doc pakar yg ada kepentingan atas kes ni, tanpa mendapatkan mana2 refer letter daripada doktor2 lain yg tiada kepentingan?

Tepuk dada masing2

Negara kita ada undang2.
Semua syarikat insurans dan takaful tertakluk kepada undang2 negara berdaulat Malaysia, semua dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia.

———————————————-

takaful4

PruBsn sendiri tidak akan dinobatkan selaku syarikat takaful terbaik asia tanpa sebab, so jika ada sebarang kemusykilan mahupun ketidakpuasan hati, rujuklah ke saluran yg betul, fight di biro perantaraan kewangan Bank Negara Malaysia (contact details attached) hak anda akan terbela jika anda di pihak yg benar.

Lastly, jom sama2 kita muhasabah balik tentang persepsi kita terhadap insurans dan takaful, prudential dah ada di malaysia since thn 1924 lagi, dah 92 tahun dah hampir satu abad, tapi sampai sekarang persepsi masyarakat majority malaysia terhadap insurans dan takaful masih lagi lebih byk negative dari positive.

Sedangkan bangsa cina yg dtg pd waktu itu hanya sebagai buruh pelabuhan dan petani, sekarang ni kita boleh nampak progress penguasaan ekonomi dari mereka berbekalkan modal besar yg ditinggalkan atuk nenek moyang mereka yg dari dulu telah celik insurans dan sedar bahawasanya mati itu pasti,

Sedang kita yg saban tahun menyambut nuzul al-quran kelihatan seolah-olah ragu2 dgn firman Allah di dalam kitab suci itu bahawasanya Mati itu pasti.

Sehingga membuatkan sy teringat akan satu pepatah yg dirasakan sesuai dgn tahap kecelikan insurans kita yg masih rendah walau telah berada di abad 21 ini.

‘Satu cina mati, satu jutawan lahir, satu melayu mati, satu tanah tergadai’

Wallahu a’lam
Kredit to Mohamad Khiruddin
Pendekar Takaful

Komen dari Dr Faiz, selaku komen dari pihak professional :

Untuk sebahagian ibu bapa, semua demam anak pun demam yg “kritikal”. Jika berlaku di hospital kerajaan, barangkali “doktor lahanat” akan kena viral sebab taknak admit anak dia. Ramai anak yg dapat viral fever dirawat di klinik biasa RM50-80, tapi yg sorang ni pulak nak claim beribu-ribu hanya untuk viral fever yg boleh dirawat secara outpatient. Tak rasa bersalah menipu duit pencarum lain?

Ya, viral fever ada yg boleh discaj ada yg boleh masuk wad. Secara amnya viral fever lawatan pertama budak yg tiada apa-apa penyakit sedia ada, tiada dehidrasi – tak perlu masuk wad.

Yang perlu masuk wad kalau dia ada penyakit sedia ada yg serius atau diikuti bersama dehidrasi dan tahap aktiviti yg sangat berkurang. Ada viral fever yg boleh admit seperti kes di atas, dan ada viral fever yg tidak perlu admit seperti “kes lahanat”.

Saya pernah dimarah ibubapa yg anaknya dapat viral fever, mereka tidak puashati kerana:
:white_check_mark: nak masuk wad padahal anaknya tidak perlu pun masuk
:white_check_mark: tidak mahu masuk wad padahal anaknya sangat perlu masuk (kerana dehidrasi dan tahap aktiviti yg sangat berkurangan)

Nasib baik kemahiran komunikasi saya tiptop, takda ibubapa viralkan aku sebagai doktor lahanat.

Di sini saya sangat interested nak tengok laporan doktor yg dihantar ke syarikat. Adakah ia termasuk frasa:

“Child active”
“Child well hydrated”
“Parents keen to discharge, treat at home”
Keputusan ujian influenza B dan ujian lain-lain

Faktor pemboleh ubah di sini ialah:
:white_check_mark: laporan perubatan
:white_check_mark: pengalaman claims examiner

Kadangkala claims examiner itu baru, atau daripada syarikat luar yg disewakan. Keputusan claims examiner boleh dipertikai, can be contested, mana-mana syarikat pun. So their decision isn’t final. Kalau ini adalah masalah claims examiner, syarikatlah yg perlu perbetulkannya.

Prudential & beberapa syarikat lain sekarang bergerak ke arah guidelines yg diletakkan oleh pakar – Clinical Practice Guidelines. Maksudnya tahap admission, penyiasatan dan rawatan semakin lama mengikut “gold standard guideline” hospital kerajaan. Yang mana tidak perlu admit, penyiasatan dan rawatan yg berlebihan akan ditolak oleh insurans.

Saya harap anaknya itu cepat sembuh & ibubapa tidaklah bimbang lagi. Prudential pun ada aspek yg perlu diperbaiki tentunya, dari segi PR dan komunikasi.

Dan tentunya agen perlu berkomunikasi lebih baik dengan customer. Masalah utama customer tersebut ialah “agennya tidak lagi aktif”.
P/s : Influenza A-Z Prudential cover, declined sbb oral medication boleh makan sendiri di rumah.

Baca juga : Syarat Tambahan Hospital Alliance Services PruBSN Takaful

dan : Benarkah Takaful Prudential Penipu Besar? (Terkini)

p/s: sebarang komen,feedback berkenaan En Azrul adalah amat dialu alukan bagi kemaskini kes ini ke email dailyrakyat@gmail.com

Satu komen untuk “MEDICAL INSURANCE LAHANAT : Prudential BSN Takaful? Komen dan Review dari Pakar”

  1. Kl berkata:

    That people angry because the money he paid. You punye wakil ejen pon hilang lenyap mcm tu.kalau betul lah you punya insuran mmg fungsi utk membantu.x banyak citer bro.al kisah bro boleh jaga anak lagi bile sakit tu mmg saya salute.tapi people invest for your insurans dgn harapan when they needed they will get.but bila mintak jadi mcm pengemis pulak.jgn marah eh im one of the people yg penat with all dramas of insurans company in malaysia

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat