Kewangan – Page 5 of 9 – Daily Rakyat

Kategori : Kewangan

Tuntut Wang Anda Sekarang!!

Mungkin ramai yang tidak mengetahui rupa-rupanya ada sejumlah wang milik kita di dalam bank, firma atau syarikat yang tidak dituntut sejak bertahun-tahun lamanya. Malah, kita sendiri sebenar­nya lupa atau tidak tahu tentang kewujudan wang tersebut. Ramai juga yang tidak tahu semakan Wang Tak Dituntut (WTD) boleh dibuat di Bahagian WTD, Jabatan Akauntan Negara. Manakan tidak, […]

Nak Kawin Duit Tak Cukup?? Anda Boleh Amalkan Tips Ini

Niat dihati ingin berkahwin tapi apakan daya duit simpanan belum mencukupi maka membujanglah kita sampai tabungan menjadi penuh. Tambahan pula kos perkahwinan yang tak masuk akal akan bertambah rumit jika pasangan kamu yang jenis ‘high maintanance’. Di bawah ialah tip-tip yang di petik daripada sebuah artikel di laman kokotiam:- 1. HAPUSKAN Hutang Anda Terlebih Dahulu Kira […]

“Bang Ohh Bang…Lapar…”

Pada tahun 1991, Wawasan 2020 telah diperkenalkan dengan objektif untuk menjadi negara maju menjelang tahun 2020 dengan acuan sendiri. Namun, pada tahun 2017 ini masih adakah golongan miskin tegar di Malaysia ini? Perkongsian Mohd Syafiq di laman facebook menunjukkan yang masih ada segelintir masyarakat yang memerlukan bantuan terutamanya dari pihak yang berkuasa. Tengah makan tiba-tiba […]

Tip-tip Membeli Rumah Lelong

Pasti ramai yang dah tahu yang rumah lelong ni adalah rumah yang hendak dilelong, tetapi ramai yang tertanya-tanya rumah lelong ni rumah ‘Second hand’ ke? Rumah lama ke? Rumah tak laku ke? Atau rumah pemilik tak bayar ansuran? Andaian yang diberikan mungkin betul dan mungkin juga tidak. Untuk mengelakkan anda berfikir terlalu jauh, sebenarnya rumah […]

MENARIK : RISDA Sedia Beri Biasiswa RM500,000

KOTA BHARU – Skim bantuan biasiswa disediakan untuk mewujud dan menyediakan dana kepada anak pekebun kecil RISDA. Sebanyak RM500,000 disediakan RISDA untuk biasiswa kepada 1,000 anak pekebun kecil yang berdaftar dengan agensi itu tahun ini. Bantuan yang disediakan ini adalah selaras dengan misi RISDA dalam menyedia dan menyalurkan dana bantuan kepada anak pekebun kecil yang terpilih. Datuk […]

Ringgit Dijangka Terus Pulih Minggu Depan

Malaysia heboh dengan kejatuhan mata wang Ringgit yang sangat rendah, namun nilai Ringgit meningkat pada awal julai 2017 dan Ringgit berkemungkinan meneruskan aliran peningkatannya berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) pada minggu depan dipacu oleh sentimen keyakinan terhadap perkembangan landskap makroekonomi Malaysia. Penganalisis Penyelidikan di firma FXTM, Lukman Otunuga, berkata sejajar dengan penyusutan dolar Amerika yang […]

Makanan, Petrol Menjadi Kos Utama Mahasiswa Mengetahui Cara Mengatasinya

Makanan dan petrol menjadi isu utama bagi mahasiswa dalam perbelanjaan pada masa kini. Peningkatan harga minyak memberikan kesan kepada mahasiswa kerana kenaikan tersebut bersifat berantai yang menyebabkan kenaikan kos harian mahasiswa terutama bagi yang memandu kerana terpaksa tinggal di luar kampus. Mengikut sumber Berita Harian yang telah menemubual dua mahasiswa daripada dua universiti berbeza telah […]

Datuk Seri Idris Jala : Kerajaan Tidak Boleh Meminjam Melebihi Had 55 Peratus Daripada Saiz Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK).

Saiz ekonomi Malaysia yang meningkat setiap tahun membolehkan kerajaan untuk membuat pinjaman tambahan bagi merancakkan lagi pertumbuhannya. Ketua Pengawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU), Datuk Seri Idris Jal, berkata bagi mengekalkan disiplin kewangan berhemah, Malaysia adalah satu-satunya negara di duniayang mempunyai undang-undang diluluskan di Parlimen supaya kerajaannya tidak boleh meminjam melebihi had 55 […]

Roshaizul Nizam : Bagaimana Kerepek Rangup Bermula?

Idea asal jual kerepek ni bukan idea aku. Idea rakan serumah masa aku bujang dulu merangkap abang long negara Besut, Wan Hamery. Bersungguh betul beliau menghasut aku untuk ambil kerepek di Johor dan jual di pejabat kami. Aku agak ragu- ragu dengan idea tersebut. Ialah, pada masa tu memang dah ada orang lain yang jual […]

Tawakal Dalam Dunia Perniagaan

Setiap kejayaan yang kita peroleh sekarang kebanyakkan orang pasti akan mengata ini adalah hasil titik peluh mereka sendiri. Sebahagian mereka yang berjaya pasti lupa asal usul mereka dan tidak bersyukur dengan rezeki yang di beri oleh-Nya. Sekiranya kita semua boleh mencapai tahap kepercayaan yang rezeki kita telah ditentukan oleh-Nya, tentu kita tidak keberatan untuk membantu orang lain […]