Daily Rakyat – Page 5 of 126 – Mencerna Pemikiran Masyarakat

Terkini @ Daily Rakyat

Tips Memulakan Perniagaan

Tips Memulakan Perniagaan Produk Sendiri Yang Wajib Korang Tahu

Pada zaman kini, ramai anak-anak muda yang ingin melakukan bisnes produk sendiri tanpa mengetahui sebarang tips memulakan perniagaan. Merek hanya main hentam je.Tetapi kerana kos sara hidup yang melambung tinggi dan peluang pekerjaan yang makin berkurang disektor kerajaan menjadikan keghairah anak-anak muda untuk membuka peluang pekerjaan sendiri semakin meningkat. Memang tidak dinafikan pendapatan mereka yang […]

Baby Safety Gate

DIY Baby Safety Gate Untuk Keselamatan Anak Kecil Di Rumah.

Pemasangan Baby Safety Gate merupakan salah satu aspek yang penting dalam sesebuah rumah terutamanya yang mempunyai anak kecil. Namun mungkin ada yang tidak kreatif untuk membuatnya sendiri dan terpaksa mengubah orang lain untuk memasangnya. Bila dah upah orang, kos untuk memasang juga akan meningkatlah. Ibu bapa di rumah pasti risau dengan keselamatan anak-anak kecil walaupun […]

Apa itu Gegata, Punca dan Petua Menghilangkannya

Pernahkah anda mengalami penyakit kulit seperti ini? Tak sakit tapi rasa gatal. Bila garu, makin besar pula jadinya. Daripada satu biji bintat, boleh jadi peta merebak satu badan. Gegata juga dikenali sebagai sopak garam atau kelopak garam. Dalam terma perubatan, gegata dikenali sebagai Urticaria, iaitu sejenis alahan atau allergic. Gegata boleh timbul secara tiba-tiba. Gegata terjadi kerana bahan […]

Sampai Mengemis Merayu Minta Hutang Dari Sahabat Baik

Islam sendiri ada cara-cara berhutang yang betul. Dalam Al-Quran, ayat yang paling panjang adalah mengenai hutang. Al-Baqarah, 282. Semua orang terutamanya yang beragama islam juga sudah sedia maklum bahawa setiap hutang manusia di dunia tetap perlu dilunaskan sekalipun kita sudah meninggal dunia. Walaubagaimanapun, ada lagi sesetengah masyarakat yang tak ambil kisah tentang hukum hakam dan […]

Pilihan Susu Terbaik

Pilihan Susu Terbaik Yang Harus Di Ambil Oleh Ibu dan Anak Selepas 2 Tahun

Haii ibu-ibu di luar sana, di sini saya nak bagitahu dan kongsikan satu jenis susu yang baik untuk kesihatan dan sangat sesuai diambil oleh ibu dan anak kecil (selepas 2 tahun) dan pilihan susu terbaik untuk anda adan anak. Walaupun ianya sekadar susu tetapi korang harus ambil tahu kandungan dan kuantiti yang perlu diambil untuk […]

Tips Ibu Mengandung Yang Wajib Anda Ketahui

Setiap insan yang mendirikan rumah tangga mempunyai impian dan cita-cita untuk menimang cahaya mata. Ada yang di anugerahkan cahaya mata di awal usia perkahwinan mereka dan tidak kurang juga ada yang dikurniakan cahaya mata pada lewat usia perkahwinan mereka. Namun apapun rezeki Allah S.W.T itu sangat luas. Jangan mengeluh bagi mereka yang masih belum menimang […]

Pendedahan Membaca

Pendedahan Membaca Harus Disemai Dalam Diri Sejak Kecil Lagi

Arwah ayah merupakan seorang pengumpul buku. Banyak kitab yang dimilikinya. Di rumah, rak buku penuh dengan  kitab-kitab miliknya. Dia bukan kaya. Pekerjaan hanya sekadar seorang pemungut jentik-jentik. Sekolah pun tidak tinggi. Berhenti awal. Maklumlah miskin. Tetapi dia selalu sebut. “Berhenti sekolah tidak bermaksud berhenti belajar. Tidak bermaksud pendidikan terhenti.” Dulu memang tidak faham apa yang […]

Jenis Batuk

Jenis Batuk Dan Cara Rawatannya

Batuk  merupakan satu simptom kesihatan yang bukan sahaja menyebabkan diri kita tidak selesa, malah turut boleh menyebabkan orang lain di sekelilin kita terganggu dan juga mempunyai beberapa jenis batuk. Sekarang ni musim batuk. Batuk ada macam-macam jenis dan ubatnya ada macam-macam. Mana yang sesuai? 1.Batuk Kering Batuk kering atau juga dikenali sebagai Tuberkulosis (TB) merupakan […]

Bamboo Village

Bamboo Village: Lokasi Percutian Yang Sesuai Bagi Pencinta Alam Semulajadi

Mati – mati ingatkan di Jepun takdi, rupa – rupanya dekat Hulu Langat saja tak jauh pun. Wah! Tak dapat ke Jepun, dapat ke taman Jepun macam ni pun jadi lah. Ha! Nak tahu apa nama tempat yang menarik ini seakan-akan anda berada di Jepun? Ini lah dia Bamboo Village, Hulu Langat. Cantik gila kan […]

Percutian Di Pulau Kapas

Pulau Kapas Destinasi Yang Sesuai Untuk Percutian Bersama Keluarga!

Haii kawan-kawan sekalian, Haa pasti korang semua tak tahu nak pergi bercuti ke mana kan? Nak bawa anak jalan-jalan musim cuti sekolah nanti, tengok-tengok pulau, mandi-manda. Meh sini saya nak bagitahu tempat yang sesuai untuk korang bercuti hilangkan stress dan santai bersama keluarga iaitu Pulau Kapas, Terengganu! Tak perlu pergi pulau jauh-jauh dari Malaysia sebab […]

Terkini Resepi @ Daily Makan