Lemak yang berlebihan boleh membuatkan anda tidak senang duduk. Berikut 6 cara bakar lemak dalam tubuh, No.2 mudah jer – Daily Rakyat

Lemak yang berlebihan boleh membuatkan anda tidak senang duduk. Berikut 6 cara bakar lemak dalam tubuh, No.2 mudah jer


Cara Bakar Lemak Dengan Cepat .Lemak yang berlebihan boleh membuatkan anda tidak senang duduk.

Setiap orang mempunyai tempoh atau jangkamasa berbeza untuk membakar lemak dalam tubuhnya.Ia bergantung berapa banyak kelebihan lemak yang ada di dalam tubuh. Semakin tebal lemak tertimbun, semakin banyak waktu yang diperlukan untuk membakarnya.

Berikut beberapa cara bakar lemak dalam tubuh dengan keadaan fizikal anda yang tetap sihat.

  1. Pengambilan Sarapan Sihat

Sarapan pagi memainkan peranan yang penting untuk membantu anda menurunkan berat badan. Pastikan anda memilih menu sarapan sihat iaitu bijirin tinggi serat dengan susu rendah lemak serta buah-buahan.

  1. Amalkan Minum Teh Hijau

Teh hijau dapat menambah metabolisme tubuh lebih kurang dalam empat peratus. Pengambilan teh hijau juga membantu dalam membakar kalori kurang lebih 60 kalori /harinya, yang setara dengan tiga kilogram setiap tahun.

  1. Zat Besi

Apabila anda tidak mempunyai zat besi yang cukup dalam tubuh, fizikal anda juga tidak memperoleh oksigen yang mencukupi untuk disebar ke semua jaringan sel tubuh. Ia akan menyebabkan metabolisme fizikal menjadi lemah. Jadi, pilihlah jenis makanan yang menyimpan zat besi seperti ayam, daging merah, bijirin dan kacang soya.

  1. Senaman Beban

Senaman beban mampu menambah metabolisme fizikal kerana kalori dalam fizikal dapat terbakar. Bukan hanya itu saja, penambahan metabolisme sekitar dua jam selepas senaman beban. Antara senaman beban yang boleh aplikasikan ialah bench step-ups, squat, push-ups, lunges, pull-ups dan juga crunches.

  1. Tingkatkan Kepantasan Senaman

Kepantasan senaman yang tinggi mampu membakar lemak yang lebih banyak. Apabila anda sedang berjogging pada kecepatan yang sederhana, sebaiknya tambahkan kelajuannya sebanyak 30 saat setiap lima minit supaya tubuh membakar lemak dengan lebih cepat.

  1. Cuba Buat Senaman Baru

Cara bakar lemak ini cukup mudah, jika anda mempunyai kebiasaan berjalan kaki, ubahlah dengan berenang, berbasikal dan sebagainya. Dengan mengubah aktiviti senaman tersebut anda boleh membakar kalori dengan lebih banyak

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat