Perlancongan – Daily Rakyat

Kategori : Perlancongan

unik dan pelik

Nama – Nama Pulau Pelik di Malaysia

Malaysia sememangnya kaya dengan pelbagai tempat yang unik dan pelik. Mungkin juga ramai yang tidak tahu yang negara kita juga mempunyai nama – nama pulau pelik dan unik. Jom kita semak senarai nama pulau – pulau yang sangat unik dan pelik ini. Pulau Babi Tengah   Pulau Babi Tengah atau kenali juga sebagai Pulau Tengah […]

Bamboo Village

Bamboo Village: Lokasi Percutian Yang Sesuai Bagi Pencinta Alam Semulajadi

Mati – mati ingatkan di Jepun takdi, rupa – rupanya dekat Hulu Langat saja tak jauh pun. Wah! Tak dapat ke Jepun, dapat ke taman Jepun macam ni pun jadi lah. Ha! Nak tahu apa nama tempat yang menarik ini seakan-akan anda berada di Jepun? Ini lah dia Bamboo Village, Hulu Langat. Cantik gila kan […]

Percutian Di Pulau Kapas

Pulau Kapas Destinasi Yang Sesuai Untuk Percutian Bersama Keluarga!

Haii kawan-kawan sekalian, Haa pasti korang semua tak tahu nak pergi bercuti ke mana kan? Nak bawa anak jalan-jalan musim cuti sekolah nanti, tengok-tengok pulau, mandi-manda. Meh sini saya nak bagitahu tempat yang sesuai untuk korang bercuti hilangkan stress dan santai bersama keluarga iaitu Pulau Kapas, Terengganu! Tak perlu pergi pulau jauh-jauh dari Malaysia sebab […]

pulau boracay

Setelah 6 Bulan Di Arahkan Tutup, Pulau Boracay Kini Kembali Dibuka

MANILA: Pusat peranginan terkenal, pulau Boracay Filipina kini dibuka semula kepada pelancong dengan peraturan baru yang lebih ketat. Pulau yang menjadi tumpuan pelancong dari seluruh dunia itu ditutup selama enam bulan bagi membaiki kerosakan akibat kebanjiran pelancong yang tidak terkawal. Mengikut peraturan baru, pelancong akan dihadkan tidak lebih 19,200 untuk ke pulau itu pada satu […]

Pahang

4 Tempat Menarik Di Pahang Yang Wajib Di Kunjungi Bersama Keluarga Atau Rakan-Rakan

Pahang merupakan salah sebuah negeri yang terbesar di Semenanjung Malaysia. Tidak hairanlah tiap-tiap daerah di Pahang sangat besar. Okay lah ini dia sedikit perkongsian daripada admin tentang tempat-tempat menarik yang korang semua boleh kunjungi di negeri Pahang Darul Makmur. Sebagaimana yang kita ketahui, Pahang sangat terkenal dengan masakan ikan patin masak tempoyak kan tapi kali […]

Destinasi Percutian: Time Capsule Retreat, Glamping Terbaik di Pahang!

Bagi anda yang ingin merasai beradu dalam sebuah bilik kecil dengan persekitaran yang berlainan, ini dia “Time Capsule Retreat” yang terletak di Raub Pahang menyediakan bilik dari paip pembentung simen yang telah diubahsuai. Bilik ini kelihatan kecil, comel dan lain dari yang lain kerana rekaan nya yang amat menarik dan berjaya menarik perhatian pelancong luar […]

Perihal Peluang Kerja Di Kilang Atau Ladang Di Korea Selatan : Perkara-perkara Dan Risiko Yang Perlu Anda Tahu

Sebagai rakyat Malaysia yang telah lebih 10 tahun menetap di Korea dan tahu sedikit sebanyak tentang undang-undang dan budaya kerja di sini, saya rasa terpanggil untuk membuat penjelasan tentang perkara ini untuk manfaat bersama. Sejak akhir-akhir ini saya selalu menerima mesej(pm)/inbox melalui facebook bertanyakan dan meminta saya mencari peluang kerja kilang @ ladang korea. Saya […]

Mengembara Di Negara Bukan Islam Bukanlah Suatu Yang Diharamkan Agama

Mengembara Di Negara Bukan Islam Bukanlah Suatu Yang Diharamkan Agama

Melawat ke luar negara¬† merupakan salah satu aktiviti yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang mampu. Tidak salah untuk kita pergi mengembara di bumi Tuhan yang satu ini. Hidup hanyalah sekali, jadi kenapa tidak gunakannya dengan sebaik mungkin? Bagi umat Islam sendiri, kembara mencari ilmu bukanlah terletak hanya pada sektor agama sahaja, malah juga dari […]

5 Keajaiban Alam Semulajadi Yang Menakjubkan

Bagi sesiapa yang suka travel ni melihat pemandangan yang indah dan menakjubkan untuk pertama kali merupakan satu kenikmatan apabila dapat menjelajah ke tempat orang yang sukar di gambarkan. Jika anda mempunyai rancangan untuk mengembara, Jom jadikan tempat-tempat ini sebagai destinasi anda kerana ia mempunyai kejaiban alam semulajadi yang tidak tergambar sehingga anda melihatnya sendiri. Berikut […]

10 Gambar Tercantik National Geographic Untuk Tahun 2018!

National Geographic dikenali dengan skil menangkap foto yang luar biasa daripada seluruh dunia. Dan ternyata, pembaca setia National Geographic juga mempunyai skil menangkap gambar yang cantik dan menakjubkan. Daripada keputusan NatGeo Travel Photographer of the Year Contest, yang telah disertai oleh kira-kira 15,000 penyertaan daripada pelancong di 30 buah negara¬† Pemenang hadiah utama ialah Sergio […]