Motivasi – Page 2 of 15 – Daily Rakyat

Kategori : Motivasi

sifat malas

7 Langkah Menghilangkan Sifat Malas Supaya Dapat Meningkatkan Perestasi Anda Dalam Kehidupan Seharian

Semua orang pasti pernah merasa malas apabila melakukan suatu perkara, sifat malas boleh datang kepada siapa saja, tidak kira masa, dan dimana pun. Sifat ini yang tidak elok diamalkan dan boleh mempengaruhi hidup anda jika dibiarkan berterusan. Jadi pada post kali ini kami akan kongsikan beberapa cara untuk menghilangkan sifat malas dalam diri anda dan supaya […]

Kebaikan Sarapan

12 Tips Belajar Dengan Berkesan Dan Memudahkan Kita Untuk Mengingat Setiap Kali Membaca Atau Di Dalam Kelas

Sememangnya tidak mudah untuk berjaya kalau tanpa Tips Belajar yang berkesan. Nak berjaya kena ada banyak ilmu. Nak ada ilmu kena rajin membaca dan ingat apa yang kita baca. Jangan hanya membaca, tetapi kita harus fokus semasa membaca baru lah kita dapat hadam dan faham apa yang kita baca. Namun bukan senang nk fokus membaca […]

mencintai dan menyayangi

Anda Sedang Menderita dan Kecewa? Belajarlah Mencintai Dan Menyayangi Diri Sendiri Untuk Hidup Lebih Bahagia

Kadangkala adalah lebih mudah untuk mencintai dan menyayangi orang lain berbanding diri sendiri. Kita sanggup melakukan apa sahaja untuk yang tersayang, namun kita gagal dalam mencintai diri sendiri. Kita memang perlu buat baik dengan orang lain, namun tetap perlu bersederhana dan berhati-hati. Hampir semua orang memahami apa yang dimaksudkan untuk mencintai orang lain dan dapat mengenali […]

Saya mengajak anda membetulkan fahaman tentang rezeki, yang selalu kita sempitkan

Saya melihat banyak orang post tentang nak dapat rezeki yang mudah. Nampak dari pentafsiran mereka bahawa rezeki itu adalah kebendaan, harta, kekayaan. Dapat bonus dalam budget itu dikata rezeki, dapat sedekah dikata rezeki, dapat hasil tanaman, tangkapan yang banyak dikatrezeki. Tafsiran ini sebenarnya sempit dan lebih dipegang oleh bukan Islam kerana pada Islam rezeki itu […]

Dari Hidup Foya-foya Dengan Ujian Cancer Allah Tinggikan Darjat Beliau Ali Banat

Kadang-kadang Allah jadikan sakit sbgai asbab kita menjadi lebih baik lebih brtaqwa dan lebih mnghargai segala nikmat yg Allah kurniakan. Sebab tu hidup di dunia ni jangan keduniaan sangat. Nak bljr ttg hidup sila ke hospital, kubur, penjara, sesi mandi dan kafan jenazah. Beliau beruntung kerana dapat mengetahui dari Allah akan kematiannya. Beliau boleh fokus pada […]

Tips Dari Bagaimana Nak Pandai Berbahasa Inggeris

Students saya selalu minta tips dari saya tentang macam mana nak pandai berbahasa Inggeris. Jawapan saya mudah sahaja: Kalau nak pandai, banyakkan membaca buku bahasa Inggeris yang ditulis oleh pengarang yang bahasa pertuturannya adalah bahasa Inggeris. Kalau rasa susah nak membaca buku ilmiah, bacalah novel bahasa Inggeris yang ditulis oleh pengarang yang bahasa pertuturannya adalah […]

Wanita Yang Ingin Kekal Cantik WAJIB Lakukan Perkara Ini!

Setiap wanita dikurniakan kecantikan masing-masing. Memang naluri seorang wanita ingin kekal cantik dan dipuji setiap hari. Dengan itu, ada yang sanggup mempercantikkan diri sendiri dengan penggunaan krim-krim pemutih merbahaya dan juga pembedahan plastik. Ketahuilah wahai para wanita, cantik menurut Islam bukan hanya sekedar faktor luaran. Tapi juga bermula dari hati. Sebagaimana doa yang selalu diucapkan […]

Sanggup Menggadaikan Maruah Demi iPhone 8!

PELBAGAI ungkapan, perbandingan dan gambaran yang boleh dihalakan kepada golongan wanita moden hari ini. Ada yang mengungkap wanita sebagai golongan yang ‘suka ditipu’. Frasa itu mungkin agak keterlaluan nadanya, tetapi ia merujuk kepada sifat wanita itu sendiri yang dilihat sering tidak pernah merasa cukup dengan apa yang mereka ada. Untuk mendapatkan apa yang diingini, golongan […]

Renungan Bersama, Menang Kerana Ego

Sesuatu buat renungan kita bersama Saya tertarik dengan artikel ini. Semuanya pasti pernah kita lalui dalam hidup. 1. Kalau kita bergaduh dengan pelanggan, walaupun kita menang, Pelanggan tetap akan lari. 2. Kalau kita bergaduh dengan rakan sekerja, walaupun kita menang, Tiada lagi semangat bekerja dalam satu kumpulan. 3. Kalau kita bergaduh dengan boss, walaupun kita […]

Banduan Akhir, Antara Manusia Yang Tahu Bila Dia Akan MATI

Jodoh, ajal dan maut semuanya ketentuan tuhan. Tiada siapa yang tahu bila dan siapa jodohnya, bila dan bagaimana nyawanya akan ditarik. Semua itu rahsia tuhan. Akan tetapi, apa yang anda akan buat bila tahu tarikh dan masa nyawa akan ditarik? Jazwan Kahar menceritakan pengalaman beliau semasa pernah bekerja di Penjara Pudu. Bismillahirrahmanirrahim, Saya ingin kongsi […]