Informasi – Page 3 of 36 – Daily Rakyat

Kategori : Informasi

Menyimpan

5 Tempat Menyimpan Wang Yang Paling Terbaik

Tahun 2020 semakin tiba, kajian mendapati 3 daripada 4 rakyat Malaysia tidak dapat atau tidak ada simpanan kecemasan walaupun RM1000. Oleh itu, kita perlu mula dari sekarang. Jadi berapa peratus yang perlu disimpan dari gaji kita. Ada yang sarankan 20% hingga 60% daripada gaji kita. Tidak kisah 20%,30% atau 60% sekali pun, itu tidak penting. […]

masyarakat

Pakaian Tradisional Masyarakat Melayu

Pengenalan Pakaian lazimnya mengambarkan budaya bangsa seseorang yang hidup di dalam sesebuah kelompok masyarakat. Setiap bangsa yang wujud di bumi ini mendapat kesan dan pengaruh kuasa luar yang dapat membentuk identiti sesebuah masyarakat. Yang melambangkan bangsa, abad kewujudan mereka dan kepercayaan yang diamalkan pada ketika itu. Pada zaman dulu Orang Melayu tempatan pra sejarah sudah […]

dekorasi ruang tamu rumah

6 Tips Dekorasi Ruang Tamu Rumah

Anda tak tahu macam mana nak dekorasi ruang tamu rumah anda? Bosan dengan dekorasi sedia ada? Jom tukar dekorasi ruang tamu anda supaya ianya lebih menarik dan cantik. Ruang tamu ialah ruang yang paling penting dalam sesebuah rumah kerana ia merupakan ruang aktiviti utama keluarga. Kali ini, kami kongsikan tips dekorasi ruang tamu rumah yang […]

kosmetik

Ketahui Bahan Bahaya Dalam Kosmetik

Ketika ini banyak produk – produk kosmetik muncul bak cendawan di pasaran. Kita sebagai pengguna mempunyai pelbagai pilihan produk untuk dipilih. Tetapi pernahkah anda terfikir adakan produk kecantikkan yang anda gunakan itu selamat untuk kulit. Tidak kiralah sama ada produk penjagaan wajah, barangan kosmetik, losyen dan sebagainya. Berapa ramai diantara kita yang membaca kandungan sesuatu produk sebelum […]

tips untuk membeli barangan

10 Tips Untuk Membeli Barangan Secara Atas Talian

Mesti anda semua suka membeli barangan atas talian kan. Haa! Jom kita ketahui tips untuk membeli barangan secara atas talian. Membeli secara atas talian memang menguntungkan dan menjimatkan masa. Tetapi anda haruslah pandai mencari laman web yang betul dan mempunyai reputasi yang baik. Antara tipsnya ialah: 1. Membeli dari laman web yang mempunyai sekuriti Pastikan […]

Penyakit Polio

Penyakit Polio Kembali Ke Malaysia

Polio kembali ke malaysia setelah 27 tahun pupus di bumi Malaysia. Ini merupakan  satu berita yang membimbangkan dan menyedihkan. Kes pertama penyakit polio telah dikesan selepas 27 tahun negara kita diisytiharkan bebas penyakit itu. Bayi lelaki dari Tauran, Sabah disahkan dijangkiti vaccine-derived poliovirus type 1 (VDPV1) pada disember lalu. Virus ini amat ditakuti & boleh […]

negara

Negara Yang Mengalami Penyakit Kemurungan & Mental Paling Tinggi

Terdapat pelbagai jenis penyakit misteri dan salah satunya adalah sakit jiwa. Namun yang lebih menggerunkan, individu yang mengalami kemurungan ini tidak sedar bahawa mereka mempunyai penyakit itu. Tekanan hidup jelas merupakan faktor utama dalam permasalahan kemurungan ini. Malah faktor budaya juga merupakan penyumbang kemurungan ini berlaku. Persoalannya negara manakah yang mengalami masalah ini ? Berikut […]

Elak Rumah Jadi Tandas Kucing. Ini Caranya

Kalau tuan punya kucing mungkin boleh bersabar lagi bila si bulu buat hal berak merata. Tapi, macam mana pula kalau rumah kita jadi tandas kucing jalanan atau kucing orang lain. Bukan setakat marah dan bengang serta boleh buat gaduh dengan jiran sebelah. Kalau sekali dua boleh consider lagi. Tapi kalau kena berkali-kali, tu yang jadi […]

Tips Kemas Rumah Untuk Ibu Bapa Yang Sibuk Bekerja

Kemas rumah? Aduh.. Dulu sebelum ada anak yalah, boleh gunakan hujung minggu untuk mengemas rumah dengan pasangan. Senang saja dulu. Pasangan pun sudah faham dengan OCD anda, jadi dia tidak akan berani sepahkan rumah, takut anda membebel pula nanti. Tapi sekarang lepas ada anak? Aduh… susuh betul hendak kemaskan rumah.. Dengan kerja yang tidak pernah […]

Apakah Perbezaan Hiv Dan Aids

HIV “”Human Immunodeficiency Virus” adalah virus yang memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang untuk melawan penyakit. Dan AIDS “Acquired Immunodeficiency Syndrome” atau Sindrom Kurang Daya Tahan. Ia adalah satu penyakit yang serius disebabkan oleh virus HIV (Human Immunodeficiency Virus). Jadi disini HIV adalah virus, sedangkan AIDS adalah suatu keadaan. Virus HIV Jangkitan virus HIV tidak mempunyai tanda […]