Pendidikan – Page 5 of 7 – Daily Rakyat

Kategori : Pendidikan

Permulaan Bagi Seseorang Yang Baru Ingin Memulakan Bisnes

Permulaan Bagi Seseorang Yang Baru Ingin Memulakan Bisnes

Pada masa kini  banyak  anak muda yang  ingin menceburi bidang bisnes dengan hasrat berjaya dalam bidang bisnes namun Permulaan Bagi Seorang Yang Baru Ingin Memulakan Bisnes bukanlah mudah untuk berjaya dengan sekelip mata tetapi memerlukan daya usaha dan ciri-ciri seperti berikut: Antara ciri-ciri Permulaan Bagi Seorang Yang Baru Ingin Memulakan Bisnes ialah: 1. Bermula dengan mindset […]

14 Teknik Membuat Copywriting Yang Baik Oleh Pakar

Berikut ialah perkongsian dari saudara Haryzat bagaimana untuk membuat copywriting yang baik untuk web jualan anda. Untuk makluman, saudara Haryzat merupakan usahawan online yang sangat berjaya dengan jualan ebook beliau “Rahsia Bisnes Kerajaan” mendapat sambutan yang luar biasa dari netizen. Ikuti perkongsian beliau berkaitan teknik membuat copywritting yang baik: Sebelum ni ramai yang jumpa ada bertanya […]

Cikgu Cantik Ini Sanggup Habiskan Ratusan Ringgit Untuk Pelajarnya, Tapi Ini Hasilnya

Acap kali kita lihat pada masa kini, guru disaman kedua ibu bapa pelajar ataupun dimalukan oleh pelajar sendiri di arus media. Berikut merupakan luahan perasaan seorang guru yang sanggup menghabiskan sedikit gajinya untuk anak muridnya tetapi dibalas dengan pandangan negatif oleh sesetengah ibu bapa. Saya seorang guru. Bukan ada elaun untuk stationary. Gaji sendiri juga diguna untuk didik […]

Tips Masuk Universiti Buat Mereka Yang Akan Melanjutkan Pelajaran

Sedang admin menikmati hujan yang lebat di petang hari nie sambil makan pisang goreng, perghhh sedap nyer,, hahaha… Admin belek2 laa ‘news feed’, kebanyakan ‘news feed’ friend admin pasal masuk universiti. Oww.. Patutlaa result upu kan dah keluar kelmarin dulu. Tu yang excited sangat nak sambung belajar. Ada yang post pasal beli persiapan terakhir la, […]

Tips Mengesan Kecacatan Rumah Baru

Perkara pertama selepas dapat kunci, bukan cuci rumah dan terus masuk ya. Periksa dulu setiap kecacatan atau kerosakan yang ada di rumah seperti dinding crack, cat tanggal, plaster tanggal, tiles lompong, bocor dan lain-lain lagi. Kebiasaannya pihak pemaju akan memberi tempoh selama 24 bulan atau 2 tahun untuk kita membuat inspection pada rumah dan kita […]

Bapa Amsyar Kongsi Tip Didik Anak Solat Sejak Kecil Termasuk Solat Duha

Bapa Amsyar Kongsi Tip Didik Anak Solat Sejak Kecil Termasuk Solat Duha   Ketika murid lain menghabiskan masa rehat di kantin dan bermain, anak ini pula ke surau sekolah untuk menunaikan solat sunat duha. Bukan sekali sekala tapi itu rutinnya setiap hari. Salah seorang guru terdetik untuk merakam gambarnya yang sedang menunaikan solat sunat duha […]

Hantar Murid Darjah Dua Pulang Pukul 1 Pagi Diiringi Polis

HANTAR MURID DARJAH DUA PULANG PUKUL 1 PAGI DIIRINGI POLIS ================================= Pertamanya saya mohon maaf.Bukan tujuan untuk mengaibkan mana mana pihak.Namun kisah ini perlu dijadikan iktibar.Kita boleh tutup mata..tetapi hati kita tidak tega untuk melihat sahaja.Ini kisah masyarakat kita.Natijah daripada nilai masyarakat kita juga. Pernah viral tahun lepas.Terima kasih siakap keli dan beritasemasa.Aku tak popular […]

Bacalah Al Quran Wahai Anakku !

Abah ketuk pintu bilik anak gadisnya. Anaknya buka pintu. Belum tidur. Abah: “Buat apa je belum tidur lagi?” Anak: “Tengah…” (Sambil menunjukkan fonnya) Abahnya mengangguk faham. Tengah berinternet. Abah: “Abah nak cakap sikit boleh?” Anaknya tidak mengangguk, tidak menggeleng. Tadah telinga. Abah: “Sekarang, kamu umur 20 tahun, kan?” Anaknya mengangguk. Abah: “Baiklah. Dengar baik baik […]

Kesalahan Fakta Buku Teks Sejarah Tingkatan 4 KBSM

Pihak Ibn Jawi dengan rendah hati ingin memperbetul beberapa kesilapan yang terdapat dalam buku teks Sejarah Tingkatan 4 KBSM. Buku ini merupakan modul yang disediakan oleh pihak kementerian sebagai silibus kepada para pelajar yang menduduki SPM. Oleh kerana Sejarah merupakan matapelajaran wajib lulus, maka mahu tidak mahu para pelajar perlu menelan apa sahaja yang terkandung […]

Tips Mengajar Anak-Anak Menunaikan Solat Semenjak Kecil

Di sini, ada sedikit perkongsian tentang Tips Nak Anak-Anak Bersolat daripada seorang pengguna Facebook Shaari Anuar . Kalau anak anak malas nak solat, mungkin tips boleh diguna pakai. Ianya berdasarkan pengalaman yang saya dah praktis dan juga dari pembacaan. Mereka ni kena dilatih seawal 7 tahun, dan Nur Damia Hannah yang 3 tahun ni selalu ikut abang […]