5 Kesilapan Yang Dilakukan Oleh Perniaga Online – Daily Rakyat

5 Kesilapan Yang Dilakukan Oleh Perniaga Online


Sejak beberapa tahun kebelakangan ini perniagaan online telah menarik minat orang ramai untuk mencaburi bidang bisnes online yang tidak perlu mengeluarkan kos perniagaan yang telalu tinggi untuk berniaga. Tetapi kemungkinan Perniaga tidak sedar kesilapan yang dilakukan menyebabkan sale dalam jualan tidak mencapai target sale yang lumayan. Jadi apakah kesilapan perniaga online yang mereka sendiri tidak sedar.

Kesilapan Perniaga Online

1. TIADA TARGET GENDER

Target gender memainkan peranan yang penting agar peluru ads kita terus tepat kepada mangsa yang kita mahu. Majoriti pengguna fb ialah wanita jadi sangat2 sesuai menjual produk berkaitan wanita. Kuasa membeli wanita sangat tinggi berbanding lelaki.

2. IKLAN LUCAH

Iklan lucah tak dibenarkan di fb ads taw. Sangat2 bahaya bila menggunakan iklan macam ni. 90% akaun kena flagged disebabkan iklan lucah seperti gambar P1SANG.

3. AYAT SENSITIF

Dilarang sama sekali menggunakan ayat ayat yang sensitif kerana ayat sensitif menyebabkan iklan mudah ” disapproved ” dan 90% akaun mudah kena flagged.

Kesilapan Perniaga Online

4. UMUR PELANGGAN TIDAK TEPAT

Umur penduduk Malaysia yang mempunyai pendapatan yang lebih stabil ialah 28 dan keatas. Jadi tetapan umur untuk iklan anda perlu lebih spesifik. Contohnya 28-35,35-40,41-46 dan seterusnya. Tanpa tetapan umur yang tepat, iklan akan akan keluar di wall prospek yang tak berkaitan. Kos tinggi boleh rugi.

5. TIADA REKOD POPULASI PENDUDUK

Populasi penduduk di setiap kawasan sangat penting untuk kita tetapkan lokasi iklan kita. Sebagai contoh, penduduk paling tinggi di kawasan Selangor ialah Subang jaya dan kalau di Johor ialah JB dan Tebrau. Populasi melebihi 100k keatas akan menyebabkan kuasa membeli mencapai 300% berbanding populasi rendah.

Jangan risau jika anda yang dah jalankan iklan di fb tu, masih belum terlambat untuk elakan kesilapan ini berulang kali. Seriusly,jangan tunggu lagi. Cepat bertindak kerana samakin lmbat anda bertindak semakin bahaya ‘ekonomi’ anda.

Tonton video dibawah:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat