Baki Akaun Terkini KAFA Cuma RM400, Gaji Pemain Tertunggak Dua Bulan – Daily Rakyat

Baki Akaun Terkini KAFA Cuma RM400, Gaji Pemain Tertunggak Dua Bulan


Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) mengharapkan Usahasama Liabiliti Terhad Bolasepak Malaysia (FMLPP) menggunakan budi bicara dengan tidak mengenakan hukuman pemotongan mata ke atas pasukan negeri itu sekiranya gagal mematuhi tempoh pembayaran tunggakan gaji dan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang berakhir hari ini.

Setiausaha Agung KAFA Datuk Ismail Md Noor ketika dihubungi berkata, pihaknya faham dengan syarat FMLPP yang mahu masalah tunggakan gaji dan caruman KWSP diselesaikan hari ini namun mereka sedang berdepan masalah kewangan agak kritikal.

Katanya, KAFA sudah menghantar surat rayuan untuk memohon penangguhan tetapi hingga kini mereka masih belum menerima maklum balas FMLPP.

“Wang RM2 juta yang diberikan Penasihat KAFA Tan Sri Annuar Musa minggu lalu juga masih tidak dapat menampung masalah kewangan kami.

“Pada masa sama, pihak kami masih berusaha mencari sumber kewangan termasuk berhutang bagi menyelesaikan segera isu berkenaan,” katanya.

Harian Metro semalam melaporkan, Ketua Pegawai Eksekutif FMLLP Kevin Ramalingam mendedahkan enam pasukan – dua Liga Super dan empat Liga Perdana – berada dalam bahaya dan diberikan tempoh sehingga hari ini untuk menyelesaikan tunggakan gaji dan caruman KWSP.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan nama pasukan terbabit namun tidak menolak kemungkinan tindakan pemotongan mata akan diambil selepas tempoh itu berakhir.

Sumber terdekat KAFA memaklumkan, baki akaun terkini badan induk bola sepak negeri itu hanya ada RM400 dan difahamkan, ramai pemain belum menerima gaji yang sudah tertunggak dua bulan.

Jelasnya, beliau kesal kerana masalah sama terus berulang terhadap pasukan negeri itu sekalipun KAFA pernah memberi jaminan akan membayar gaji mengikut jadual dan kontrak.

Sementara itu, sumber rapat dengan The Red Warriors (TRW) berkata, semua pemain semakin kecewa dengan sikap kurang profesional KAFA yang langsung tidak menghormati syarat kontrak mereka.

Katanya, jika pemain didapati tidak mematuhi kontrak, mereka akan dikenakan tindakan tetapi lain pula halnya dengan KAFA yang suka bermain wayang serta seolah-olah kebal daripada sebarang teguran.

“Mana gaji pemain? Duit simpanan mereka (pemain) sudah habis digunakan untuk keperluan harian sedangkan gaji yang ditunggu, tidak masuk.

“Rata-rata pemain sudah mula merungut kerana berisiko dikenakan tindakan undang-undang oleh pihak bank selepas gagal membayar pinjaman tertunggak.

“Bukan tidak mahu bayar tapi pemain buntu memikirkan masalah gaji yang sering menghantui mereka setiap kali hujung bulan,” katanya.

Berikut adalah senarai pemain Kelantan 2017

 1. Khairul Fahmi (Penjaga Gol)
 2. Shahrizan Ismail (Penjaga Gol)
 3. Ramadhan Hamid (Penjaga Gol)
 4. Ahmad Syihan (Penjaga Gol)
 5. Farisham Ismail (Pertahanan)
 6. Nik Shahrul Azim (Pertahanan)
 7. Hasmizan Kamaruddin (Pertahanan)
 8. Daudsu Jamaluddin (Pertahanan)
 9. Zairul Fitree (Pertahanan)
 10. Faizol Nazlin (Pertahanan)
 11. Aziz Ismail (Pertahanan)
 12. Azwan Aripin (Pertahanan)
 13. Badhri Radzi (Tengah)
 14. Indra Putra (Tengah)
 15. Qayyum Marjoni (Tengah)
 16. Norfarhan Mohammad (Tengah)
 17. Norhafiz Zamani (Tengah)
 18. Fadhilah Pauzi (Tengah)
 19. Rozaimi Anwar (Tengah)
 20. Shahrul Hakim (Tengah)
 21. Morgaro Gomis (Tengah) (Import)
 22. Fakhrul Zaman (Penyerang)
 23. Khairul Izuan (Penyerang)
 24. Danial Ashraf (Penyerang)
 25. Muhammad Ghaddar (Penyerang) (Import)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat