Tips Penjagaan Rambut Agar Kekal Sihat – Daily Rakyat

Tips Penjagaan Rambut Agar Kekal Sihat


Anda inginkan rambut yang sihat dan cantik atau anda ingin merawat sebarang masalah rambut yang sedang dihadapi, anda tidak perlu menghabiskan wang yang banyak mendapatkan rawatan di salun-salun rambut yang eksklusif. Berikut ialah tips penjagaan rambut agar kekal sihat. Ia boleh dilakukan sendiri di rumah :

Urut Kulit Kepala

Urut kulit kepala anda menggunakan hujung jari secara lembut. Dengan cara ini anda boleh merangsang pengedaran darah, melegakan kepenatan dan mungkin juga menghilangkan sakit kepala.

Mengurut juga akan menyebarkan minyak semula jadi yang terdapat pada rambut anda dan secara langsung mengelakkan rambut daripada bersimpul dan gugur.

Sebelum menggunakan syampu, sapukan sedikit minyak zaitun di atas kulit kepala dan rambut. Kemudian tutup kepala anda dengan tuala basah. Biarkan tuala itu selama 20 minit dan seterusnya cuci rambut anda dua kali untuk membuang minyak zaitun tersebut.

Khasiat Minyak Kelapa

Untuk mengelakkan keguguran rambut, sapukan minyak kelapa di atas kulit kepala dan urut di kawasan umbi rambut.

Coconut oil for alternative therapy; Shutterstock ID 91471028; PO: The Huffington Post; Job: The Huffington Post; Client: The Huffington Post; Other: The Huffington Post

Ingin Menghapuskan Kelemumur?

Cuba urutkan garam di atas kulit kepala yang kering sebelum dicuci dengan syampu yang mempunyai bes berasid.

Dalam sebuah kajian terbaru, alopecia areata, sejenis penyakit di mana rambut seseorang gugur secara berkelompok yang dialami oleh lelaki dan wanita, telah terbukti boleh dikurangkan dengan penggunaan minyak pati seperti thyme, rosemary, lavender dan cedarwood.

Minyak pati ini dicampur dengan minyak jojoba dan diurut di kulit kepala setiap hari. Minyak pati rosemary juga boleh diurut di atas kepala selepas bersyampu untuk menghasilkan rambut yang lembap dan menggalakkan pertumbuhan rambut.

ra1

Pelbagai kaedah lain boleh digunakan untuk merawat rambut secara alternatif:

Jika rambut anda jenis yang halus atau mudah rosak, bilas rambut (setelah bersyampu) dengan cuka dan air. Campurkan 1 cawan air dan 2 hingga 3 sudu cuka. Selain cuka, limau nipis juga boleh digunakan. Bilasan berasid seperti ini akan melembut dan menambahkan kilauan kepada rambut anda.

Untuk mengurangkan keguguran rambut, tambah satu sudu minyak limau (lemon oil) ke dalam segelas air dan urutkan ke kulit kepala.

Untuk mengelakkan rambut berbuah atau pecah di hujung, campurkan satu sudu kecil madu dengan 2 sudu besar minyak zaitun dan kemudian kacaukan dengan kuning telur. Urutkan ke kulit kepala. Balutkan kepala dengan tuala, biarkan selama 30 minit, bilas dan kemudian syampu sehingga bersih.

Untuk mengawal masalah kelemumur, selain daripada menggunakan syampu khas anda boleh mencuba kaedah ini

urutkan segenggam tepung naik (baking soda) ke atas rambut dan kulit kepala. Ia akan menyerap minyak yang berlebihan dan melonggarkan sel kulit mati yang menyebabkan kelemumur. Setelah itu, bilas dengan bersih.

Jangan khuatir sekiranya rambut anda menjadi kering. Dalam masa beberapa minggu kelemumur anda akan berkurang dan rambut anda kembali sihat dan berseri.

Rate Serendah RM0.06 sen

Rate Serendah RM0.06 sen

Cara-cara lain untuk mengelakkan kelemumur

1. Gunakan yogurt sebagai kondisioner.

Biarkan di atas kepala selepas mencuci rambut.

2. Sapukan minyak tea tree atau minyak bijian ke kulit di kawasan badan.

3. Sapukan biji halba yang telah direndam dan ditumbuk kepada kulit kepala anda.

Biarkan selama satu jam, kemudian bilas dengan syampu.

4. Urut kulit kepala dengan cider vinegar suam ke kulit kepala sebelum bersyampu.

ra3

Panduan

Berjumpalah dengan doktor atau pakar kulit

jika:

Kulit kepala menjadi kering, berkerak atau terlalu gatal

Keguguran rambut disertai dengan perubahan pada kulit di kawasan badan

Keguguran rambut yang serta-merta dan disertai dengan tanda-tanda seperti kepenatan, sejuk badan, kulit kering atau tidak datang haid. Ini mungkin disebabkan masalah tiroid yang kurang aktif.

Baca selanjutnya: Rambut Anda Berkelemumur ? Nah Ini Cara Nak Mengatasinya

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat