Umum – Page 39 of 44 – Daily Rakyat

Kategori : Umum

Juruterbang Berbudi Bahasa

.”Satu peratus yang remarkable.” Status ini dikemaskini, baca sehingga titik akhir. Status awal jam 9.00 malam Saya ada cerita mengenai Kapten Shaha. Sanggup tunggu sebagai penumpang terakhir. Kerana itu saya bergambar dengan beliau sebelum turun dari kapal terbang. Mahu tahu kisahnya, saya perlukan 30 orang komen, Kapten di bawah.     …. Sambungan status selepas […]

Bagaimana RM50 Menjadi RM50K Dalam Sekelip Mata

  Masa aku post “siapa nak tahu bagaimana rm50 bertukar menjadi rm50k dalam 1 malam, ramai yang PM tanya, macam mana nak jadikan 50 ke 50k! Tersembur air kopi aku. Korang hadamkan kisah samad ini. . Yang botak ini namanya Samad, di Tampin semua orang mungkin kenal samad, samad boleh di kategorikan sebagai tidak normal. […]

KERANA ROTI JOHN : Lelaki Ini Untung Dengan Strateginya

  HARI PERTAMA JUAL ROTI JOHN, LAKU 3 BIJI Ya, hari pertama aku mula berniaga Roti John di bazaar Ramadhan, cuma terjual 3 biji sahaja. 2 biji abah aku yang beli, dan bila balik rumah aku lah yang makan Roti John yang aku sendiri jual petang tadi. Maknanya kalau abah aku tak datang bazar hari […]

TABUNG HAJI : Pandangan Tun Mahathir Terhadap Lembaga Tabung Haji

1. Tiada ada Negara yang begitu berjaya mengumpul wang dari orang Islam yang berhajat untuk mengerja haji dari Malaysia dengan Tabung Hajinya. 2. Wang yang ditabung sejak ditubuh Tabung Haji sudah meningkat sehingga ribuan juta Ringgit. Wang ini boleh dilabur supaya keuntungan dapat membantu pengurusan tabung haji dan subsidi kepada bakal haji. 3. Wang tabung […]

Baru Nak Mula Buat Bisnes?

Disini saya kongsikan apa yang perlu dibuat pada peringkat pertama bisnes langkah demi langkah. 1. Tentukan bisnes apa yang nak dibuat, produk atau servis 2. Cari nama syarikat – nama yang ada commercial value 3. Cari nama brand dan buat logo (kalau ada bajet, mohon trade mark terus dengan MyIPO – RM350) 4. Tentukan jawatan […]

Pupusnya Harimau Di Malaysia

HARIMAU sering diangkat sebagai lambang kekuatan dan keberanian. Justeru, tidak hairanlah mengapa gambar harimau digunakan sebagai Jata Negara bahkan beberapa syarikat korporat di negara ini. Haiwan yang menjadi kebanggaan negara ini turut diangkat oleh pasukan bola sepak kebangsaan dengan menggelar diri mereka sebagai Harimau Malaya. Insiden seekor Harimau Malaya atau nama saintifiknya, Panthera tigris jacksoni […]

tip rancang persiapan untuk bercuti

Tips Merancang Persiapan Perjalanan

Percutian antara aktiviti yang memerlukan kita melakukan pelbagai perancangan, termasuk bajet agar tidak berlaku pembaziran serta memastikan percutian lancar tanpa masalah. Berikut, beberapa Tips Merancang Persiapan Perjalanan yang boleh dijadikan panduan memaksimumkan bajet: Pemilihan lokasi melancong SEKARANG persiapan melancong juga boleh dibuat menggunakan internet, seperti memilih lokasi, membanding harga dan mendapat gambaran lokasi pelancongan terbabit. […]

MANA LEBIH PENTING : Keperluan Dan Kehendak

Saya nak kongsi sedikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu mrealisasikannya.    Baru bekerja: umur 23 tahun Gaji Lelaki: RM2,000 Gaji Wanita: RM2,000 Andaikan gaji meningkat RM100 setiap tahun. 1. Lelaki guna dulu motosikal yang dibeli semasa belajar. Jangan beli kereta dahulu.    2. Wanita beli kereta Perodua Axia, komitmen bulanan RM500. […]

ekonomi

Cabaran Ekonomi- Perspektif Saya: Jawapan Azizan Osman

Bertubi-tubi emel saya terima bertanya tentang pandangan saya mengenai keadaan ekonomi. Jujurnya bukan tidak mahu jawab tetapi ia bukan perkara baru. Masalah ekonomi ini saya telah belajar sendiri dari kesilapan pelaburan saya ketika kejatuhan ekonomi 1998. Dan ia satu trauma yang menjadikan saya komited membina kekuatan ekonomi sendiri agar ia tidak mendapat impak yang terlalu […]

Ranking Universiti Memberi Impak Kepada Siswa

Kedudukan universiti antara pengiktirafan yang diberikan dalam menentukan kualiti sesebuah institusi pengajian tinggi (IPT). Persoalannya adakah kedudukan itu penting dan menjadi elemen utama kepada ibu bapa dan siswa dalam memilih IPT untuk melanjutkan pengajian? Timbul juga persoalan lain yang sering menjadi perbualan adakah kedudukan itu turut memberi impak dan kesan kepada universiti berkenaan? Menurut Naib […]