ibubapa – Daily Rakyat

Tag : ibubapa

Juling : Punca Dan Solusi

Juling adalah antara masalah mata yang kerap berlaku, terutamanya pada kanak-kanak. Walaupun ada yang menganggap juling ini perkara biasa tapi hakikatnya ia boleh menjejaskan penglihatan. Jika dibiarkan masalah ini boleh bertambah teruk apabila meningkat dewasa. Juling adalah keadaan dimana kedua-dua belah mata tidak sejajar dan melihat ke titik arah yang berbeza. Mata juling atau dikenali […]

mengawasi

Mengawasi Anak-Anak Dalam Bermain Gadget

Pada zaman sekarang kita sudah mula menerima baik dengan teknologi yang serba canggih seperti telefon pintar, tab, internet dan sebagainya. Tidak kira peringkat umur, boleh dikatakan setiap individu mempunyai gadget yang hebat lagi canggih ini. Namun, isu anak kecil ketagihan gadget adalah antara yang paling kerap diutarakan. Akibatnya, anak-anak cenderung untuk bermain gadget tanpa menghiraukan keadaan […]

5 TEROWONG KE NERAKA: Budak 3 tahun itu membisu, akhirnya rahsianya terbongkar jua…

Hari tu, luarbiasa ramainya pesakit kat klinik. Masa menunggu dah hampir sama macam kat klinik kerajaan, cecah 3-4jam. Menjelang maghrib, ada sepasang ibu ayah bawak anak perempuan masuk. Ibu ni dah biasa datang, boleh kata regular customer. Dia baru bersalin anak ke3, sebelum ni check up mengandung pun kat klinik kami. Kali ni dia bawa […]

Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir […]