5 TEROWONG KE NERAKA: Budak 3 tahun itu membisu, akhirnya rahsianya terbongkar jua... – Daily Rakyat

5 TEROWONG KE NERAKA: Budak 3 tahun itu membisu, akhirnya rahsianya terbongkar jua…


Hari tu, luarbiasa ramainya pesakit kat klinik. Masa menunggu dah hampir sama macam kat klinik kerajaan, cecah 3-4jam.
Menjelang maghrib, ada sepasang ibu ayah bawak anak perempuan masuk.

Ibu ni dah biasa datang, boleh kata regular customer. Dia baru bersalin anak ke3, sebelum ni check up mengandung pun kat klinik kami. Kali ni dia bawa anak ke 2.

Kak Hana greet dia, ucap sorry terlebih dulu. “Minta maaf ya puan, tunggu lama. Patient ramai skit hari ni”

Si ibu pun jawab “takpa Dr, bukan senang kami nak jumpa Dr”

Yelah,Kak Hana pun lokum bukannya selalu.

“Ok ibu, ada siapa-siapa yang tak sihat ka?”

Ibu ni pun jawab “ni Dr, dari tadi balik sekolah takmau kencing” sambil tangannnya tarik si anak perempuan menghampiri Dr.

“Umur berapa ni?”

“Masuk 3 tahun 3 bulan Dr”

“Oh, 3 tahun dah sekolah ya?”

“Dialah yang paling kecik kat tadika tu Dr, dia sorang je 3 tahun”

Kak Hana pun cuba sembang dengan anak kecil ni.

“Ada rasa nak kencing tak sekarang?”

Diam.

“Kalau kencing sakit dak?”

Diam lagi.

“Ada sakit perut? Sini sakit dak?” (sambil pegang perut dia)

Sayangnya, si anak masih membisu tanpa respon😅

“Dia memang macam ni Dr, kalau dengan orang tak kenal payah nak bercakap. Kat rumah boleh pulak cakap tak benti”

Ok takpa, actually I need to get this child to pee. Nak cek sama ada kencing kotor, sebab kanak-kanak perempuan lebih mudah terkena jangkitan pada saluran kencing berbanding kanak-kanak lelaki.

Jom kita baring dulu, cek perut skit.

Perutnya memang kembung, pundi kencingnya cekang.
Bila scan tudiaa, air kencing penuh. Tapi maknya kata dari siang balik sekolah dia takut nak kencing.

Pengalaman lampau mengajar kakhana untuk lebih detail korek history.

So masa si anak ni tengah baring di katil pemeriksaan, kakhana pun tanya soalan cepucemas.

“Kat sekolah, ada orang pegang bawah ni tak?” sambil merujuk pada private part dia.

Tiba-tiba anak kecil yang diam membatu dari tadi, angguk perlahan.

“Siapa pegang?”

Tak jawab.

“Cikgu?”

Geleng.

“Kawan?”

Angguk.

“Kawan perempuan?”

Geleng.

“Kawan lelaki?”

Angguk.

Kakhana tengok ibunya yang bertudung labuh pucat lesi, wajahnya berubah.
Ayahnya yang berkopiah turut sama terkesima.

“Siapa yang pegang adik?”

Menggeletar suara si ibu.

Pastinya hancur harapan parents ni. Hantar anak ke tadika islam seawal usia 3 tahun, tinggi harapan mereka nak didik anak perempuan kecil ni dengan nilai-nilai islami di awal usia. Tapi lain pula jadinya.

Astaghfirullah, nauzhubillah.

Ini bukanlah kes pertama, bukan juga kes kedua, tapi dah banyak kali kakhana jumpa.

Ada yang pelakunya sekolah rendah, ada yang sekolah menengah, dan kali ni pelakunya kanak-kanak tadika.

Sebelum ni kakhana pernah kongsi juga kisah kanak-kanak 6 tahun yang dicabul jiran pengasuh.

Kali ni kes sama berlaku di tadika, di tempat yang sepatutnya protected.

But it seems that no place on earth is safe anymore.

Macamana kes ni boleh berlaku? Macamana budak mentah 4-6 tahun boleh pandai mencabul?

Antara puncanya, proses #GROOMING.

Mana datangnya grooming untuk budak bawah 5 tahun yang kadang-kadang masih berpampers dan berbotol susu ni?

1. #YOUTUBE

Parents, jom pantau anak-anak kita. Jangan ingat anak-anak innocent kita cuma tengok Ryan’s toy review dan Upin Ipin saja.

Kadang-kadang dia boleh klik kartun-kartun mengarut.
Pernah sekali anak kakhana tekan kartun spiderman, agaknya dia ingatkan spiderman lawan orang jahat.
Rupanya kartun spiderman kawin dengan Elsa lepas tu buat Elsa mengandung.
Mula-mula kartun, lama-lama terklik video yang tak kartun, nauzhubillah.

Ini grooming, tuan-tuan & puan-puan.

2. #KARTUN

Jangan tak tau, banyak sangat fairytale yang ada kisah cintan cintun. Princess kawin dengan putera raja, last-last ada adegan cium.

Even Ultraman yang sepatutnya cerita lawan-lawan raksasa tu pun ada je adegan romantik. Terus kami banned. Kadang-kadang ada aksi si perempuan jahat yang seksi pakai coli besi tengah lawan dengan kuncu-kuncu ultraman.

Ini grooming, tuan-tuan & puan-puan.

3. #DRAMA

Drama Melayu kita sekarang pun dah makin berani dan melampau.
Adegan pegang tangan, peluk-peluk, lentok atas bahu, sembam atas dada. Tu belum cerita adegan di atas ranjang.
Oh ya, belum lagi masuk drama/filem Hollywood, Bollywood, Koreawood.

Ibu ayah pulak tonton drama dengan anak-anak, family time katanya.
Rupanya si anak kecil memerhati.
Esok aku nak try buat adegan sama dengan kawan sekolah, detik hati.

Ini grooming, tuan-tuan & puan-puan.

4. #STORYBOOK

Hati-hati juga pilih storybook.
Scan dulu gambar-gambar di dalam.
Kadang tu stories untuk kanak-kanak tapi ada storyline, gambar dan adegan-adegan yang tak sepatutnya.
Sama macam kes kartun tadi.

Ini pun grooming, tuan-tuan & puan-puan.

5. #IBUBAPA

Tanpa sedar kadang-kadang kita juga menyumbang pada proses grooming tadi.

Ibu-ibu ada yang berpakaian sedikit seksi di rumah.

Ayah-ayah pulak nak bermesra dengan ibu tu biarlah berpada-pada. Nak tunjukkan kasih sayang tu boleh tapi yang lebih-lebih tu jangan tayang depan anak-anak please.

Ada juga ayah-ayah yang kaki game, main pulak game yang ada perempuan seksi.
Lurah dendam sana sini tersembul.
Anak-anak pun tertengok sama.

Ibu-ibu pulak kaki tengok drama korea sambil lipat kain, dengan anak-anak sekali tertengok. Macam-macam adegan ada, tak payah cakaplah kan.

Ini semuanya grooming, tuan-tuan & puan-puan.

Walaupun anak-anak kecil ni belum pandai main game. Belum reti baca novel atau baca manga yang ada adegan lucah.
Tapi 5 sumber grooming di atas pun dah cukup membawa padah.
Dah cukup mengundang resah.

Grooming ini sebenarnya salah satu jalan yang boleh musnahkan masa depan anak-anak kita. Sampaikan puan Sharifah Zahidah namakan grooming ni sebagai TEROWONG KE NERAKA.

Budak 4-6 tahun mumaiyyiz pun belum, ibu ayah. Mereka tak bersalah. YANG BERSALAH ialah kita, ibu ayah yang GAGAL MELINDUNGI MEREKA!

PANTAU anak-anak kita.
APA YANG MEREKA BACA.
APA YANG MEREKA LIHAT.
APA YANG MEREKA DENGAR.
DAN APA YANG MEREKA RASA.

Jadi bestfren anak-anak, supaya mereka percaya pada kita dan TAK BERAHSIA dengan kita.

Dan sebagai tambahan, ibu ayah yang ada anak-anak lelaki, ajarkan supaya jangan buat 3 benda ni pada orang perempuan!

1. JANGAN #TENGOK SEMBARANGAN

– Anak lelaki ni tinggi hormon testosteronnya. Cepat terangsang kalau terlihat aurat terdedah walau sekecil-kecil benda

– Ajar anak kita tundukkan pandangan dan tutup mata kalau ada iklan tak senonoh muncul masa tengah main game atau masa tengah tengok TV

2. JANGAN #SENTUH SEMBARANGAN

– Ajar anak lelaki kita jangan sentuh perempuan yang bukan mahramnya.

– Selama ni kita asyik ajar anak-anak supaya jerit dan lari kalau ada orang nak sentuh bibir, dada, faraj & punggung, tapi jangan lupa ajar jugak anak lelaki supaya jangan sentuh 4 titik tubuh ni terutamanya kawan perempuan.

3. JANGAN #BERKASAR PADA PEREMPUAN

– Fizikal anak lelaki memang dicipta lebih kuat daripada anak perempuan.

– Ajarkan anak lelaki yang mereka ni sebenarnya dilahirkan sebagai hero untuk melindungi, bukannya menindas dan menyakiti perempuan.

Paling penting, ibu ayah jadilah teladan terbaik.
Nak didik anak-anak jadi generasi yang beriman & baik akhlak, nak bentuk anak-anak jadi pemimpin masa depan.
Tapi ibu ayah pun habiskan masa tengok drama lagha & main game berunsur lucah.

Nauzhubillah😥
Maaf jika terkasar, jom muhasabah bersama.
Nasihat terutama untuk diri sendiri.

Kak Hana,
A terrified mother 😥

Tambahan:
Semalam lalu kat newsfeed, sorang founder share video anak-anak tadika menyanyi sambil berlakon bagi bunga la, putus cinta la.
Allahu akbar.
Yang dalam video kemain seronok tengok, bersorak gembira, feeling sama.

Tapi hati kakhana menangis hiba.
Berjaya sungguh grooming di alaf baru.

Sayu tengok anak-anak.
It’s a challenging world out there.
May you boys become qowwam yang soleh dan musleh in future.
And may Allah protect us from all evils😥
Ya Allah, bantulah kami mendidik amanah dariMu😭

Tag:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat