Daily Rakyat – Page 127 of 148 – Mencerna Pemikiran Masyarakat

Terkini @ Daily Rakyat

Emosi , Bisnes Dan Kewangan

EMOSI, BISNES DAN KEWANGAN Pada sekitar tahun 2006, 2007 macam tu, saya pernah mencari-cari solusi bagaimana untuk mengumpul duit untuk kahwin. Ketika itu, serius cakap, saya mengalami “zaman bodoh kewangan” sekitar tahun 2005 ketika 2 tahun bekerja. Gila shopping jangan cakap. Duit gaji tu macam buat lintas langsung je dalam akaun bank. Hari ini masuk, […]

AWAS ! Kesilapan Orang Ramai Apabila Meletakkan Nama Anak Mereka Pada Penama Polisi KWSP Dan Takaful / Insurans

Ketika saya mula-mula menceburi kerjaya sebagai perunding takaful, dalam satu kursus yang saya hadiri, saya menerima satu maklumat yang agak mengejutkan ; Penama Polisi Takaful Kira-kira 80% suami akan meletakkan nama isteri mereka sebagai penama polisi takaful mereka, namun hanya kira-kira 30% isteri meletakkan nama suami mereka sebagai penama, kata pegawai latihan tersebut kepada para […]

Kebijaksanaan Tun.M Dalam Mengurus Pentadbiran Negara Ketika Menjadi Perdana Menteri

Komuniti ekonomi dunia masih ingat lagi dengan ‘SERANGAN SUBUH” atau ‘DAWNING RAID’ yang berlaku pada 7 September 1981, beberapa bulan selepas Mahathir menjawat jawatan selaku Perdana Menteri Malaysia. Mahathir telah mengatur satu rancangan yang paling genius dan tidak disangka-sangka oleh kaum Barat yang menyangkakan Melayu adalah satu kaum yang hebat berfikir dan mengatur strategi. Tanpa […]

Jangan Ada 9 Perangai Ini Jika Ingin Berjaya Dalam Bisnes

Nak berjaya dalam bisnes? Awasi 9 perangai ini === Dalam 3 tahun saya menyediakan platform bisnes online untuk usahawan, banyak jenis usahawan yang saya jumpa. Ini website bisnes saya >> http://leharmonies.my         Iya lah.. Servis saya memerlukan client expose detail rancangan bisnes, jadi secara tak langsung client akan expose sekali perangai mereka. […]

Teguran Netizen Terhadap Mawar Fareeda Berkaitan Isu Video Viral Jualan Hangat Tudung Fareeda

Kes Viral Tudung Fareeda. Akhirnya. Saat yang saya tunggu dah tiba. Saya rasa inilah waktu yang paling sesuai untuk saya berikan teguran hit. Saya dah lama simpan point ini, dan hari ini saya nak warwarkan pada semua rakyat Malaysia. Tolong bantu saya hitkan post ini. Ada satu benda yg kita selalu terlepas pandang sebenarnya. Kita […]

Makanlah Apa Yang Ibu Anda Masak , Mungkin Itu Masakan Yang Terakhir

Status hari Ahad ini, kita melankolia sikit. *** Tahun ni, tahun keempat tinggal berasingan dengan mak. Kami sempat tinggal setahun di dalam bilik kecil di tingkat atas, sebelum punya keberanian untuk keluar menyewa walaupun dua-dua bekerja sendiri dan entah… rezeki Afia. . Duduk asing ni, paling aku rindu… … masakan mak. . Kadang singgah kejap […]

Ambillah Suntikan Vaksin Demi Masa Depan Anak Kesayangan Anda

TAK SETUJU TAK MENGAPA Waktu buat pain round (Acute Pain Service) minggu lepas saya bertemu pesakit muda yang mengalami crush injury pada kedua2 belah kakinya akibat kemalangan motor. Kaki kiri dah kudung lutut ke bawah, kaki kanan pula patah berserta cedera pembuluh darahnya. Memang dia sakit kuat walau diberi infusi morphine. Dia sebenarnya penagih ganja […]

10 Rahsia Penampilan Diri Terbaik Anda

Penampilan Diri. Anda mungkin pernah mengalami situasi di mana anda menghadapi kesukaran apabila cuba meyakinkan seseorang tentang sesuatu, padahal isi kandungan telah dikuasai sepenuhnya. Keadaan ini membuatkan anda mungkin tertanya-tanya, apakah lagi yang perlu anda lakukan untuk memperbaiki cara penyampaian supaya lebih efektif dan meyakinkan? Kebanyakan orang, akan melihat yang kurang itu daripada sudut isi […]

Bonia Dan Kisah Seorang Anak Penoreh Getah

Lebih 60 tahun lalu, seorang penoreh getah di Melaka memperoleh sembilan orang anak termasuk yang sulung bernama Chiang Sang Sem. Disebabkan kemiskinan, Chiang berpindah ke rumah bapa saudaranya di Penang ketika usia baru mececah 15 tahun untuk bekerja kilang beg tangan bapa saudaranya itu. Di situ dia belajar melukis beg, menggunting, menjahit hingga siap sebuah […]

Inilah Dia Wajah Pengasas Gula-Gula Hacks Dengan Jus Sunquick

GULA-GULA HACKS DAN JUS SUNQUICK…INILAH TAUKEHNYA! Kalau aku sebut nama Datuk Seri Barkath Ali Hj Abu Backer mungkin tak ramai yang kenal. Tetapi kalau aku sebut gula-gula Hacks dengan jus Sunquick kalau tak tahu juga sajalahkan. Kalau korang nak tahu, inilah pemilik Kumpulan Barkath, syarikat yang menghasilkan gula-gula Hacks dan jus Sunquick di Malaysia sejak […]

Terkini Resepi @ Daily Makan