Amalkan Pemakanan Dan Gaya Hidup Yang Sihat, Dan Ketahui Faktor Terkena Kanser Yang Berada Di Sekeliling Anda


Gerun kan bila dengar tentang kanser. Mana taknya kita dengar seorang demi sorang meninggal sebab kanser. Kanser ni ada banyak faktor dan lebih menggerunkan faktor ini memang bersepah di sekeliling kita.

1. Makanan

Kenapa coach sangat tekankan kurangkan process food dan junk food.

Process food ada banyak pengawet, perasa dan pewarna. Sama dengan sosej atau isi ketam yang dibakar dan dijual kepada kanak-kanak depan sekolah juga sangat berbahaya!.

Air yang pelbagai warna dan perisa semata-mata juga bahaya. Biasakan diri untuk minum jus buah atau air kosong sahaja.

 

Malah tolong haramkan ajinomoto digunakan di rumah anda. Ada kajian yang dibuat ke atas tikus, semua tikus yang diletak monosodium glutamata pada makanan mendapat kanser selepas lebih 6bulan.

Kempen “Hidup Biar Sedap” oleh Ajinomoto langsung tidak releven. Apa guna kalu sedap sementara tapi keluarga kita menderita apabila ahli keluarga mendapat kanser.

Malah plastic yang digunakan membungkus sup atau tomyam atau apa-apa masakan panas sudah pasti ada interaksi dengan plastic dan menyumbang pada kanser.

Dan kalu kita perasan orang yang biasa makan di kedai lebih terdedah kepada ajinomoto dan lebih berisiko mendapat kanser.

Untuk lebih selamat, banyakkan masak sendiri di rumah.

2. Keturunan

Apabila keluarga kita ada kanser, kemungkinan untuk dapat kanser lebih tinggi mencecah 50% berbanding dengan orang yang tiada sejarah keluarga kanser. Keluarga yang ada sejarah kanser perlu lebih berhati-hati.

3. Environment

Kawasan industri atau kilang yang banyak merembeskan bahan kimia dan toksik juga antara faktor kanser. Ketika saya bertugas di HSNZ, doctor pakar ada bagitahu kebanyakan kanak-kanak mendapat kanser leukemia menetap di kawasan berdekatan kawasan industry seperti kawasan PAKA.

4. Penggunaan microwave

Awas penggunaan microwave memang penyebab kanser!. Kalu kita lihat negara barat sedia maklum dengan isu ini dan itu antara sebab microwave jarang digunakan di sana malah diharamkan di beberapa negara. Radiasi dari microwave mengubah DNA makanan kepada bersifat carcinogenic terutama dalam makanan bersusu dan bijirin.

5. Kosmetik

Penggunaan kosmetik juga boleh menyebabkan kanser terutama kanser kulit. Kandungan seperti paraben dan mercury adalah toxic dan penyebab kanser.

6. Overweight

Orang yang obes mempunyai risiko yang lebih tinggi bukan sahaja mendapat penyakit darah tinggi, kencing manis malah juga mendapat kanser seperti kanser payudara, dan kanser usus. Ini antara sebab utama anda perlu turun berat badan dengan segera.

7. Faktor lain seperti stress, radiasi, asap rokok dan cahaya matahari juga menyumbang risiko kanser.

Banyakkan? Itu sebabnya coach bagitahu sebenarnya semua orang boleh mendapat kanser!

Macam mana nak kurangkan risiko kanser?

Elakkan faktor kanser di atas. Amalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat.

Tinggikan immune system badan. Makan makanan yang tinggi antioxidant seperti green tea juga sangat penting untuk mencegah kanser!

Sumber Info Kredit Via Najihah Che Seman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini @ Daily Rakyat