Informasi – Page 35 of 37 – Daily Rakyat

Kategori : Informasi

NEGERI KELANTAN : Ohh… Aku Sangat Cinta Padamu !

Reply to Kelantanese Where You At Cuma nak respond post sebelum ni and share my own experience. Aku adalah typical budak Selatan yang memandang enteng pada negeri Kelantan. Ditakdirkan aku ditawarkan sambung belajar di negeri Kelantan, negeri yg aku sendiri tak pernah jejak. Aku redho. Mula-mula aku agak mati akal tak faham dengan loghat kelantannya, […]

OHHH…Bahasa Melayuku

Tahukah Tuan dan Puan, di bawah DLP pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Sains, Matematik, Teknologi Maklumat dan Komunikasi, Reka Bentuk, dan Teknologi akan dijalankan dalam bahasa Inggeris secara rintis di 300 buah Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Menengah Kebangsaan bermula pada Januari 2016 untuk Tahun 1, 4 dan Tingkatan 1. Sangat menghairankan, kita terlalu taksub pada […]

Apa Kaitan Beli Kereta Mewah Dan Skim Cepat Kaya ?

Apa Kaitan Beli Kereta Mewah Dan Skim Cepat Kaya? by Safuan Borhan | 0 comments Baru-baru ini ramai yang menyuarakan dengan lantang sekali akan kekecewaan mereka terhadap dua tokoh agama yang mahu berdebat. SePerti yang ramai sedia maklum, dua orang ugamawan itu adalah Dr. Maza dan Ustaz Zamihan. Namun, debat itu telah dibatalkan pada saat-saat […]

Bantah Hapus Kereta Lama

Saya ada kereta. Kereta saya buatan tempatan. Kereta saya sudah berusia 13 tahun. Saya sayang kereta saya. Dari awal mula saya memiliki kereta ini saya selalu menjaga “maintenance” kereta saya. Sepanjang 13 tahun saya menggunakan kereta ini jarang ada masalah besar.     Sebentar tadi saya menonton berita buletin utama tv3. Diberitakan satu syarikat utama […]

Perkongsian Pengalaman : 9 Tips Hantar Anak Ke Sekolah Jenis Kebangsaan Cina

Perkongsian tentang menghantar anak kita ke sekolah jenis kebangsaan Cina, SJKC. Ingin Hantar Anak Ke Sekolah SJKC? Baca 9 Tips Penting Ini Ada pro dan kontra menghantar anak-anak kita ke SJKC. Antara pro yang paling jelas ialah, anak-anak kita dapat mempelajari tiga bahasa. Kontranya pula ialah anak-anak kita hanya ada kelas agama dua kali seminggu […]

ARRGHHH … Tolong Halau Jin Nie

ra, kemudian bacakan ayat2 ruqyah, dan gunakan untuk mandi.” Pesakit: “baik insyaallah nanti saya cuba.” Dialog ni biasa, tapi ramai yang tak boleh buat secara berterusan. – tak jumpa cari daun/serbuk bidara – buat sekali/ dua kali sahaja, lepas tu tak ingat/malas. Lepas tu, datang balik jumpa ana, “ustaz, penyakit ni x setel2 lagi la […]

13 Perkara Perlu Dibuat

13 PERKARA PERLU BUAT. Insha Allah. . 1. Tidur jam 10 malam. Bangun jam 4 pagi. 6 jam cukup. Campur tengahari tidur 1 jam. Sehari tidur 7 jam. Ia penting untuk istirehat badan.   . 2. Mandi dengan air sejuk dalam tempayan yang disimpan semalaman sebelum masuk waktu suboh. . 3. Tahajud. Ia permulaan hari. […]

AYAM POTONG : Cash Lori Bukan Loan

ABANG MENIAGA AYAM POTONG BELI LORI CASH POSTING NI KHAS UNTUK Faiz Sufi.. Aku suka baca cerita hang jual nasik lemak…memang tabik dengan semangat hang.. Mai aku nak cerita kisah brader meniaga nasik lemak boleh beli lori cash RM38,000 sebagai inspirasi untuk hang, aku dan sapa-sapa yang baca posting ni. Aku kenai abang ni dah […]

SUAMIKU…Terima Kasih Ya Allah Hantarkannya Kepadaku

Masa kami mula2 menikah dulu, dia hanya ada sebuah motor Nouvo LC yang masih ada hutang kedai, menyewa rumah flat dan tiada wang simpanan. Kami menikah dengan hanya modal 4k dan semua kami urus sendiri. Hantaran senaskah al-Quran, sepasang telekung yang sama2 kami beli di Jalan TAR (saya ingat lagi airmata dia menitis sebak masa […]

Internet Mahal

Kenapa Internet Mahal? 1. Setelah Internet wujud lebih 30 tahun di dunia, saya tidak lagi membezakan antara Internet dan telekomunikasi – dari segi teknologi, perkhidmatan dan kesannya kepada pengguna. 2. Secara kasarnya, ada tiga bahagian yang membentuk Internet: a) prasarana untuk penyambungan asas – menggunakan kabel, gelombang radio (wayarles), cahaya (gentian optik), menara telekomunikasi dan […]