Agama – Page 4 of 12 – Daily Rakyat

Kategori : Agama

Amalan tarik rezeki masuk dalam rumah dan tak sempit hidup yang ramai orang tak tahu

Amalan tarik rezeki masuk dalam rumah dan tak sempit hidup yang ramai orang tak tahu.. Selama ni saya cuma ikut2 je buat.. bukan atas dasar ilmu.. tapi kesannya masyaAllah saya sendiri dapat rasakan.. yaAllah syukur sangat padaMu.. hari ni orang kata kita kena syukur kalau dapat gaji.. dapat projek.. dapat duit.. naik pangkat rezeki.. tapi […]

Bantulah Sebelum Isteri Tukar Jadi Raksasa

Last time masa checkup Doc tanya “Asilah lepas ni apa plan awak untuk family planning? Nak go for depo atau implano?” Dalam hati ni duk kira² habis kuat depo la. Sebab takut nak kena hiris kat tangan. Injection pun penakut lagi nak masuk ikut tangan. Doc kata ok je. Kita cuba. Sebab tak semua serasi […]

Mas atau mahar kahwin mengikut negeri tahun 2018

Nilai Mas Kahwin Mengikut Negeri 2018

Bagi Lelaki yang ingin mendirikan masjid pada tahun 2018 sudahkah anda memahami apa itu Mas Kahwin ataupun Mahar? Mari kita bersama-sama memahami sedikit sebanyak apa itu mas kawin atau mahar Mas kahwin atau mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri sewaktu berlangsungnya pernikahan .Mas kahwin adalah hak mutlak isteri sebagai perakuan kasih dan tanggungjawab suami […]

Intisari Seminar Keluarga Sunnah : Nasihat Berharga Dari Ustaz Ebit Lew, Ustazah Fatima Syarha, Ustaz Pahrol & Ustaz Hariyanto

Assalamualaikum..hari ni saya nak share sikit beberapa points penting yang saya belajar daripada 4 tokoh yang amat saya kagumi (Ustaz Ebit Lew, Ustazah Fatima Syarha, Ustaz Pahrol dan Ustaz Hariyanto) di Seminar Keluarga Sunnah di Matrade KL, Sabtu lepas. Baca, jgn scroll je.. rugi besar kalau tak baca sampai habis.. sgt bermanafaat… tapi kalau malas […]

RM26.129 Juta Setahun – Jumlah Bayaran Yang Diperoleh Syarikat Pengendali Sistem IMAMS

BANGI, 26 Rabiulawal 1439H, Jumaat – Walaupun ditentang oleh pengendali umrah dan ziarah, serta orang ramai yang menganggapnya sebagai ‘lintah darat’, kerajaan tidak mempedulikannya, sebaliknya tetap mengenakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) kepada umat Islam negara ini yang hendak menunaikan umrah. Berkuat kuasa hari ini, sistem Integrated Manasik Monitoring System atau Sistem Pemantauan Pengendalian Pakej […]

10 Kelebihan Perlindungan Insurans Takaful Yang Disediakan Dibawah Lesen Khas Umrah (LKU) Melalui IMAMS

1. Jika berlaku sebarang kecemasan, ada bayaran pendahuluan dikenakan. Perbelanjaan perubatan akan ditanggung oleh pihak insurans IMAMS termasuklah bagi penyakit yang sedia ada sepanjang tempoh menunaikan Umrah. 2. Tidak membebankan jemaah dengan kewangan tambahan jika berlaku kecemasan atau kemalangan. 3. Pelan Perlindungan Insurans IMAMS adalah komprehensif serta merangkumi penyakit sedia ada. 4. Sebarang masalah yang […]

10 Panduan Penting Dalam Memilih Syarikat Pengendali Pakej Umrah/Ziarah Yang Selamat

Melihat kepada penglibatan pengusaha-pengusaha serta pengendali Umrah yang begitu ramai dan terlalu ghairah dengan penjualan pakej-pakej Umrah, sememangnya usaha pemantauan hanya akan berkesan dan terurus sekiranya semua pengendali Umrah menggunakan satu sistem yang boleh diselaras dan dipantau secara langsung “live” dan terkini. Justeru, sistem ini dapat mengurangkan risiko yang dihadapi oleh masyarakat apabila berurusan dengan […]

5 Punca Utama Penipuan Yang Berkaitan Dengan Ibadah Umrah Di Malaysia Bermaharajalela!

Terdapat banyak ruang dan peluang untuk melakukan penipuan pakej Umrah/Ziarah oleh syarikat-syarikat pengendali Umrah sama ada berlesen mahupun dak berlesen, serta individu-individu yang dak bertanggung- jawab di sepanjang rantaian pengendalian Umrah/Ziarah tersebut. Majlis Kawal Selia Umrah telah mengenal pas antara punca-punca utama penipuan pakej Umrah/Ziarah di Malaysia adalah seper berikut: 1. Penjualan visa semata-mata oleh […]

Semakin Kronik, Lebih 5 Ribu Jemaah Ditipu Setiap Tahun, Ketahui 5 Isu Utama Penipuan Pakej Umrah Di Malaysia

Menziarahi dua Kota Suci Mekah dan Madinah merupakan salah satu aktiviti pelancongan keagamaan (religious tourism) tertua di dunia di mana menunaikan Umrah merupakan salah satu ibadah yang dituntut dalam Islam. Justeru itu, hasrat serta permintaan untuk menunaikan ibadah umrah sentiasa tinggi, malahan dijangka akan terus meningkat setiap tahun. Perkembangan positif dalam sektor industri pelancongan yang […]

Apakah Keperluan Pelaksanaan Lesen Khas Umrah Dan IMAMS Kepada Jemaah?

Bersesuaian dengan dasar transformasi nasional yang memberi tumpuan kepada penggunaan teknologi maklumat (IT) untuk meningkatkan tahap penyampaian perkhidmatan, pihak Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan melalui MKSU telah memperkenalkan inisia f terbarunya iaitu Lesen Khas Umrah (LKU) mulai 1 Oktober 2017 dan mengguna pakai Integrated Manasik Monitoring System (IMAMS) iaitu satu sistem pengurusan maklumat pemantauan bersepadu kepada […]