nasihat – Daily Rakyat

Tag : nasihat

Tips Untuk Kekal Fokus Semasa Belajar Yang Wajib Ketahui!

Memberikan tumpuan semasa belajar di dalam kelas adalah sangat penting. Sekiranya anda tidak memberikan tumpuan semasa belajar ketika di dalam kelas, maka hilanglah sebahagian besar maklumat yang telah dipelajari. Kegagalan memberikan tumpuan semasa belajar di dalam kelas menyebabkan ramai pelajar gagal meraih keputusan yang baik dalam peperiksaan. Mengetahui hal ini, semua pelajar berusaha yang terbaik […]

Kerana Dadah, Seorang Remaja Membunuh 3 Orang Tanpa Sedar

Kes remaja yang membakar tahfiz mengingatkan saya kejadian 8 tahun lepas ketika saya masih seorang pelatih. Saya terima seorang pesakit awal 20-an yang ditetak dengan parang di kedua-dua belah tangannya. Kira-kira tidak lebih dari 10 deep laceration wound di sana. Dia datang bersama-sama sepasukan anggota polis dalam keadaan separuh sedar. Ini kali pertama saya lihat […]

Kelemahan Rumah Rekabentuk Moden

Marcapada ini, pemaju banyak membina rumah-rumah yang berkonsepkan rekabentuk moden yang menggunakan rekabentuk bumbung yang pendek. Walaupun ianya nampak classy dan elegance, tetapi terdapat beberapa kelemahan yang ada pada rekabentuk ini. Berikut adalah ulasan daripada saudara Azizul Azli Ahmad tentang rumah berbumbung pendek ini. MENGAPA BUMBUNG PENDEK? 1. Pemaju banyak buat rumah rekabentuk baru hari ini. Rekabentuk baru ini menjadi […]

Kereta Mewah 20 Buah, Rumah Berharga 7 Juta itu Bukan Bahagia

Bila bercakap tentang isu bahagia ramai yang menganggap bahawa kita haruslah memiliki rumah yang besar, kereta yang besar, pakaian yang mahal dan banyak lagi tetapi itu semua hanyalah satu platform untuk kita hidup lebih selesa.  Walaupun dihujani dengan harta yang melimpah ruas tetapi kenapakah masih ramai yang diluar sana hidup dalam keadaan porak peranda?. Persoalannya […]

Jangan Biarkan Anak Anda Jadi Kuda Lumba

Anak itu diibaratkan anugerah terindah buat ibu bapa. Setiap ibu bapa pasti menginginkan anak mereka untuk berjaya dalam hidup di dunia mahupun akhirat. Namun dalam mendidik anak untuk menjadi seperti yang diinginkan ibu bapa juga perlulah memberi ruang untuk anak-anak untuk menghayati zaman kanak-kanak mereka. Demikianlah yang dilakukan oleh seorang pemuda bernama Ruzaihan Junit untuk mendidik anak-anaknya […]

11 Kesilapan Ibu Bapa Sepanjang Proses Membesarkan Anak

Ibu bapa sering mengangap mereka telah memberikan didikan yang terbaik kepada anak-anak mereka. Namun, mereka mengambil remeh/ringan dalam beberapa hal yang akan memberi kesan kepada anak-anak dalam masa terdekat mahupun dalam jangka masa akan datang. Disini ada sedikit tip yang di kongsikan oleh Motivasi Diri untuk ibu bapa agar dapat elak daripada melakukan kesilapan tersebut. […]

Nasihat Dari Dato’ Dr. Hj Hussamuddin Yaacub : Bagaimana Karangkraf Menjana RM500 Juta Setahun

Hari ni bersama Dato’ Dr. Hussamuddin Yaacub – Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf dengan jualan tahunan RM500j. Kata beliau : ” Orang yang berduit biasanya adalah orang berjaya dan orang yang bekerja lebih dari orang lain ” ” Saya bina Karangkraf ni ‘step by step’ ” ” Daripada kecil saya dilatih menjadi pembeli yang bijak […]

Nasihat Syed Mokhtar Al-Bukhary. Khas Buat Para Usahawan & Bakal Usahawan.

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan 2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu […]

Bagaimana RM50 Menjadi RM50K Dalam Sekelip Mata

  Masa aku post “siapa nak tahu bagaimana rm50 bertukar menjadi rm50k dalam 1 malam, ramai yang PM tanya, macam mana nak jadikan 50 ke 50k! Tersembur air kopi aku. Korang hadamkan kisah samad ini. . Yang botak ini namanya Samad, di Tampin semua orang mungkin kenal samad, samad boleh di kategorikan sebagai tidak normal. […]