Pasaran Hartanah Akan Merudum Teruk Pada Tahun 2018, Kata Pakar – Daily Rakyat

Pasaran Hartanah Akan Merudum Teruk Pada Tahun 2018, Kata Pakar


PETALING JAYA: Pasaran hartanah akan hadapi kesukaran pada tahun hadepan dengan pemaju dan pemilik rumah menghadapi salah satu masa yang paling sukar untuk mencari pembeli, kata seorang veteran hartanah.

Ernest Cheong berkata ia boleh membawa kepada penurunan harga kerana pengguna tidak mempunyai keupayaan kewangan untuk memiliki rumahdan ada juga mereka ada yang gagal untuk membayar ansuran bulanan mereka.

“Panik (dalam kalangan pemaju dan pemilik rumah) mungkin bermula selepas Tahun Baru Cina pada bulan Februari atau sebelumnya lagi jika kerajaan memutuskan untuk menyalurkan wang untuk mengukuhkan pasaran,” katanya kepada FMT.

Beliau menjawab satu kenyataan oleh Timbalan Menteri Kewangan Lee Chee Leong yang berkata unit kediaman yang belum terjual meningkat sebanyak 40% kepada 20,807 unit pada separuh pertama tahun 2017 berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Lee berkata unit itu bernilai RM12.26 bilion dengan kondominium dan pangsapuri yang berharga lebih RM500,000 mendominasi rumah yang tidak terjual di Malaysia.

Walau bagaimanapun, Cheong menegaskan bahawa RM12.26 bilion adalah hanya dari pasaran utama, yang termasuk pelancaran oleh pemaju yang ingin menjual rumah. Ia tidak termasuk pasaran sekunder, yang merupakan pemilik rumah yang ingin menjual rumah mereka.

“Sebelum ini, pembeli rumah perlu membayar 10% sebagai deposit. Hari ini, keadaannya berbeza. Pemaju berada dalam keadaan terdesak.

“ini kerana mereka membenarkan pembeli membayar 1% daripada harga hartanah dan membayar baki apabila siap,” katanya.

Cheong berkata “generous payment mode” ini wujud kerana pemaju mendapati sukar untuk menjual hartanah baru mereka.

Beliau berkata mereka berada dalam bahaya kehilangan kewangan mereka dari bank jika mereka gagal menjual sekurang-kurangnya 40% daripada jumlah unit. Kewangan bridging digunakan oleh pemaju untuk menyokong pembinaan perumahan mereka.

“Bahaya bermula disini. Saya meramalkan jika situasi ini berterusan, pasaran akan jatuh dalam tempoh 24 hingga 30 bulan kerana pengguna tidak mempunyai keupayaan kewangan untuk membeli hartanah lagi.

“Furthermore, developers who started building two years ago are expected to flood the market further with their units.”
“Selain itu, pemaju yang mula dibina dua tahun lalu dijangka membanjiri pasaran lebih banyak dengan unit mereka.”

Beliau menganggarkan nilai rumah yang akan dijual di pasaran sekunder menjadi sekitar RM4 bilion dan dijangkakan lebih banyak penguncupan oleh bank.

“Jadi kira-kira RM16 bilion hartanah sedang menunggu pembeli. Tetapi tidak ada permintaan. Ini kerana rakyat tidak mempunyai wang, “katanya.

Apabila property crash itu berlaku pada awal tahun depan, Cheong mengharapkan harga rumah jatuh dari RM500,000 kepada RM300,000.

Beliau menasihatkan para pengguna Malaysia supaya tidak melakukan pembelian rumah kecuali mereka boleh berjimat sehingga RM1,000 sebulan sekurang-kurangnya setahun.

“Ini untuk menampung hari malang jika mereka kehilangan pekerjaan mereka suatu hari nanti.”

Cheong berkata kerana kajian yang telah dijalankan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja(KWSP) menunjukkan bahawa 89% rakyat Malaysia mendapat RM5,000 dan kurang daripada sebulan.

Beliau berkata mereka yang membeli rumah mereka lima tahun lalu menghadapi kesulitan kerana harga rumah berada di puncak pada ketika itu.

Rata-rata, untuk setiap pinjaman perumahan bernilai RM100,000, pembeli membayar ansuran bank RM500 sebulan, berdasarkan tempoh pembayaran selama 30 tahun.

Cheong menasihatkan rakyat Malaysia untuk berhati-hati dan melabur secara bijak dan bukannya membeli apa-apa harta pada masa ini.

“Tidak terburu-buru untuk membeli hartanah pada masa ini. Cuba menyewa dahulu. ”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat