Model Malaysia Mencipta Nama di New York – Daily Rakyat

Model Malaysia Mencipta Nama di New York

Sumber Rujukan : The Sunday Daily

Kejayaan selepas memenangi Ford Models Supermodel of the World Malaysia, Atikah Karim meninggalkan kesan pertama yang sangat kuat dalam fesyen tempatan dengan rupa eksotiknya dan kulit gelap Melayunya. Selepas bertahun-tahun di landasan dan majalah fesyen tempatan, dia memutuskan untuk memindahkan kariernya ke New York City.

Dia juga telah menempah nama di beberapa landasan pacu besar seperti Ralph Lauren, Costume National, Libertine dan Banana Republic. Walaupun jumlah kejayaannya amat besar, model berketurunan Bajau-Bruneian tidak menganggap dirinya sebagai “ternama” lagi. Beliau bekerja keras untuk terus berjaya dalam  kariernya dengan harapan jenama antarabangsa yang terkenal dapat mengambilnya untuk kempen-kempen mereka.

“Tidak semudah itu, walaupun saya mendapat tempahan untuk kerja besar, ianya tiada jaminan. Ejen tempahan mungkin membatalkan saya sehari sebelum atau bahkan pada hari pekerjaan itu sepatutnya berlaku.

“Itulah norma dalam dunia permodelan. Setakat ini, saya tidak pernah mengalami perkara seperti itu. Beberapa syarikat fesyen yang ternama telah menunjukkan minat tetapi malangnya, mereka tidak merekrut saya. Saya tidak boleh membiarkannya memberi kesan kepada saya, jadi saya hanya bergerka ke hadapan.”

Model berusia 23 tahun itu masih lagi positif dan mengambil langkah berhati-hati  dengan sokongan hebat dari keluarganya dan teman lelaki, Danny Lim, yang juga seorang model. Dia yang mengembara pergi dan balik dari Kuala Lumpur untuk pekerjaannya, Tiks (nama gelaran) tetap berpegang pada dirinya sambil mengambil semua pengalaman baru yang diperolehnya di luar negara.

Anda memulakan pemodelan pada usia yang sangat muda. Adakah ia sesuatu yang anda mahu lakukan?

Saya telah menceburi bidang permodelan ini sejak saya berumur 16 tahun dan mula mengembara ke luar negara untuk kerja ketika saya berumur 21 tahun. Pekerjaan  pertama saya sebenarnya adalah di London. Saya selalu berharap untuk menjadi model ketika saya masih kecil. Saya masih ingat ketika saya melihat foto-foto model dalam majalah fesyen dan mendapat semua inspirasi ketika itu ketika masih dalam sekolah rendah. Saya sangat ingin menjadi seperti mereka. Saya menunggu dengan sabar untuk peluang ini dan saya benar-benar bersyukur bahawa ia akhirnya di sini.

Adakah ia sukar pada mulanya?

Ia pastinya sangat sukar. Masa saya di Malaysia, saya telah melalui banyak pengalaman yang sukar tetapi nasib baik menyebelahi saya, kerana mendapat jalan pintas kerana saya memenangi pertandingan model yang telah membuka banyak pintu untuk saya. Setelah saya mula mengembara ke luar, saya belajar lebih banyak tentang industri ini dan ia membuka mata saya, yang mana memenangi pertandingan itu tidak bermakna apa-apa. Saya tidak mempunyai pilihan dan terpaksa mulakan balik karier ini kerana saya masih sangat baru dalam fesyen antarabangsa dengan lebih banyak untuk belajar.

Pernah ke kedua-dua belah kempen fesyen, adakah anda fikir industri fesyen Malaysia boleh setanding dengan apa yang berlaku di dunia?

Saya harus bersikap jujur… Industri fesyen kita sangat jauh di belakang. Walaupun kita cuba melakukan perkara yang sama seperti membuat rekaan dan imej yang hebat, tetapi tidak ada jiwa di dalamnya. Industri fesyen Malaysia tidak mempunyai keaslian, tetapi hanya baik dengan Photoshop.

Apa yang diperlukan untuk menjadi model yang berjaya?

Saya fikir untuk menjadi model yang berjaya anda harus menjadi diri sendiri, tetap yakin, namun sentiasa rendah diri dan juga perlu banyak bersabar.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat