KETAHUI TABIAT MEMBUANG AIR KECIL : Membawa Perubahan Besar Dari Segi Kualiti Hidup – Daily Rakyat

KETAHUI TABIAT MEMBUANG AIR KECIL : Membawa Perubahan Besar Dari Segi Kualiti Hidup


Kerap kencing boleh disebabkan oleh minum banyak banyak atau kerana keadaan perubatan tertentu yang tidak boleh dipandang ringan. Biasanya, membuang air kecil adalah 4-8 kali sehari atau sebanyak 1-1,8 liter. Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh membuang air kecil melebihi frekuensi ini.

Masalah pundi kencing aktif atau Overactive Bladder (OAB) menjejaskan kira-kira 64 peratus rakyat Malaysia, di mana penghidapnya mengalami keadaan kerap membuang air kecil. Namun, masalah ini seringkali dianggap sebagai situasi yang lazim berlaku akibat peningkatan usia tanpa mendapatkan rawatan doktor.

Bukan sahaja berlaku dalam kalangan masyarakat di negara ini, ia turut menjejaskan kualiti hidup 17 peratus orang dewasa di seluruh dunia.

Menurut Ketua dan Perunding Kanan Jabatan Urologi, Hospital Besar Sarawak, Dr. Teh Guan Chou, OAB menyebabkan seseorang itu perlu ke tandas berulang kali dalam tempoh yang singkat dan terdapat kes yang lebih serius mengakibatkan penghidapnya tidak dapat mengawal kerap air kencing mereka.

Jangkitan Saluran Kencing yang sentiasa mahu untuk membuang air kecil yang tidak dapat ditahan, dan disertai dengan demam dan rasa tidak selesa atau sakit di bahagian perut boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing.

Pundi kencing terlalu aktif keadaan di mana otot-otot pundi kencing kontrak tiba-tiba di luar kawalan, menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil kencing walaupun pundi kencing tidak penuh air kencing.

Jangkitan Buah Pinggang selain kerap membuang air kecil, gejala termasuk sakit belakang, sakit di pangkal paha, loya, muntah-muntah, cirit-birit, demam dan menggigil.

Batu Karang adalah batu mineral yang terbentuk di dalam pundi kencing sebagai air kencing pekat. Gejala-gejala lain yang kencing keluar sedikit disertai dengan sakit, bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil, sakit di bahagian bawah abdomen, terdapat darah dalam air kencing atau warna air kencing bertukar gelap dan keruh.

Bagi orang yang normal, mereka boleh bertahan dalam suatu tempoh sehingga pundi kencing benar-benar penuh apabila otot pundi detrusor akan meregang untuk menakung lebihan air kencing. Pundi kencing hanya akan dikosongkan apabila seseorang terasa hendak membuang air kecil.

Air kencing warna coklat , jika air kencing anda berwarna ini, anda mungkin mempunyai masalah hati atau ‘severe dehydration’ iaitu dehidrasi terlampau. Untuk mengatasinya pada peringkat awal, pastikan anda minum air dengan secukupnya. Jika keadaan masih berlarutan, pastikan anda berjumpa dengan doktor untuk proses yang seterusnya.

Air kencing mereka berwarna kuning pekat atau oren, ini boleh juga terjadi di atas faktor pemakanan. Makan terlalu banyak lobak merah juga menjadi penyebab kepada air kencing berwarna sebegini, tetapi dalam masa dua hari air kencing akan kembali normal. Sebab lain ialah, anda mungkin ada masalah dengan hati.

Masalah Penghidap OAB

Bagi penghidap OAB pula mereka menerima rangsangan daripada pundi kencing terlalu cepat walaupun pundi kencing masih tidak penuh. Pundi kencing penghidapnya akan mengecut secara tidak sedar yang boleh berlaku pada bila-bila masa tanpa sebarang amaran. Keadaan ini menyebabkan mereka terlalu kerap membuang air keci

OAB boleh dikenal pasti melalui tiga simptom iaitu keperluan segera dan tidak mampu untuk bertahan membuang air kecil, terlalu kerap pergi ke tandas pada waktu siang melebihi tujuh kali dan bangun lebih dari sekali pada waktu malam untuk ke tandas.

Penghidap boleh mengalami ketirisan air kencing di luar kawalan dan mereka mungkin perlu memakai pad atau lampin perlindungan untuk mengelakkan situasi yang memalukan.

OAB juga boleh berlaku kepada semua golongan lelaki dan wanita namun peningkatan usia meningkatkan lagi risiko kepada penyakit ini.

Mereka yang mengalami obesiti juga berpotensi untuk mendapat masalah yang sama selain yang berpenyakit neurologi.

Dalam kalangan wanita, hampir 45 peratus menghidap OAB kerana faktor seperti menopaus, merokok, melahirkan anak atau masalah pada bahagian pelvik.

Lelaki pula boleh mendapat masalah yang sama jika mereka adalah penghidap prostatitis dan pernah melakukan pembedahan prostat.

Walaupun kita tidak tahu punca utama kerap kencing boleh terjadi, ada beberapa perkara yang boleh menjadi pencetus masalah ini antaranya:

1. Jangkitan Saluran Kencing

Sentiasa mahu untuk membuang air kecil yang tidak dapat ditahan, dan disertai dengan demam dan rasa tidak selesa atau sakit di bahagian perut boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing.

2. Pundi kencing terlalu aktif

Keadaan di mana otot-otot pundi kencing kontrak tiba-tiba di luar kawalan, menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil kencing walaupun pundi kencing tidak penuh air kencing.

3. Jangkitan Buah Pinggang

Selain kerap membuang air kecil, gejala termasuk sakit belakang, sakit di pangkal paha, loya, muntah-muntah, cirit-birit, demam dan menggigil.

4. Batu Karang

Ia adalah batu mineral yang terbentuk di dalam pundi kencing sebagai air kencing pekat. Gejala-gejala lain yang kencing keluar sedikit disertai dengan sakit, bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil, sakit di bahagian bawah abdomen, terdapat darah dalam air kencing atau warna air kencing bertukar gelap dan keruh.

 

Rujukan

http://www.melayupost.info/2016/09/punca-kerap-kencing-buang-air-kecil.html

http://www.utusan.com.my/hiburan/terlalu-kerap-kencing-8232-1.153927

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat