Cabaran Ekonomi- Perspektif Saya: Jawapan Azizan Osman – Daily Rakyat

Cabaran Ekonomi- Perspektif Saya: Jawapan Azizan Osman


Bertubi-tubi emel saya terima bertanya tentang pandangan saya mengenai keadaan ekonomi.

Jujurnya bukan tidak mahu jawab tetapi ia bukan perkara baru. Masalah ekonomi ini saya telah belajar sendiri dari kesilapan pelaburan saya ketika kejatuhan ekonomi 1998. Dan ia satu trauma yang menjadikan saya komited membina kekuatan ekonomi sendiri agar ia tidak mendapat impak yang terlalu kuat dari kesan kegawatan sekiranya berlaku.

Pattern kegawatan ekonomi kita adalah pada kitaran 7-10 tahun. Sebab itu disuruh baca sejarah. 1988, 1998, 2008 adalah antara detik-detik cabaran ekonomi berlaku cuma samada kesannya kuat atau tidak, samada ia menyeluruh atau tertumpu kepada sesuatu kawasan atau negara.

2015 ini belum menjadi kemuncak kegawatan. Sebab itu PM Dato Seri Najib bila dia menyebut bahawa keadan ekonomi Malaysia belum gawat, sebenarnya ia benar. Cuma, apa yang tidak disampaikan oleh Dato Seri mungkin adalah KESAN kejatuhan nilai matawang kita yang akan menyebabkan kos import barangan akan meningkat dan nilai export menurun, ditambah dengan kejatuhan lebih separuh harga minyak dunia dan dijangka lebih jatuh lagi kerana Rusian serta China tidak membeli minyak pada kuantiti sebelum ini akan memanjangkan proses pemulihan harga minyak.

Di dalam negara, kos pengurusan bajet negara agak tertekan ditambah pula dengan cabaran kos pembangunan semula kawasan penempatan banjir yang besar akan memberikan bebanan kepada kewangan negara. Mungkin itu manageable di peringkat kerajaan, tetapi concern saya yang paling utama adalah bagaimana anda, anda yang berada di bracket pendapatan rendah dan sederhana dapat melalui keadaan ekonomi yang sebenarnya akan lebih mencabar.

  Perhatikan perkembangan ekonomi kita dan salah satu tanda ia akan lebih panas apabila

  1. Harga barangan semakin meningkat.
  2.  Pengambilan pekerja akan berkurangan atau pekerja yang lama/ bergaji tinggi akan dikurangkan.
  3.  Syarikat besar downsizing atau pindah operasinya ke negara lain.

 

ekonomi

Sebab itu, antara langkah kerajaan untuk mengimbangi masalah ekonomi adalah dengan menyalurkan dana-dana bantuan pinjaman untuk lebih ramai orang menceburi bidang perniagaan dan keusahawanan. Itu jugalah misi saya sejak 7 tahun lepas mengajak lebih ramai berniaga kerana biar bagaimana pun kegawatan yang mungkin berlaku, sekiranya anda berniaga dengan betul, anda akan mampu melaluinya, malah ramai jutawan wujud ketika cabaran ekonomi berlaku. Cuma, bagi saya, memberikan dana pinjaman tanpa memberikan ilmu perniagaan yang betul dan proven success kepada mereka akan hanya menambahkan masalah kepada usahawan-usahawan ini kelak menanggung hutang dan tidak mencapai tahap keuntungan.

Cadangan saya buat anda di luar sana, masih tidak terlambat untuk kuasai ekonomi diri dan keluarga anda.

  Ini 5 langkah yang anda boleh lakukan terutamanya buat mereka yang berpendapatan rendah atau sederhana:-

  1. Kuasai kewangan anda dengan mengawal serta mengurusnya dengan disiplin.
  2.  Kawal perbelanjaan, kurangkan belanja kepada perkara yang tidak perlu.
  3.  Jauhi skim cepat kaya atau segala skim yang disenarai hitamkan oleh Bank Negara Malaysia, ini untuk kebaikan        anda.
  4.  Belajar bina pendapatan sampingan.
  5. Tambah ilmu dalam bidang perniagaan dan pelaburan samada baca buku atau hadir seminar yang telah terbukti         berjaya.

ekonomi

Ini bukan masanya untuk trial & error. Apa yang anda perlu tahu adalah, peluang adalah lebih banyak bila semua orang takut. Peluang mendapatkan pelaburan hartanah dengan harga yang lebih rendah juga akan bertambah.

Akhir kata, apa yang saya kongsikan adalah berdasarkan pengalaman dan kelayakan saya dalam bidang analisa pelaburan, pengalaman menguruskan portfolio perniagaan dan pelaburan bernilai beberapa ratus juta ringgit serta hari ini menguruskan syarikat dibawah Richworks Group of Companies.

Pengalaman membantu lebih 600,000 orang dalam tempoh hampir 7 tahun ini membangunkan perniagaan ramai daripada mereka juga membantu saya memahami masalah dan penyelesaian yang ada.

Ini sekadar pandangan peribadi saya. Jika bagus, fikirkan. Jika tidak, abaikan.

#Artikel ini ditulis oleh Azizan Osman

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat