Tuntut Wang Anda Sekarang!! – Daily Rakyat

Tuntut Wang Anda Sekarang!!

Sumber Rujukan : Effa Shamsudin

Mungkin ramai yang tidak mengetahui rupa-rupanya ada sejumlah wang milik kita di dalam bank, firma atau syarikat yang tidak dituntut sejak bertahun-tahun lamanya.

Malah, kita sendiri sebenar­nya lupa atau tidak tahu tentang kewujudan wang tersebut.

Ramai juga yang tidak tahu semakan Wang Tak Dituntut (WTD) boleh dibuat di Bahagian WTD, Jabatan Akauntan Negara.

Manakan tidak, kini terdapat sebanyak RM5.6 bilion jumlah ter­kumpul WTD dilaporkan masih gagal diserahkan kepada empunya kerana tiada tun­tutan dibuat.

Definisi Wang Tak Dituntut

  1. Wang yang kena dibayar di sisi undang-undang kepada empunya tetapi tidak dibayar dalam satu tempoh masa tidak kurang dari satu (1) tahun.Contoh dibawah kategori ini ialah:
    •  gaji, upahan, bonus, komisen dan wang lain yang kena dibayar kepada kakitangan;
    •  dividen;
    •  keuntungan yang diisytiharkan untuk dibahagikan;
    •  tuntutan insurans yang telah diluluskan untuk bayaran;
    •  draf bank, cashier’s order, dan dokumen lain yang mempunyai fungsi yang serupa di mana tempoh sah lakunya telah luput;
    •  simpanan tetap (tanpa arahan pembaharuan automatik) yang telah matang;
    •  cagaran dan deposit apabila tujuan wang itu dikutip telah tercapai.
    •  Pemiutang pelbagai atau penghutang pelbagai berbaki kredit.
  2. Wang dalam kredit sesuatu akaun yang telah tidak dikendalikan oleh empunya dengan apa cara sekalipun dalam satu tempoh masa tidak kurang dari tujuh (7) tahun.Contoh dibawah kategori ini ialah:
    •  akaun simpanan;
    •  akaun semasa;
    •  Simpanan tetap (yang mempunyai arahan pembaharuan automatik).
  3. Wang dalam kredit sesuatu akaun dagangan yang telah tidak dikendalikan melalui apa-apa urusniaga dalam satu tempoh masa tidak kurang dari dua (2) tahun.
    •  akaun pemiutang dagangan
    •  akaun penghutang dagangan berbaki kredit

Cara-cara menuntut wang tak dituntut (WTD)

Berikut merupakan cara-cara yang boleh anda buat untuk menuntut WTD yang telah di kongsikan oleh Effa Shamsudin di laman facebook nya.

BERDASARKAN PENGALAMAN SAYA
(Pada 17.7.17, Isnin)

Ini apa yang kaklong lalui untuk check WTD. Kotlah ada RM50-RM60 dalam tu kan. Duit jugak, siapa nak bagi.

Pagi, dalam jam 9 lebih, kaklong call 0320568055, Bahagian Wang Tak Dituntut, Jabatan Akauntan Negara Malaysia. Tanya kat dorang camne nak check WTD.

Pegawai tu akan tanya lokasi kita kat mana. Since kaklong di KL, pegawai tu mention tingkat 42, Menara Maybank Kuala Lumpur.

Kalau uols luar KL, pegawai tu akan bagi tempat terdekat utk check. Takdelah yang Kedah, Johor pun kena datang KL untuk check. BUKAN check di bank tau. Check di Pejabat Wang Tak Dituntut.

(Ini tak bermakna untuk akaun Maybank sahaja, semua jenis bank dalam Malaysia, saham, pelaburan dan insurans pun akan di check sama.

Bawa IC je kalau nak check. Melalui IC nanti dorang detect, akaun dari institusi kewangan yang mana duit korang masih berbaki. Semua yang ada baki akan keluar. Kalau tak ada balance duit, kaunter akan maklumkan tak ada. So, korang boleh la balik tanpa perlu isi borang segala tu.

HANYA PENAMA je boleh check akaun sendiri.

Kalau nak check untuk agli keluarga yang uzur, silalah bawa surat pengesahan kesihatan dari Klinik/Hospital dan surat sokongan yang menyatakan hubungan kita dengan pesakut.

Kalau nak check untuk orang yang dah meninggal dunia, silalah bawa surat mati dan surat sokongan yang menyatakan hubungan kita dengan si mati.

Andai kata dah check, lepas tu memang ada lebihan duit kita kat situ, dorang akan suh isi borang dan sertakan beberapa dokumen berkaitan termasuk IC fotostat, surat pengesahan bank berkenaan, (bank statement atau buku bank yang aktif) utk tujuan bayaran balik melalui kredit terus (bank in).

Antara yang telah berjaya menuntut WTD

Kaklong pun terkejut jugak sebab ada 4 angka duit dalam tu. Alhamdulillah. Tapi tak la terkejut beruk macam orang dapat 5angka. Yang penting bersyukur.

Memandangkan duit yang ada datang dari akaun bank lain, kaklong kenalah ke bank berkenaan untuk buat pengesahan. Contoh Surat Pengesahan pun dorang dah bagi sekali. Just serah kat bank berkenaan untuk dorang copy je.

Esok kaklong akan ke sana lagi untuk proses terakhir, penyerahan borang tuntutan dan dokumen sokongan. Lepas tu, tunggu je la duit masuk dalam akaun dalam tempoh 30hari.

Senang sangat.

Nasihat kaklong untuk uols yang belum check tu:

1. Please la pergi check. Kalau tak check, tak tau kan.

2. Dah check, tapi tak ada. Jangan kecewa. Berlapang dada. Mungkin ada rezeki lain yang Allah nak bagi tu. Bersangka baik dengan Allah.

3. Dah check. ADA! Once duit dah masuk akaun, perkara pertama kena buat, bayar ZAKAT SIMPANAN. Tak banyak. 2.5% je dari jumlah duit yang kita dapat tu. Mana tau, zakat WTD ni asbab utk kita dapat rezeki berkat yang lebih banyak lagi. Kita tak tau kan? JANJI ALLAH ITU PASTI.

4. Doakan insan2 yang memviralkan pasal WTD ni terus dilimpahkan rezeki yang mencurah2. Kalau dorang tak viralkan, kita pun tak tau.

5. Andai kata no. tel di atas susah untuk ditembusi, silalah dail nombor2 ini:

  • 0320568052
  • 0320568053
  • 0320568054

Sekian.

Semoga post ini membantu sahabat sekalian. Sila share.

Sumber- Effa Shamsudin

Satu komen untuk “Tuntut Wang Anda Sekarang!!”

  1. mohd yusni berkata:

    saya ada masalah dgn bank my bank..duit ad msk kedlm akaun sy blh tuntut ka tu…

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat