Pasangan Suami Isteri ini Menjadi Jutawan Hanya Dengan Menjual Gambar Melalui Website

Sumber Rujukan : Judith Balea

Sejak 17 tahun yang lalu, Inmagine Group telah berkembang menjadi salah satu pemain saham imej utama dunia dan ia telah dilaksanakan secara senyap.

100 peratus bootstrapped, syarikat Hong Kong yang mendaftar tetapi berpangkalan di Malaysia dimana mempunyai tenaga kerja hampir 450 anggota dan 40 pejabat di seluruh dunia.

Mempunyai pendapatan tahunan dalam berpuluh juta dolar setiap tahun. Laman webnya 123rf diiktiraf sebagai perpustakaan imej saham keempat terbesar di dunia dengan 72 juta produk dan 16-18 juta pengunjung sebulan.

Permulaan yang sederhana

Seperti kebanyakan syarikat ‘startup’ yang lain,  Inmagine bermula di sebuah apartmen dengan sebuah komputer riba dan dua pengasas – suami dan isteri Andy dan Stephanie Sitt dari Ipoh, Malaysia.

pada tahun 2000 Andy berhenti kerja sebagai pengawal kewangan Wawasan Digital, sebuah syarikat British yang menjual imej dalam CD melalui katalog (sejurus selepas itu ianya diambil oleh oleh Getty Images dengan harga  165 juta dollar).

Setelah Andy kembali ke tanah airnya beliau melancarkan tawaran e-dagang.

“Saya yakin bahawa saya boleh mengubah cara orang membeli imej dan melakukannya dari Asia,” katanya.

“Stephanie, teman wanita saya adalah satu-satunya pekerja percuma yang saya dapat”. Pada waktu itu teman wanitanya baru sahaja menamatkan ijazah sarjana muda dalam bidang pemasaran di Universiti Hertfordshire. Kini Stephanie telahpun menjadi isterinya.

Menggunakan apa sahaja wang simpanan dan kad kredit yang mereka ada pada waktu itu Inmagine telah ditubuhkan dan menjual foto cetakan premium bersaiz besar – kedua-dua mereka sendiri dan dari firma foto sedia ada – dengan  500USD  setiap gambar, kini pasaran mereka telah menjadi salah satu daripada agensi iklan.

Walaupun jualan secara talian menghapuskan kos katalog bercetak dan CD, Inmagine tetap menghasilkan produk mereka sendiri pada harga yang berpatutan. “Kami mengupah jurugambar dan mencari lokasi serta model untuk membina kandungan kami sendiri. Ia adalah pengeluaran penuh – kita lakukan dari rambut hingga ke pakaian. Kami mengupah pereka grafik untuk melakukan penyuntingan foto, ” Stephanie menceritakan. “Perbelanjaan Post-pengeluaran juga sangat tinggi. Kami perlu mengupah orang untuk menguruskan metadata semua aset dan satu pasukan jualan untuk menampung permintaan. ”

Bermula hanya dengan dua orang, syarikat itu perlahan-lahan meningkat kepada enam orang dan kemudian kepada sepuluh orang.

Kekurangan Dana

Pada awalnya, jualan Inmagine tidaklah memberansangkan dan meletup. Sebahagian besarnya didorong oleh sebaran dari mulut ke mulut, apa sahaja jualan yang datang ianya akan dilaburkan semula dalam pengeluaran.

Pada peringkat awal mereka kesempitan wang dan risau jika tiada lagi wang untuk meneruskan perniagaan mereka.

“Mana-mana perniagaan tanpa tunai adalah sukar. Tanpa wang tunai yang cukup untuk hari yang dihujani pelbagai masalah akan menyekat keinginan anda untuk terus maju dan memaksa anda untuk berusaha dengan lebih keras. Kami telah cuba untuk mendapatkan beberapa pembiayaan tetapi industri VC sangatlah berbeza, “kata Andy.

“Tiada siapa yang melihat dan tidak memahami peluang. Tiada sesiapa yang mahu mengambil risiko itu dengan kami. Ia juga adalah mustahil untuk mendapatkan pinjaman daripada bank dan agensi-agensi kerajaan, ” hurai Stephanie.

Untuk beberapa tahun Sitts tidak membayar apa-apa gaji kepada pekerja mereka sehinggalah mereka membina reputasi mereka kepada pelanggan.

Menyambut Ketibaan dalam Era Digital

Bertuahnya pada tahun 2005, landskap mula berubah.

Dengan percambahan penghasilan kamera digital, sesiapa sahaja boleh megambil gambar dan membuat wang dalam talian, membekalkan Inmagine dengan produk secara pesat. Permintaan untuk imej dengan harga lebih berpatutan juga mula berkembang dengan peningkatan penggunaan internet.

Pada masa itulah Inmagine menubuhkan 123rf, yang menawarkan imej, video, dan juga klip audio, hanya untuk 1USD – 3USD sahaja setiap produk. Tidak seperti model yang sebelumnya, 123rf  lebih agresif dengan pengeluaran produk dan mencari jurugambar di mana sahaja yang ingin menjual karya mereka dan bebas royalti. Syarikat itu memberi mereka potongan daripada jualan antara 30 hingga 60 peratus bergantung kepada prestasi portfolio mereka.

Tahap penghargaan baru bergantung kepada permintaan pelanggan Inmagine. Dengan 123rf, perniagaan kecil dan sederhana serta syarikat permulaan kini boleh mencipta bahan-bahan pengiklanan mereka sendiri.

Berkembang tanpa sebarang pembiayaan, syarikat itu melancarkan servis langgananan model pay-as-you-go. “Itu membolehkan kami untuk mendapatkan wang tunai dan kemudian memberikan perkhidmatan . Kami telah melancarkan perniagaan kami dengan wang tunai daripada pelanggan-pelanggan yang membayar secara bulanan atau tahunan lebih awal,” kata Andy.

Pada masa yang sama, ia mula menembusi pasaran baru, satu langkah yang memberi cabaran lain. “Mencapai pasaran global memang sukar. Kami perlu membuka pendaftaran, mengupah dan menempatkan bakat tempatan serta membuka pejabat yang baru.”

Hari ini, Eropah mencakupi 40 peratus daripada permintaan Inmagine, diikuti oleh Amerika Syarikat dengan 30 peratus, dan Asia-Pasifik dengan yang lain.

Berubah kepada satu ekosistem

Lebih daripada menjadi perniagaan global, Inmagine mempunyai cita-cita yang lebih besar. Ia mahu menjadi satu ekosistem yang mantap yang merangkumi kandungan kreatif dan pasaran segmen yang berbeza.

Inmagine kemudiannya melancarkan StockUnlimited, sebuah laman yang menjaga model Netflix, mengenakan yuran sama rata. Pada mulanya, StockUnlimited menawarkan vektor sahaja dan kemudian diperluaskan ke foto dan klip audio.

Ada laman web lain, Designs.net, yang menjual fail reka bentuk sedia untuk digunakan seperti tema laman web, maklumat grafik, kad perniagaan, dan template resume.

“Strategi ini adalah untuk menggabungkan semua benda bersama untuk membolehkan jualan dua hala dan upselling,” kata Stephanie.

Baru-baru ini, strateginya itu menarik perhatian orang ramai dengan pengambilan pertama syarikat itu – pasaran reka bentuk yang berpangkalan di UK TheHungryJPEG (THJ) – untuk jumlah yang tidak didedahkan.

Dengan jumlah 300,000 pengguna aktif, THJ akan menyokong kemasukan Inmagine ke dalam pasaran baru. Ia akan membantu jualan Inmagine, meningkatkan nilai produk dengan menambah fon dan grafik dan campuran kreatif  dan mendalamkan pemahaman terhadap kemahuan pereka.

“Ia adalah situasi menang-menang. THJ akan memanfaatkan rangkaian global kami yang luas dan keupayaan untuk berkhidmat kepada pelanggan yang ingin memasarkan produk dan perkhidmatan mereka kepada berjuta-juta pengguna di seluruh dunia, “kata Andy.

Dalam pada itu, 123rf juga telah dilantik sebagai pengiklan reseller global dalam ekosistem Tencent, yang menyediakan satu lagi ruang untuk mengembangkan bisnes.

Apa yang akan berlaku

Bagi langkah seterusnya, Inmagine merancang untuk melancarkan tawaran umum untuk mengumpul dana bagi pengembangan yang berterusan. Ia adalah kali pertama syarikat meningkatkan pembiayaan ekuiti luaran.

“Kami akan terus melabur dalam produk-produk baru yang menguatkan ekosistem kreatif dan reka bentuk. Sebagai contoh, editor template, API, keupayaan analisis, “kata Andy.

Satu nasihat Andy untuk para usahawan yang membangun: “Anda boleh pergi sejauh nasib dan pengetahuan anda membawa anda, tetapi bakat adalah teras kejayaan mana-mana syarikat. Kebanyakan ahli-ahli pasukan saya telah bersama saya selama lebih daripada 10 tahun. ”

Untuk Stephanie, ia adalah keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan. “15 tahun yang lalu telah menjadi suatu perjalanan yang hebat. Dengan perubahan teknologi dan keperluan yang berterusan untuk berinovasi, kita telah membuktikan kepada pasaran bahawa kita boleh menyesuaikan diri dengan cepat, terutamanya apabila kita masih 100 peratus pengasas milik dan pengasas yang dikendalikan. ”

“Siapa tahu apa lagi yang boleh memdatang? Tetapi satu perkara yang pasti ialah kita akan sentiasa berada di barisan hadapan dalam perubahan. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini @ Daily Rakyat