Kisah Seorang Lelaki Yang Tak Minat Belajar Tapi Akhirnya Berjaya Dalam Hidup – Daily Rakyat

Kisah Seorang Lelaki Yang Tak Minat Belajar Tapi Akhirnya Berjaya Dalam Hidup


Hari nie aku nk share sikit cerita pasal aku.. Dahulunya aku nie susah tp family aku besederhana saja.. Dulu tamat ja SPM aku terus kerja sbb aku tak minat study, gaji dlu jngn cakap laa paling tinggi pun RM500 ja.. Tp aku bersyukur sbb aku dpt bekerja dan aku dpt apa yg aku nak.. Bab kerja nie jngn cakap laa merata tmpat aku pernah kerja, petrol pam, kilang, supemarket, kedai makan, hardware, runner sparepart dan mcm2 lagi lah.. Time tu takda spa pun pandang sbb bila org tnya kerja apa.!! Keja ********,time tu aku tak nmpak lansung masa depan aku…. Kadang2 tu sblm tido mst trfikir masa depan sndri, memng sedih sngt sbb Kerja pun tak tetap mcm mna nk kahwin n ada family sndri.. Setiap org mst nak semua tu..

petrol

Time tu aku bermoto saja.. Kadang2 tu tringin jugak nak ada kereta sndri mcm kawan2 yg lain.. Selalu tumpang Kawan2 ja….Dulu nak kuar p kerja atau ke mna2 pun dengn bermoto ja tak kira hujan ka ribut aku tetap redah walaupun basah.. Tp aku bersyukur sbb ada jgk kenderaan Pada org lain ada yg jalan kaki lagi susah pada aku..

Alhamdulillah Satu hari dengn izin Allah S.w.t aku dapat surat tawaran bekerja di ********, Aku bersyukur sngt2.. Time tu jngn cakap laa hanya tuhan sja yg tau brtapa happynya aku.. Mungkin Allah dah buka pintu rezeki aku.. Tiap2 malam tido dlm senyuman…. Mau tak senyum kelulusan aku pun takat SPM ja, mimpi la klu nak dpt kerja pangkat tinggi2 nie.. Frst skli aku dah pasang niat nak beli kereta, stahun dh bekerja aku nk tunai laa hasrat aku tu, tp aku dihalang oleh org tua ku…. Sbb dia nak aku beli rumah, Punah jugak laa hasrat aku time tu Sbb aku nk jugak ada kereta sndri, Tp aku tetap sabar..

Satu hari tu aku ada terfikir dengn kata2 org tua ku.. Pada beli kereta lebh baik beli rumah, sbb rumah masa kehadapan nt mst mahal dan tak mampu nk beli.. Lepas pada tu aku tanya pendapat kawan2 sekerja dengn aku.. Oleh sokongn family dan nasihat kawan2 sekerja akhirnya aku berminat nak beli rumah.. Nsb laa kawan2 tmpat kerja aku tu semua lapis2 org tua aku, basuh otak pun menjadi. Kalau tak, melingkup p sat dengn bank rakyat….hahaha

banglo

Cerita pasal wife aku tu, kami dah lama kenal tapi tak rapat dan tak pernah bertegur.. Lagi pun Kampung kami bersebelahan ja.. Kami brkawan tak smpai setahun dan terus kahwin.. Alhamdulillah nsb wife aku nie jenis tak memilih tp kuat merap, hat tu paling aku suka….Org tua2 cakap klu dah jodoh tak kemana.. Sbb dulu aku dah pasang niat nak berister org yg dekat2.. So, dpt laa org yg paling dekat..

Okey nak tau sapa owner kereta tu.!! Tu kereta wife aku.. Nsb wife aku bekerja, klu tidak memng tak merasa.. Kami berkahwin bebas dari pinjaman loan, just guna duit simpanan Epf yg sudah lama tersimpan.. Lagi pun Sblm kahwin kami ada planing untuk semua tu.. Syukur Allahamdulillah.. Allah S.w.t bagi jalan mudah untuk kami lalui Alam rumah tangga.. InshaAllah niat baik ganjarannya pun baik.. Aminn..

Rate Serendah RM0.06 sen

Rate Serendah RM0.06 sen

Lagi satu aku bukan nak bangga diri atau pun riak dan perlekeh org yg pernah kerja mcm aku dlu.. Dimna kita kerja sma saja janji halal, usaha lebih inshaAllah dpt lebih, sbb itu rezeki masing2, just nk kongsi cerita dan nak habaq Jngn pandang org naik moto takda masa DEPAN ..!!

#NewHome?
#NewCar??
#NewLife??
#WithMyWife?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini @ Daily Rakyat