Kisah Cinta "Si Abang" Seekor Kucing & Tuannya – Daily Rakyat

Kisah Cinta “Si Abang” Seekor Kucing & Tuannya


Setiap insan semestinya ada hubungan istimewa, juga kenangan antara satu sama lain, tidak kiralah sesame manusia, atau haiwan kesayangan. Bagi pencinta haiwan peliharaan seperti kucing, mereka menganggap kucing itu sebagai kawan baik dan sebahagian daripada keluarga. Tidak hairanlah jika haiwan peliharaan ini dimanja-manja dan dibelai seperti anak kecil.

Kisah yang membuat pencinta kucing sedih dengan kisah yang di kongsikan oleh Tuan Azreen MJ telah membuat ramai netizen sedih dan sebak dengan kisah “si abang”

Gambar sebelum pergi ke kubur semalam.

Gambar sebelum pergi ke kubur semalam.

Gambar sebelum pergi ke kubur semalam.

Gambar sebelum pergi ke kubur semalam.

9 Mei 2017

ketika aku solat maghrib bersama isteri tersayang, surah lazim aku baca ayat Qursi seperti mana sahabatnya amalkan. Dari atas katil ku tanpa bermaya dia turun ke kaki ku. Tanpa menahan sebak airmata aku menitis ketika solat. Ternyata ia amat merindui suara tuannya. Seusai solat. Aku berkata dengannya, “abang rindu atok ya, abang rindu suara atokkan. Esok cik boy bawa pergi jumpa atok kat kubur ya”. Hampir dua minggu ia diam. Dengan kuasa Allah abang pun bersuara meow dua kali”. Air mata aku usah cakap, bercucuran jatuh.

Gambar ketika dikubur semalam tengahari.

Gambar ketika di kubur semalam.

10 Mei 2017

Genap 2 minggu pemergian tuannya (sahabatnya). Dari seekor kucing yang gebu, manja dan menyit, kini menjadi sekurus-kurus kucing. Makan pun tak mahu, hanya duduk termenung menanti kepulangan sahabatnya yang telah kembali kerahmatullah.

semalam, kakak dan aku bawa ia ke kubur sahabatnya, iaitu ayahanda ku. Satu keajaiban dalam hidupku, ia berjalan dengan tenaga yang ada menuju sendiri ke pusara sahabatnya. Ya Allah, sungguh menakjubkan kuasa Allah, walhal bukan dia tahu tu kubur tuannya, tapi dia tahu itulah pusara sahabat baik teman semakan dan ibadah. Cinta mereka berdua amat kuat. Abang siap baring dan mencium puara sahabatnya. Lama juga dia melepaskan rindu. Nampak gembira dari air mukanya. Allahurobbi.

Gambar ketika dikubur semalam. Melepaskan rindu.

 

Siap baring menemani tuannya. Allahu

Tapi kuasa Allah menentukan qada dan qadar. Malam tadi 10 Mei 2017, abang kembali menghadap penciptanya. Pada hari Rabu yang sama hari sahabatnya meninggal, dan genap dua minggu tarikh arwah sahabatnya meninggal. Sambil ku melihat airmata abg meleleh membasahi alur hidungnya. Kini kucing yang berkongsi makan bersama, bersembang bersama dengan tuannya, dan menemani tuannya bersolat dan berwirid telah tiada. Mungkin ini janji mereka berdua yang Allah makburkan. Tenanglah kau disana Abang bersama atok.

Nanti kat sana ‘abang cakap dengan Allah, atok jaga abang dan sayang adik adik abang. Pimpin tangan atok masuk syurga ya bang

Perginya malam tadi. Siap ku tanam pagi tadi. Allahurobbi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat