Kenali Tan Sri Robert Kuok: Orang Paling Kaya Di Malaysia – Daily Rakyat

Kenali Tan Sri Robert Kuok: Orang Paling Kaya Di Malaysia


Robert Kuok Hock Nien, lahir 6 Oktober 1923 di Johor Bahru, Johor, adalah seorang ahli perniagaan Cina Malaysia berpengaruh di Asia terutamanya di China dan Malaysia. Beliau juga merupakan ahli ‘Council Members Of Elders’ – selaku penasihat Jabatan Perdana Menteri & Ekonomi yang baru sahaja dilantik oleh Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad selepas kemenangan Pakatan Harapan pada PRU14.

Menurut Forbes nilai bersih beliau dianggarkan sekitar $ 147 billion pada Feb 2012, menjadikan beliau orang yang paling kaya di Malaysia dan kedua terkaya di Asia Tenggara selepas Dhanin Chearavanont dari Thailand. Menurut Senarai Forbe ini Jutawan Dunia 2013 Robert Kuok yang telah diletakkan ke-76. Sehingga Disember 2012, Menurut Indeks Jutawan Bloomberg, Kuok mempunyai nilai bersih yang dianggarkan sebanyak 17.3 bilion menjadikan beliau orang yang ke-40 terkaya di dunia .

Kebanyakan perniagaan beliau diurus sendiri olehnya atau keluarganya. Selain daripada pelbagai perniagaan di Malaysia, syarikat itu juga mempunyai pelaburan di banyak negara di seluruh Asia. Kepentingan perniagaan beliau adalah dari ladang-ladang tebu (Perlis Plantations Bhd), penapisan gula, pengilangan tepung, makanan haiwan, minyak, perlombongan, kewangan, hotel, hartanah, perdagangan, pengangkutan dan penerbitan. Sumber terbesar kekayaan adalah kepentingan dalam Wilmar International, syarikat minyak sawit tersenarai terbesar di dunia. Beliau adalah bekas pelajar dari Raffles Institution.

Keluarga
Anak sulung Robert Kuok, Kuok Khoon Ean dilahirkan pada tahun 1955 berkahwin Cheng Kuok Sui dan memegang Ijazah Sarjana Muda Sastera (Kepujian) Ekonomi dari University of Nottingham, England. Anaknya yang lain, Kuok Khoon Ho adalah Pengerusi Kuok Brothers, lahir pada tahun 1951 dan memegang Ijazah Sarjana Muda Perdagangan, dari McGill University, Kanada.

Abang Robert Kuok , Tan Sri Dato’ Philip Kuok Hock Khee adalah Duta Besar Malaysia ke Bonn, Republik Persekutuan Jerman, Yugoslavia, Belanda, Belgium, Luxembourg dan Denmark dilahirkan pada 18 Mei 1921 dan telah menghadiri Kolej Pertanian, Serdang dan kemudian ke Universiti Malaya dengan ijazah Sarjana Muda Ekonomi .

Tan Sri Philip berkahwin Eileen Kuok dan mempunyai dua orang anak lelaki dan dua orang anak perempuan, beliau meninggal dunia pada 16 Disember 2003 dan telah dianugerahkan dengan Belanda anugerah Palang Grand Order of Orange Nassau, dan dihiasi dengan Dato ‘Sri Paduka Mahkota Johor (SPMJ), Dato ‘ Paduka Mahkota Johor (DPMJ) dan Panglima Setia Mahkota (PSM).

Kuok telah berkahwin sebanyak dua kali dan mempunyai lapan orang anak. Anak keempat dari perkahwinan pertama, menjadi pemegang saham utama Hotel Shangri–la, Jeffrey Ong Teng Buey. Kuok secara rasmi bersara daripada Kumpulan Kerry pada 1 April 1993. Salah satu daripada anak-anaknya, Kuok Khoon Ean, kini mengendalikan sebahagian besar daripada operasi beliau. Robert Kuok kini menetap di Hong Kong.

Biografi
Robert Kuok telah menjadi orang yang paling kaya di Asia Tenggara sejak tahun 2002. Beliau terkenal dalam perniagaan gula. Bapa Kuok tiba di Tanah Melayu dari Fujian, China pada awal abad ke-20, dan Robert adalah anak bongsu daripada tiga adik-beradik, dilahirkan pada 6 Oktober 1923, di Johor Bahru. Dia mendakwa dia mula dalam perniagaan sebagai budak pejabat, dan kemudian memulakan perniagaan dengan sokongan saudara-mara. Malah, selepas tamat pengajian, beliau bekerja di syarikat konglomerat Jepun iaitu Mitsubishi diantara tahun 1942 dan 1945.

Abang Kuok meninggal dunia pada tahun 1948. Kuok dan dua saudara lelakinya mengasaskan Kuok Brothers Sdn Bhd pada tahun 1949, iaitu syarikat perdagangan komoditi pertanian. Di bawah kerajaan baru pasca-kolonial , Kuok bermula dalam perniagaan gula bersama-sama kerajaan. Pada tahun 1961, beliau membuat rampasan kuasa dengan membeli gula murah dari India sebelum harga naik . Dia terus melabur di kilang gula, mengawal 80% daripada pasaran gula di Malaysia dengan pengeluaran sebanyak 1.5 juta tan metrik, bersamaan dengan 10% daripada pengeluaran dunia. Dengan kejayaan diperolehi beliau digelar “Raja Gula Asia”.

Pada tahun 1971, beliau membina empayar Shangri-La. Membina hotel pertama Shangri-La Hotel, di Singapura. Kemasukan perniagaan pertama ke Hong Kong adalah pada tahun 1977, apabila beliau mengambil alih sebidang tanah di yang baru ditambak di kawasan pantai Tsim Sha Tsui East, di mana beliau membina hotel kedua, Kowloon Shangri-La. Pada tahun 1993, melalui Kumpulan Kerry beliau mengambil alih kepentingan 34.9% dalam South China Morning Post dari News Corporation Murdoch .
Syarikat-syarikat yang beliau mempunyai pelaburan di Negara Singapura, Filipina, Thailand, China, Indonesia, Fiji dan Australia. Di antara perniagaan beliau di China termasuklah 10 syarikat pembotolan untuk Coca Cola dan pemilikan Pusat Dagangan Dunia Beijing. Diantara perniagaan di Malaysia adalah kepentingan pengangkutan seperti Malaysian Bulk Carriers Berhad dan Kumpulan Transmile.

Pengaruh politik beliau disahkan lagi apabila beliau telah dipilih sebagai salah satu penasihat kepada masa depan Hong Kong semasa rangka pemindahan kedaulatan Hong Kong. Beliau memegang kepentingan minoriti dalam CITIC Pacific.Beliau juga memainkan peranan penting dalam menyampaikan maklumat dan menubuhkan mesyuarat antara Malaysia dan China yang membawa kepada pengiktirafan diplomatik penuh dengan kedua-dua negara.

Pada 31 Oktober 2009, Kumpulan PPB di bawah naungan Robert Kuok mengeluarkan satu kenyataan kepada Bursa Malaysia bahawa ia telah memutuskan untuk melupuskan unit gula bersama-sama dengan tanah yang digunakan untuk menanam tebu untuk RM 1.29 bilion kepada FELDA. Jualan menghasilkan keuntungan serta merta untuk syarikat. Gula dan ladang tebu adalah segmen perniagaan kedua terbesar selepas bijirin dan makanan yang mana telah mengungguli jualan dunia.

 • Senarai Produk Keluaran Syarikat Milikan Robert Kuok
  · CSR – Gula
  · Wilmar International – Minyak Sawit
  · Seri Murni – Minyak Masak berasaskan sawit
  · FFM Berhad – Makanan Haiwan
  · Cap Sauh – Tepung gandum
  · Marina – Makanan dalam tin
  · Massimo – Roti
  · Shangri-La – Hotel
  · Golden Screen Cinema – Panggung Wayang
  · Hexagon – Carigali Minyak
  · MBC – Kargo Laut
  · Transmile – Kargo Udara.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat