Hyundai Lebih Muda Dari Proton?


Saya pelajar bidang kejuruteraan di Korea Selatan dan saya sudah menetap di Seoul selama hampir 5 tahun.

Menarik betul ramai orang Malaysia ingat syarikat Hyundai tu lebih muda dari Proton. Apabila berbicara mengenai kejayaan Korea naik menjadi negara maju dan kuasa ekonomi Asia dengan begitu cepat, Hyundai lah antara syarikat yang paling selalu disebut oleh orang Malaysia.

downloadLogo-ProtonSyarikat ini diasaskan pada 1947 oleh Chung Ju-yung sebagai sebuah construction firm. Maksud perkataan Hyundai itu adalah ‘Modernity’.

Hyundai Motor Company pula diasaskan pada 1967. Waktu orang malaysia bergaduh sebab perkauman 13 Mei, Hyundai dah mula buat kereta bernama ‘Cortina’. Pada tahun 1986 Hyundai sudah mula eksport kereta ke Amerika Syarikat. Sedangkan Proton hanya baru sahaja diasaskan pada tahun 1983 dan kereta pertama iaitu Proton Saga dilancarkan pada 1985.

68 tahun vs 32 Tahun. Proton masih muda. Give them time.

Di bawah Hyundai-Kia Motor Group, Hyundai juga memiliki KIA Motors. Sebab itu kebanyakan model kereta mereka berkongsi platform dan enjin yang sama. Hyundai Steel juga di bawah group yang sama membekalkan logam untuk dibuat kereta.

Saya berpeluang melawat kilang kereta terbesar di dunia milik Hyundai di bandar Ulsan. Bandar Ulsan terletak di pesisiran pantai timur semenanjung Korea. Menariknya kilang itu ada pelabuhannya sendiri. Di hujung production line, siap je pasang kereta, kereta itu terus naik kapal untuk dieksport ke luar negara.

Ia tidak berhenti di situ. Hyundai Heavy Industries Group adalah syarikat membina kapal terbesar di dunia. Merekalah yang membina kapal kontena dan mereka juga yang menguruskan shipping untuk mengeksport kereta buatan Korea ke luar negara.

Production kereta mereka lebih fokus kepada eksport dan bukan jualan di dalam negara sahaja. Ramai juga warga bandar Seoul yang tidak memiliki kereta dan bergantung kepada pengangkutan awam sahaja.

Tidakkah polisi kerajaan Korea mengutamakan pengangkutan awam menggangu gugat bisnes kereta Hyundai?

Selain Daewoo, Hyundai juga membuat bas yang digunakan di bandar-bandar Seoul. Hyundai ROTEM adalah syarikat yang membina kereta api bawah tanah untuk pengangkutan awam, dan juga bullet train KTX yang mampu berlari selaju 350 kilometer sejam. Hyundai masih untung.

Hyundai ini terlalu besar. Kini kebanyakan syarikat yang membawa nama Hyundai tidak legally connected kepada Hyundai Group kerana pemisahan ketika 1997 Asian Financial Crisis. Hyundai Motor Group, Hyundai Department Store Group, Hyundai Heavy Industries Group, dan Hyundai Development Company kini adalah syarikat yang berbeza, tetapi mereka masih lagi dikepalai oleh keluarga Chung. Ia masih boleh dikira sebagai perniagaan keluarga terbesar di Korea Selatan dan mempunyai kuasa politik yang tersendiri dalam menentukan nasib negara walaupun ia bukan parti politik.

Ada dua pengajaran yang saya dapat daripada kisah kejayaan Hyundai.

1. Kepentingan pendidikan dan skill. Galian bijih besi Korea tidaklah banyak mana. Minyak pun tiada. Ramai orang Korea percaya kepada developing human capital. Ramai orang berebut untuk belajar sains, matematik, dan pelbagai skill untuk menjadi professionals dan skilled workforce. Kebanjiran tenaga kerja skill rendah dan murah boleh membantu perkembangan ekonomi, tetapi tenaga kerja berskill tinggi yang ramai lebih berpotensi untuk memajukan negara. Orang Korea sangat mementingkan usaha. Adalah menjadi perkara biasa untuk bos belanja makan team pekerja dengan kerap. Salah satu ucapan yang biasa didengari diucapkan kepada pekedai atau pekerja oleh bos ialah “Sugohaseyo” – “Semoga rajin berusaha.” atau “Sugo Manassoyo” – “Tahniah awak sudah berkerja dengan keras dan baik sekali.” dengan honourific ending, rasa lebih dihargai.

2. Untuk memajukan negara, ia memerlukan usaha kolektif pelbagai pihak. Mereka sedar akan penjualan hasil negara contohnya bijih besi dalam bentuk bahan mentah tidak begitu membantu perkembangan ekonomi negara. Dengan skilled workforce itu mereka menubuhkan pelbagai syarikat untuk menguruskan pembuatan produk dari bahan mentah, diproses menjadi bahan untuk industri, dibentuk, dipasang menjadi produk, dan akhirnya barulah produk itu dieksport ke luar. Banyak syarikat yang terlibat dalam proses value adding ini. Kerajaan mampu mengutip banyak cukai. Banyak juga peluang pekerjaan dicipta untuk mengupah ramai rakyat.

Microsoft Word - Avalible

Cara ini lebih menguntungkan rakyat daripada seorang tuan tanah menggali berlian mentah dan menjualkannya ke luar negara dalam bentuk mentah. Yang diupah cuma tentera gerilla dan penggali lombong. Duit pula disimpan di luar negara untuk mengelakkan cukai.

Memanglah ketirisan pengurusan yang tidak baik itu merisaukan. Tetapi apa yang ingin diutarakan di sini ialah peluang. Negara kita ada banyak kelapa sawit yang menghasilkan vegetable oil and fat yang penting dalam pelbagai makanan. Kita punyai banyak potensi dalam industri makanan. Negara kita ada banyak ladang getah, kita ada banyak potensi dalam industri sarung tangan, tayar dan sebagainya. Eksport produk akhir. Bukan eksport jual bahan mentah.

Cara yang terbaik untuk menjadikan impian Malaysia menjadi negara maju sebuah realiti ialah melalui kuasa kolektif rakyat. Korea maju bukan kerana ketiadaan sesebuah parti politik, tetapi kerana usaha kolektif rakyat memajukan diri mereka sendiri.

Malaysia susah untuk kehadapan kerana masih terlalu ramai yang sibuk bertelagah dalam politik. Kita bertelagah ingin mencari satu pemimpin yang terlalu pandai untuk mengepalai segalanya. Namun realitinya suara kolektif sekumpulan manusia biasanya lebih pandai daripada orang yang paling pandai dalam kumpulan itu. Rujuk buku The Wisdom of Crowds: Why The Many Are Smarter Than The Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations oleh James Surowiecki. KITA SEMUA yang perlu bersatu tenaga memajukan negara, bukan mencari satu pemimpin untuk buatkannya untuk kita.

Hyundai adalah satu keluarga. Bersama satu workforce berskill tinggi yang begitu besar dan ramai. Mereka berjaya mengubah nasib satu negara. Bagi saya itulah kuasa rakyat yang sebenar.

#Artikel ini ditulis oleh Adzrin Mansor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini @ Daily Rakyat