5 Jenis Juadah Yang Akan Ada Di Bazar Pada Bulan Ramadhan – Daily Rakyat

5 Jenis Juadah Yang Akan Ada Di Bazar Pada Bulan Ramadhan


Bila bulan Ramadhan tahun 2017 ini akan adalah makanan yang jarang kita jumpa selain pada bulan Ramadhan. Maklumlah nafsu ketika bulan ramadhan bukan hanya menahan lapar dan dahaga sahaja.

Banyak juadah berbuka puasa yang menjadi pilihan ketika bulan Ramadhan. Apatah lagi jika dompet tebal masa tu, dan membawa anak-anak. Hidangan wajib yang akan keluar pada bulan ramadhan.

1) Murtabak

Murtabak antara makanan yang paling popular di bazaar ramadhan. Muratabak tiba-tiba jadi sangat famous ketika bulan puasa. Hingga 4-5 buah kedai akan berniaga murtabak hanya berbeza enak atau tidak enak.

2. Kurma

Makanan wajib di bulan Ramadhan. Walaupun tampak kecil dan biasa, namun sebiji buah kurma berserta segelas air suam atau susu boleh membekalkan tenaga dan mengenyangkan perut anda.

3) Bubur lambuk

Para pengunjung masjid pasti sudah biasa melihat bubur lauk atau bubur lambuk yang sentiasa terhidang selepas solat Asar. Bubur nasi yang dicampur dengan pelbagai jenis sayuran, termasuk ubi, udang dan daging sering menjadi pilihan ramai

4) Akok

Kuih Akok ni adalah kuih tradisional yang tersohor di negeri Che Siti Wan Kembang, iaitu negeri Kelantan

5) Tepung Pelita

Sejenis kuih tradisional yang terdiri daripada lapisan berwarna hijau di bawah dan lapisan santan di atas, kuih tepung pelita biasa disediakan dalam bekas daun pisang dan rasanya yang sangat enak dan manis

 

2 komen untuk “5 Jenis Juadah Yang Akan Ada Di Bazar Pada Bulan Ramadhan”

  1. Tuan zaidi berkata:

    Admin..mcm kurang 1 juadah.

    1. mm kid_ Editor berkata:

      maaf tersilap tajuk..terima kasih kerana tegur

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat