KEADILAN BAJU BESI : Khalifah Sayyidina Ali r.a Dan Lelaki Yahudi – Daily Rakyat

KEADILAN BAJU BESI : Khalifah Sayyidina Ali r.a Dan Lelaki Yahudi


KISAH SAYYIDINA ALI DAN LELAKI YAHUDI

Satu kisah menarik seorang Yahudi telah masuk Islam setelah dia mendapati Islam menyuruh umatnya bersikap adil, terutama seorang hakim yang mengadili antara dua orang yang bersengketa, mestilah bertindak adil tanpa berat sebelah walaupun hukuman yang hendak dijatuhkan itu melibatkan seorang khalifah atau ketua negara.

Saiyidina Ali ibnu Abi Talib k.w seorang Khalifah Islam yang ke-4 sesudah wafat Rasulullah s.a.w tergolong sebagai khulafa’ Rasyidin.Beliau adalah sepupu Rasulullah s.a.w dan juga menantu kepada baginda.Beliau memerintah Madinah pada tahun 35 hingga 40 hijrah bersamaan 656 hingga 661 masihi.

Baju besi khalifah Saiyidina Ali telah hilang didalam peperangan Siffin,beberapa hari kemudian Ali melihat baju itu dipakai oleh seorang Yahudi. Ali minta baju itu dipulangkan kepadanya. “ Ini milik saya”, kata Saiyidina Ali.” Tidak baju itu milikku sejak dulu”. Jawab Yahudi. Keduanya-duanya bertengkar. Masing-masing mengaku haknya. Akhirnya mereka berdua bersetuju menemui Hakim Syuraih untuk membuat keputusan.

 

images (5)

 

“ Yang Arif Tuan Hakim! Baju besi yang dipakai oleh orang ini adalah kepunyaanku.Ia hilang daripada tanganku didalam peperangan Siffin yang lalu”’,kata Khalifah Ali kepada Hakim.”Bagaimana dengan kata-kata Amirul mukminin?.” tanya Hakim kepada Yahudi itu.

“ Tidak tuan, baju itu milik saya”.jawab Yahudi dengan sungguh-sungguh.Wahai Amirul Mukminin! adakah tuan ada saksi yang membenarkan baju ini kepunyaan tuan ?”.”Ada,Tuan Hakim.Puteraku Hassan dan Husain tahu,baju besi ini milik saya.” jawab Khalifah.

“Saksi anak sendiri untuk bapanya tidak boleh diterima menurut hukum Islam yang ada”.kata hakim sambil menggeleng-geleng kepalanya.Yahudi mula tersenyum mendengar kata-kata ini. Berkata Ali “Tapi kedua-dua ini adalah cucu Rasulullah dan penghulu pemuda ahli syurga”. Hakim berkata “Dalil itu tidak boleh digunakan dalam kes ini.

Akhirnya Hakim Syuraih menjatuhkan keputusan, bahawa baju besi itu kepunyaan si pemakainya kerana Saidina Ali tidak dapat membawa saksi lain. .Betapa gembiranya Yahudi dengan keputusan itu.Dia sangat kagum atas sikap Hakim Syuraih yang menghukum dengan adil tanpa merasa takut terhadap seorang Khalifah.Sementara Khalifah Saiyidina Ali k.w menerima keputusan hakim dengan tenang. Lalu baginda menghampiri Yahudi itu.

“ Maafkan saya,tuan,” ujar Saiyidina Ali kepada Yahudi dengan lembut sambil menghulurkan tangan berjabat salam. Hakim Syuraih tersenyum menyaksikan peristiwa itu. Orang Yahudi itu kagum dengan dan terharu dengan sikap Saiyidina Ali.Ketika ini tanpa disedari air matanya membasahi pipi. Lalu dia pun memeluk Khalifah Saiyidina Ali dengan suara tersekat-sekat.

Sepatutnya tuan boleh merampas baju saya ini kerana tuan ketua negara ini. Tetapi , tuan tidak lakukan. Sebaliknya tuan sanggup berjumpa hakim untuk menegakkan keadilan.” ujarnya sambil mengesat airmata.” Yakinlah saya sekarang bahawa Islam adalah agama yang terbaik…,”jelas Yahudi itu dengan sungguh-sungguh. Beberapa detik kemudian,orang Yahudi itu dengan kerelaan hatinya memeluk agama Islam didepan Khalifah Saiyidina Ali dan Hakim Syuraih.

(Riwayat al-Baihaqi)

 

 

Tag:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat