Tips Minta Kerja Guna Jobstreet – Daily Rakyat

Tips Minta Kerja Guna Jobstreet

Sumber Rujukan : Siti Nabilah

Antara platform yang sering di gunakan untuk meminta kerja di Malaysia ini Jobstreet.com.my. Tetapi untuk apply guna Jobstreet ini anda perlu banyak bersabar.

Siti Nabilah yang telah menghantar 106 permohonan untuk pelbagai syarikat namun hanya selepas membuat perubahan ini beliau dapat banyak panggilan dari syarikat. Berikut merupakan perkongsian beliau yang sesuai untuk fresh graduate.

Tip 1 : tolong la update balik pasal semua yang diatas…yang pertama sekali pengalaman kerja… if awak just praktikal ka kerja part time ka @ online seller.. please update your experience… bab ni memang penting untuk company review profil kita… setiap 3 bulan sekali memang bella haruskan diri update resume dan upload semula .. resume bella simple x up to date macam sekarang ada graphic semua… yang penting dalam resume kita mesti ada details about personal information..experience … email pun tolong la letak email berjenis sikit…so bella update resume bella … if kita ni fresh graduate… please state your skills… curriculum very important untuk company tahu kita ni ada skill yg mcm mana.. bab languages.. education letak sekali cgpa … yang lain pun sila update … yang paling penting bab gaji… ok .. fresh graduate ikut pasaran sekarang… company bagi basic salary rm1800 …. xpayah la nak demand2 sangat nak letak tinggi-tinggi.. company pun tak pandang you pun.. masa iv baru discuss taw kita kan boleh negotiate…

dalam my profile kita tolong la letak gambar formal… jangan la letak gmbar candid.. nampk sangat main-main minta kerja.

Tip 2: Ini cara bella.. bella akan search kerja tak specific pun position.. bella search area sahaja.. example Penang.. so nanti akan keluar job semua sekali engineer la test technician la…. so scroll la sampai jumpa job bidang awk.. macam position logistics memang banyak job company open.. administration pun banyak….lihat kat atas… company pos jawatan 4 hours ago… so cepat-cepat apply.. bila company review profil applicant .. profil awak ada kat atas sekali.. macam first come first serve la…walaupun company state nak applicant yang ada experience 2 years.. xsalah pun kita apply.. kita apply ja.. if company rasa kita as candidate yang suitable dengan skill kita ada …even kita ni fresh graduate diorang still akan invite kita interview.
Tip 3: Nampak tak company review profil kita…. diorang review pun kira bernasib baik…. sebab kita ada peluang untuk dipanggil interview…cuba imagine yang apply job tu smpai 2000 candidates pun ada… so setiap kali latest job company open… cepat-cepat apply.

Tip 4: Ni akan keluar lepas tekan button apply job.. tulis dalam kotak tu tentang experience skill atau apa-apa pun janji kita tulis… nampak kita ni sebagai candidates yang serius nak minta keja…. so bila application kita diatas antara candidates lain.. opportunity kita company invite iv tu .. tambah-tambah lagi… bila dia review keluar information formal yang kita tulis dan juga expected salary yang kita minta logik akal as a graduate…. peluang kita besar untuk iv

Yang tu ja… bella buat bella share untuk manfaat semua… kena rajin sabar dan selebihnya yakin pada rezeki Allah bagi…Amin.. Assalamualaikum.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat