Tempoh Pajakan Tamat, Apa Perlu Anda Buat? – Daily Rakyat

Tempoh Pajakan Tamat, Apa Perlu Anda Buat?

Sumber Rujukan : Dhom Niddufias

Pegangan berstatus Pajakan atau Leasehold merupakan jenis pegangan ke atas hartanah untuk suatu tempoh yang telah ditetapkan. Pada masa ini tempoh pajakan yang biasa dilihat atau dikeluarkan oleh kerajaan negeri / Pejabat Tanah adalah untuk 99-tahun.

Persoalan utama di sini apa akan jadi selepas tempoh pajakan tersebut tamat?  Jawapannya, tanah tersebut akan kembali menjadi hakmilik negeri. Walau bagaimanapun, ini jarang berlaku kerana kebiasaannya pemilik tanah kediaman akan diberikan peluang untuk memperbaharui/memanjangkan tempoh pajakan tersebut dengan membayar sejumlah premium mengikut kadaran nilai tanah semasa.

Sekiranya anda merupakan pemilik tanah jenis pajakan, anda tidak perlu menunggu sehingga pajakan tersebut tamat tempoh untuk memohon tetapi boleh mula memohon apabila tempoh pajakan tersebut semakin pendek (sekitar kurang 30-50 tahun) kepada Pejabat Tanah.

Dhom Niddufias telah berkongsi cara-cara yang perlu anda buat sekiranya leashold atau tempoh pajakan anda tamat. Berikut merupakan pengalamanya yang telah beliau kongsikan:-

Family den ada sebuah rumah Semi D 1 tingkat di Petaling Jaya, Selangor yang mempunyai baki lagi 16 tahun sebelum tamat tempoh pejakan. Ni rumah lama sejak zaman 1950an lagi, zaman ni memang confirm den tak lahir lagi ni la.

Ok..untuk kes macam ni, biasanya sebelum mencapai tarikh tamat tersebut, kerajaan akan memberi pilihan untuk pemilik menyambung tempoh pajakan sebelum tamat tarikh pajakan sebenar. Terdapat 2 cara untuk disambung pajak semula bagi tanah di rumah tersebut.

1.Bayaran RM1K untuk panjangkan tempoh
-Pegangan akan dipanjangkan beserta dengan kaveat pendaftar
-Tidak dibenarkan membuat pindah milik kepada orang lain, kecuali kepada ahli keluarga yang terdekat
-Lepas geran terbaru keluar, family den tak akan menerima sebarang kadar diskaun sekiranya ingin melanjutkan tempoh premium. Perlu bayar full premium
-Setelah geran terbaru keluar dan sekiranya satu masa nanti family den nak jual, kadar premium tersebut perlu juga dibayar kalau nak keluarkan kaveat pendaftar bagi proses pindah milik kepada pembeli
-Pembeli yang ingin membeli menggunakan loan, agak sukar, sebab terdapat kaveat pendaftar dan pihak bank biasanya tidak akan memberikan pinjaman bagi kes macam ni, sebab high risk
-Pilihan 1 ni dibuat bagi mengelakkan pemilik dari membuat keuntungan dengan penjualan, ianya dibuat bagi membantu pemilik yang betul-betul ingin menetap disitu

2.Bayar premium bagi panjangkan tempoh

Pegangan boleh dipanjangkan kepada 2 tempoh, iaitu 60 tahun atau 99 tahun
-Ianya boleh dipanjangkan dengan pembayaran premium berdasarkan kepada harga tanah semasa
Formula pengiraannya adalah:

1/4 * 1/100 * nilai tanah semasa * tempoh tahun dipanjangkan * luas dalam meter persegi 30%

Contoh pengiraan :

1/4 * 1/100 * RM3K * 44 tahun (60 tahun – 16 tahun) * 362 meter persegi – 30%

JUMLAH PREMIUM YANG PERLU DIBAYAR:
RM83,622.00

**Penerangan Kira-kira**

**nilai tanah semasa tanah perlu merujuk kepada pejabat tanah, anggaran nilai tanah kawasan ni dalam RM2K – RM3K meter persegi
**tempoh tahun yang dipanjangkan ( 60 tahun atau 99 tahun) – baki tahun yang tinggal
**luas dalam meter persegi boleh tengok dalam geran
**30% kadar diskaun yang diberikan secara automatik

Lepas geran terbaru keluar, family den boleh jual terus tanpa sebarang masalah
-Pembeli boleh membuat loan untuk pembelian
-Untuk submit permohonan:
*Proses bayaran permohonan = RM150
*Beli Pelan = RM40
*Beli Carian Rasmi = RM50
-Proses permohonan pemanjangan tempoh akan mengambil masa anggaran selama 6 bulan
-Pembayaran perlu diselesaikan dalam tempoh 6 bulan selepas permohonan diluluskan
-Anggaran keseluruhan proses sehingga geran terbaru dikeluarkan adalah selama 1 tahun

NOTA : Kaedah ni untuk negeri Selangor sahaja, untuk negeri-negeri lain, korang boleh rujuk pejabat tanah di negeri korang

Sumber- Dhom Niddufias

Sebarkan Artikel Ini
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Share
  • 1
    Share

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat