Sejarah Lebuh Raya Timur Barat – Daily Rakyat

Sejarah Lebuh Raya Timur Barat

Sumber Rujukan : Syed Mohd Hijan

Lebuhraya Raya Timur Barat memiliki sejarah dan ceritanya tersendiri. Sekadar perkongsian untuk semua yang ingin mengetahui. Nah ini dia asal usul atau Sejarah Lebuh Raya Timur Barat.

Lebuhraya Timur Barat yang menghubungkan Gerik, Perak dengan Jeli, Kelantan sudah 33 tahun dibuka kepada lalu lintas. Bagi kebanyakan kita, lebuh raya sepanjang 125 kilometer yang beroperasi mulai Julai 1982 ini hanyalah sekadar laluan yang memendekkan perjalanan dari Utara ke pantai Timur, khususnya Kelantan & Terengganu. Tetapi lebih daripada itu, ia adalah lambang kegigihan dan pengorbanan generasi dahulu untuk memberi keselesaan generasi masa kini dan akan datang. Pembinaannya telah diwarnai dengan air mata, penderitaan, kesusahan dan cabaran dengan pengganas komunis sentiasa memberi ancaman.

Lebuh raya ini membolehkan pemandu dari arah Utara iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak menuju ke Kelantan tanpa perlu turun ke Selatan melintasi beberapa negeri untuk sampai ke destinasi. Mereka hanya perlu memasuki Gerik dan menggunakan lebuh raya ini untuk ke sana, dan begitu juga sebaliknya. Jarak perjalanan menjadi lebih dekat dan banyak masa dapat dijimatkan.

Pembinaan Lebuhraya Timur Barat ini mempunyai strategi serampang dua mata. Pertama, ia memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengguna memendekkan jarak perjalanan serta menjimatkan masa. Yang keduanya adalah, untuk mengekang kegiatan pengganas komunis khususnya di kawasan Gerik. Menelusuri lebuh raya ini, sediit sebanyak akan membangkitkan kenangan pahit yang tercatat dalam lipatan sejarah. Iaitu betapa banyak air mata tumpah dan jerih perih yang terpaksa dilalui oleh para pekerja serta Jabatan Kerja Raya (JKR) yang diamanahkan oleh kerajaan untuk melaksanakan pembinaan lebuh raya tersebut.

1. Ancaman

Ketika ancaman komunis antara tahun 1967 sehinggalah mereka meletakkan senjata di bawah Perjanjian Haadyai pada 2 Disember 1989, Gerik merupakan kawasan hitam. Selain itu, kawasan keselamatan (security area) ini sentiasa dikawal dan diawasi oleh pasukan keselamatan demi melindungi penduduk daripada ancaman komunis. Di samping itu, dalam usaha memerangi pengganas komunis, khususnya di kawasan Gerik dan sekitar seperti Keroh (Pengkalan Hulu) dan Baling, perdana menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra, mencetuskan idea pembinaan Lebuhraya Timur Barat pada 1967. Matlamat pembinaannya adalah menjadikan lebuh raya itu ‘lebuh raya pertahanan’, sebagai salah satu strategi untuk melumpuhkan pergerakan komunis.

Ini sejajar dengan usaha kerajaan ketika itu, iaitu memperkenalkan Program Keselamatan dan Pembangunan (Kesban) yang memberi penekanan kepada hal ehwal ketenteraan dan awam. Melalui program ini kerajaan merancang pelbagai strategi untuk memerangi komunis dengan melaksanakan projek-projek pembangunan khususnya di kawasan luar bandar. Antaranya ialah pembinaan jalan, sekolah, hospital, klinik kesihatan serta kemudahan awam seperti elektrik dan bekalan air.

Pembinaan Lebuhraya Timur Barat yang bermatlamat menghapuskan rangkaian hubungan komunis, adalah termasuk dalam skop ini. Apabila kawasan belantara di sepanjang lebuh raya yang dicadangkan itu dibersihkan, maka tempat persembunyian dan laluan komunis akan terjejas. Ini akan lebih memudahkan operasi tentera menggempur serta memusnahkan kedudukan mereka, di samping memutuskan laluan mereka melarikan diri ke Thailand.

Kerja-kerja pembinaan bermula pada 1970 di bawah kendalian Jabatan Kerja Raya (JKR). Pastinya ia tugas yang sangat sukar dan mencabar kerana kedudukan muka bumi yang berbukit bukau, bergunung-ganang, berlurah dan berbatu batan merentasi laluan pembinaan yang dicadang, selain hutan belantara yang tebal. Lebuh raya ini juga melalui dua banjaran utama itu Banjaran Bintang dan Banjaran Titiwangsa.

Komunis adalah ancaman utama semasa menjalani projek pembinaan ini. Ancaman dari mereka termasuk memberi tentangan, mengganggu dan mensabotaj dalam usaha menggagalkan projek berkenaan. Selain dari itu, mereka juga mendatangkan kemudaratan, kemusnahan dan kesusahan kepada para pekerja serta membinasakan peralatan yang digunakan. Untuk melindungi para pekerja dan peralatan, pihak tentera mengadakan kawalan ketat di lokasi pembinaan serta mewujudkan pos tentera pada setiap kilometer laluan pembinaan. Pembinaan lebuh raya dijalankan serentak dari arah Gerik dan Jeli.

2. Terkorban

Pada peringkat awal, pembinaan dijalankan dalam keadaan serba kekurangan, di samping pekerja dan peralatan yang digunakan juga tidak mencukupi. Hanya pada awal 1973, peralatan dan pekerja sepenuhnya diperoleh bagi membolehkan pembinaan berjalan dengan lancar. Dua buah Kem Pangkalan (Base Camps) telah diwujudkan, sebuah di Gerik dan sebuah lagi di Jeli. Di kem inilah keseluruhan tenaga kerja serta kaum keluarga mereka yang terlibat dalam pembinaan lebuh raya itu ditempatkan. Kem Pangkalan di Gerik ini masih wujud, dan sebahagian daripadanya masih berpenghuni tetapi ada bangunan ditinggalkan usang tidak didiami.

Tugas penerokaan awal amatlah sukar, dimulai dengan pembinaan laluan ke kawasan pembinaan, diikuti dengan menebang dan membersihkan hutan yang tebal. Apabila kerja-kerja pembinaan bertambah rancak dan jarak perjalanan antara kem pangkalan ke lokasi pembinaan semakin jauh, kem-kem baru telah dibina berhampiran kawasan pembinaan. Dalam susah payah inilah juga komunis terus menerus memberi ancaman, mensabotaj dan menyerang hendap. Kawalan keselamatan diperketat dan operasi memburu komunis dilancarkan menerusi `Ops Pagar’ yang dijalankan sepanjang tempoh pembinaan lebuh raya ini.

Walaubagaimanapun, dalam serangan komunis pada 23 Mei 1974 sebanyak 63 jentolak diletup dan dimusnahkan. Serangan itu bermula dari pukul 8 malam sehingga pagi. Kemusnahan ini bukan sahaja menyebabkan kerugian, malah menyebabkan kerja-kerja pembinaan tergendala seketika. Lebih menyedihkan, dalam satu lagi serangan pada 27 Ogos 1974, menyebabkan tiga pekerja JKR terkorban dan ada yang tercedera.

Serangan hendap ini berlaku ketika para pekerja yang menaiki lori dari Kem Pangkalan di Gerik dalam perjalanan menuju ke Banding, dengan diiringi oleh trak tentera. Tiga pekerja yang terkorban hanya dikenali sebagai Ismail, Husin dan Ali. Peristiwa menyayat hati ini menggambarkan betapa banyak titisan air mata, duka dan ancaman menjadi sebahagian daripada kisah di sebalik pembinaan lebuh raya ini. Jumlah ini juga tidak termasuk mereka yang terkorban kerana kemalangan semasa bekerja. Sesungguhnya inilah pengorbanan tidak ternilai yang telah disumbangkan oleh mereka demi keselesaan dan kemudahan generasi masa kini dan akan datang.

3. Kos

Kesukaran pembinaan lantaran hutan belantara, rupa bumi yang berbukit bukau serta batu batan dan lembah, ditambah pula dengan ancaman komunis menjadikan tempoh pembinaan menjangkau selama 12 tahun. Kosnya juga meningkat daripada bajet awal, iaitu sebanyak RM85 juta.

Walaupun banyak halangan yang ditempuhi, lebuh raya sepanjang 125 kilometer antara Gerik dengan Jeli ini akhirnya disiapkan dengan kos RM396 juta dan dibuka kepada lalu lintas mulai 1 Julai 1982. Memandangkan lebuh raya ini dalam kawasan keselamatan, pihak tentera terus menerus mengawal laluan keluar-masuk lebuh raya ini selepas ianya dibuka. Pengguna hanya dibenarkan melalui lebuh raya ini pada waktu siang atas faktor keselamatan dan tiada kenderaan dibenarkan melalui lebuh raya ini selepas pukul 6 petang dari kedua-dua belah hala Gerik dan Jeli.

Jika dari arah Gerik, pos kawalan tentera pertama adalah terletak di Kem Sungai Rui. Apabila sampai di pos ini, selepas pukul enam petang, pengawal tentera akan bertanya arah tujuan. Sekiranya hendak ke Felda Bersia (lebih kurang tiga kilometer dari pos ini), pemandu akan dibenarkan masuk. Sekiranya hendak ke Jeli mereka akan diminta berpatah balik. Tetapi sekiranya pemandu membuat helah, mereka tidak akan terlepas kerana ada satu lagi pos kawalan keselamatan selepas simpang Felda Bersia. Dan tiada siapa dibenarkan melintasi sekatan ini yang ditutup sepenuhnya selepas pukul enam petang.

Walaubagaimanapun, kawalan tentera ini akhirnya dihentikan pada 1989 berikutan termetrainya perjanjian damai di Haadyai dan anggota Parti Komunis Malaya (PKM) meletakkan senjata dan menyerah diri.

4. Mempersonakan

Tidak dinafikan, merentasi Lebuhraya Timur Barat memang menyejukkan mata dengan pemandangan hijau di sekeliling serta melalui lereng-lereng bukit. Terdapat lima jambatan di sepanjang lebuh raya ini. Antaranya ialah Jambatan Sungai Rui (256 meter), Jambatan Tasik Temenggor (sebelah barat sepanjang 880 meter), Jambatan Tasik Temenggor (sebelah timur sepanjang 640 meter), Jambatan Hulu Sungai Pergau sepanjang 159 meter serta Jambatan Hilir Sungai Pergau sepanjang 158 meter. Selain itu juga terdapat lima kawasan Rawat dan Rehat (R&R) di sepanjang lebuh raya iaitu di Perak (Gerik), Pulau Banding, Air Banun, Titiwangsa (1,050 meter di atas paras laut) dan Tasik Pergau.

Pemandangan yang mempesonakan sudah pastinya terletak di Tasik Temenggor Banding (Tasik Banding). Tasik Banding merupakan sebuah tasik buatan manusia yang luas terbentang dan airnya yang hijau jernih, terbentuk hasil pembinaan Empangan Temenggor. Tasik ini juga kini menjadi tempat rekreasi, memancing dan pelbagai aktiviti sukan air yang popular.

Di samping itu, tidak jauh dari Tasik Banding iaitu di Kem Sri Banding, terletak satu dataran dikenali sebagai Dataran Juang milik Tentera Darat. Di dataran ini diabadikan nama-nama 116 anggota tentera yang telah terkorban sepanjang konfrantasi dengan komunis antara tahun 1968 hingga 1989. Selain itu dicatatkan juga keberanian beberapa anggota tentera yang tidak menghiraukan keselamatan diri mereka berjuang menentang komunis habis-habisan hingga gugur sebagai bunga bangsa.

5. Gajah

Mereka yang melalui lebuh raya ini juga perlu sentiasa berwaspada dengan kehadiran gajah liar, tambahan lagi apabila di waktu malam. Jika terserempak dengan kumpulan gajah ini biarkan saja mereka berlalu sebelum kembali meneruskan perjalanan. Perlu diingat, jangan sesekali-kali membunyikan hon kerana ini akan mengejutkan gajah-gajah tersebut yang mengakibatkan mereka menyerang pemandu.

Adakala pada waktu-waktu tertentu kumpulan gajah ini akan tidur di atas jalan tar untuk memanaskan badan mereka. Jadi haba panas yang terperangkap di dalam batu tar di siang hari digunakan sepenuhnya oleh gajah pada waktu malam.

Jadi sebagai pengguna perlu sentiasa ingat bahawa pembinaan Lebuhraya Timur Barat ini merupakan lambang kegigihan dan pengorbanan generasi dahulu. Khususnya untuk pihak JKR dan para pekerja yang tabah meneruskan pembinaan sekalipun berdepan cabaran kerja yang amat sukar dan berisiko tinggi. Titisan air mata mereka dahulu telah membawa kesenangan kepada generasi masa kini. Bukan sahaja perjalanan antara pantai Barat dan pantai Timur semakin dekat, malah ia juga berjaya mengekang kegiatan pengganas komunis.

Mungkin generasi sekarang tidak akan dapat menghayati atau memahami betapa besarnya erti pengorbanan ini. Ini kerana bagi mereka lebuh raya tersebut hanyalah laluan yang dibina bagi memudahkan perjalanan mereka dengan selesa dan pantas.

Walaubagaimanapun, penderitaan dan pengorbanan para pekerja di sebalik pembinaan Lebuhraya Timur Barat ini diabadikan dalam bentuk sebuah tugu peringatan berhampiran Kem Sri Banding.

6. Menyayat Hati

Catatan pada tugu peringatan tersebut sangat menyayat hati dan mengusik kalbu. Di samping itu, terdapat juga papan tanda yang mengandungi gambar-gambar dan penerangan ringkas mengenai serangan komunis serta proses pembinaan lebuh raya berhampiran tugu tersebut. Tulisan pada batu ingatan tersebut bertajuk;

`Pengorbanan Dalam Kenangan Jalan Raya Timur Barat (1970-1982)’.

“Jalan Raya Timur Barat (Gerik-Jeli) telah dibuka pada lalu lintas pada 1 Julai 1982. Banyak nyawa telah terkorban semasa kerja pembinaan dilaksanakan mulai tahun 1970. Ada yang terkorban semasa kemalangan di tempat kerja dan ada yang diserang oleh pengganas komunis.

“Di lokasi ini 63 buah mesin jentolak tanah telah diletupkan oleh pengganas komunis pada 23 Mei 1974. Di lokasi ini juga tiga nyawa pekerja JKR telah terkorban dan beberapa lagi cedera dalam serangan pengganas pada 27 Ogos 1974. Beberapa serangan lain juga telah berlaku di sepanjang jalan raya yang melibatkan pekerja JKR dan anggota pasukan keselamatan. Kita memperingati semua yang telah berkorban nyawa bagi menjayakan pembinaan Jalan Raya Timur Barat ini. Sila sedekahkan Al-fatihah kepada orang-orang yang terkorban di sini.”

Semoga generasi hari ini menghargai sumbangan mereka kepada kita.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat