22 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Sambung Master – Daily Rakyat

22 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Sambung Master

Sumber Rujukan : NourlHousna Tawfiq

Sebelum pergi lebih lanjut, perlu di jelaskan di sini bahawa pengajian tahap Master merupakan Ijazah kedua selepas menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda dalam bidang yang dipelajari.

Berikut merupakan coretan NourlHousna Tawfiq yang telah berkongsi pengalaman beliau semasa membuat Master.

Jom, saya senaraikan beberapa perkara yang “Kenapa aku tak tahu sebelum ini?” atau “Kenapa tak ada orang ingatkan aku?”.

Oh ya, saya menulis berdasarkan tahap pengetahuan dan pengalaman, boleh jadi salah dan banyak kurangnya. Tapi, setakat ini senarai ini belum pernah lagi diceritakan kepada sesiapa sebelum ini.

1. Kita boleh sambung belajar dalam bidang yang lain selain bidang waktu Degree.

2. Anda perlu hadiri penerangan oleh pihak Universiti. Mohon khatamkan buku penerangan. Sungguh!. Ini contoh bukunya.

Setiap proses dalam pembikinan  kajian memerlukan masa yang lama. Mohon semak buku ini dan rancang sebaiknya.

3. Anda bersendirian. Semua orang akan buat assignment sendiri. Bentang di hadapan kelas sendiri. Belajar sendiri. Sebab anda dah mula masuk ke alam kajian bersendirian. Tak dinafikan, masih boleh study group lagi bila dah dekat waktu peperiksaan.

4. Ada terlebih banyak sangat waktu yang panjang. Bayangkan dalam satu semester hanya ada 4 subjek. Satu subjek 3 jam seminggu. Setiap minggu ada satu kelas sahaja. Kalau ambil full time memang banyak masa.

5. Banyak buang masa. Kalau dahulunya kita seorang yang kurang berdisiplin, ketahuilah peluang untuk anda berlengah juga tinggi. Nak nak lagi, yang full time study dan tidak bekerja. Oh Allah.

6. Assignment dan presentation setiap minggu. Oh saya cakap banyak masa kan tadi? Sebenarnya tak banyak. Kena tampar diri, dan sepak diri selalu moga moga selalu sedar diri bahawa banyak lagi kerja yang ada.

7. Ada 3 pilihan mode pembelajaran yang boleh dipilih mengikut kesesuaian masa dan kebolehan masing-masing.

Mode Full Research : Kajian Sepenuhnya. Boleh sambung Ph.D terus sebab ada kajian.

Mode Coursework : Belajar semua subjek yang diwajibkan bagi sesuatu kos dan menulis artikel/mini research untuk mendapatkan sijil Sarjana. Perlu buat kajian terlebih dahulu, baru boleh sambung Ph. D

Mix mode : Belajar beberapa sahaja subjek ditambah dengan penulisan thesis untuk mendapat sijil Sarjana. Boleh sambung Ph.D terus. (saya ambil mode ini)

Full time study : 2 – 3 tahun
Part time study : 2 – 4 tahun

8. Kita boleh tukar mode pembelajaran di sepanjang perjalanan menggapai segulung ijazah Sarjana. Tak semestinya kita tetap dengan pilihan pertama kita.

9. Bagi yang ambil coursework sahaja, saya tak risaukan sangat pasal kemampuan anda. Akan tetapi, bagi yang ambil Research. MOHON MULA TULIS PROPOSAL AWAL. Pastikan anda mulakan pada semester satu lagi.

10. Cari tajuk kajian pada semester satu dan cari Supervisor. Rajinkan diri berkenalan dan minta pendapat para pensyarah. Dulu, saya rendah diri, saya rasa takut nak berjumpa dengan pensyarah. Tapi hakikatnya, mereka tersangat supportive. Percayalah.

11. Awak akan mahu habis seawal yang mungkin. Finish what you’ve started. Awak akan fikir nak cari kerja selalu tapi belajar tak habis lagi, jadi kena siapkan juga!.Saya akui saya dah terlambat sebab akhir semester 2 baru cari supervisor dan mula menulis pada semester 3, tapi saya kena pecutkan diri saya sehabis mungkin.

12. Pergi kursus menulis dan format thesis.

13. Ambil short sem untuk terus menulis research proposal atau sambung menulis.

14. Walaupun kamu ambil Full Time, cuba lah cari kerja untuk membuatkan kita lebih sibuk untuk susun masa sebaiknya. Mungkin ada yang tak setuju, tapi bukti yang saya lihat pada kawan sekelas yang jadi guru ganti sangat perform dalam penulisan mereka. Sebab apa? Sebab mereka lebih termotivasi. Wallahi!

15. Rajinkan diri ke perpustakaan. Mohonlah seret badan anda banyakkan bahan bacaan. Cuba pergi perpustakaan universiti lain. Seronok!.

16. Selain daripada bekerja untuk membayar duit yuran, anda boleh memohon pinjaman MARA atau PTPTN. Biasiswa kerajaan MyBrain pun ada. Penerangan untuk cara memohon banyak boleh di google.

17. Kalau ada duit lebih, bolehlah beli printer sendiri. Kalau dah tak nak guna lagi, boleh jual semula. Printer penting juga sebenarnya untuk siapkan thesis.

18.  Keluarlah dari bilik dan join program universiti. Walaupun kitalah yang paling tua, banyak lagi ilmu yang boleh kita dapat selain daripada pengalaman. Bersenam, berenang dan lain lain akiviti selain daripada belajar dan membaca. Luangkan masa bersama manusia lain dan alam.

19. Disiplin. Fokus.

20. Jangan malu bertanya dan minta bantuan. Usahakan. Berkawanlah dengan kawan yang lebih baik dan pandai.

21. Selalu baiki niat dan kembalikan semangat “Kenapa aku mahu sambung belajar?”. Ada yang mahu capai cita cita, ada yang mahukan untuk kepuasan diri, ada yang atas permintaan ibu bapa. Apa pun, kalau hilang diri, cepat-cepat cari.

22. Anda mungkin menangis kerana terasa susah sangat fasa hidup yang baru ini. Anda mungkin rasa hilang (lost) beberapa kali. Anda rasa mahu putus asa. Tetapi pengalaman ini akan menjadi suatu titik tolak baharu dalam kehidupan anda. Anda akan lihat kebaikan yang banyak hadir selagi mana anda senyum dan bersangka baik dengan ujian dari Tuhan. Eh, kalau tak rasa susah belajar, awak belum belajar taw.

Mohon bertabah my dear postgraduate friends~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini @ Daily Rakyat