Tun M Mengziarah Pusara Allahyarham Fadzil Noor – Daily Rakyat

Tun M Mengziarah Pusara Allahyarham Fadzil Noor

Sumber Rujukan : MStar

Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohammad menziarahi pusara bekas  Presiden PAS,  Allahyarham Datuk Fadzil Noor, petang Sabtu lepas bukan semata-mata meraih undi tetapi atas hubungan silaturahim yang telah lama terjalin pada ketika dulu kala.

Menurut Muhammad Faiz  Fadzil yang merupakan anak kelima Allahyarham, keluarganya tidak merasa hairan dengan kunjungan bekas perdana menteri  22tahun tersebut di  Muassasah Darul Ulum, Pokok Sena.

Faiz yang juga merupakan calon Harapan Dun Permatang Pasir, Pulau Pinang, berkata, doa Allahyarham pernah dilafazkan suatu ketika dahulu yang mahu Mahathir dipanjangkan umur termakbul.

“Kami sekeluarga mengimpikan perubahan kepada Tun. Kami tidak rasa pelik kerana Tun pernah lawat arwah semasa koma di HUKM pada 2002. Saya percaya kunjungan ke pusara adalah satu penghormatan buat arwah.

“Apa yang berlaku hari ini adalah satu manifestasi doa arwah agar Tun dipanjangkan umur untuk melihat sendiri apa beliau lakukan. Tun tidak akan lihat dengan hati yang telus dan jujur jika beliau tidak bersama Pakatan Harapan harii ini.

“Tun banyak kali cakap beliau salah dan minta maaf. Itu satu petanda yang baik bahawa apa yang berlaku hari ini adalah satu kesilapan dalam pentadbiran. Beliau sebagai orang lama tahu ini adalah satu realiti,” katanya.

Faiz berkata, permusuhan kedua-dua tokoh ini suatu ketika dahulu tidak melibatkan peribadi sebaliknya atas perbezaan politik sahaja untuk bersaing menjadi pemerintah.

Jelasnya, negarawan itu juga mahu menunjukkan bahawa politik bukan pentas untuk bermusuh tetapi satu pentas demokrasi yang baik untuk rakyat membuat pilihan tepat siapakah yang terbaik mampu menerajui negara.

“Saya rasa Tun akan datang bila-bila masa untuk ziarah pusara arwah (bukan disebabkan untuk raih undi pada musim pilihan raya).

“Yang menghangatkan suasana sebenarnya adalah media. Saya ingat jika media tidak datang siapa pun tak tahu.

“Terima kasih kepada media  kerana membuat liputan supaya rakyat tahu bahawa ini adalah demokrasi tulen,” ujarnya. – Sinar Online

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat