Budak 11 Tahun ini Lagi Pandai Daripada Einstein! – Daily Rakyat

Budak 11 Tahun ini Lagi Pandai Daripada Einstein!

Sumber Rujukan : Independent

Budak lelaki ini mungkin akan menjadi seorang saintis tersohor pada abad ini! Hanya berusia 11 tahun, budak ini telah mendapat skor dalam ujian IQ  lebih tinggi daripada saintis berkelahiran German, Albert Einstein.

Albert Einstein telah mendapat skor IQ sebanyak 140 dan Arnav Sharma telah mendapat skor sebanyak 162! Skor maksimum seseorang boleh dapat di dalam peperiksaan bertulis.

Walaupun Hawking atau Einstein bukanlah mengambil ujian IQ, tetapi IQ dipercayai adalah 160.

Arnav yang berasal daripada Reading, England telah melepasi ujian yang sangat sukar itu tanpa apa-apa persiapan dan tidak pernah melihat kertas ujian IQ sebelum ini.

Tandanya dalam peperiksaan, yang secara amnya mengukur keupayaan penaakulan lisan, meletakkannya dalam 1%  teratas negara dari segi tahap IQ.

“Ujian Mensa agak sukar dan tidak ramai orang yang lulus sehingga ada juga yang tidak mengharapkan untuk lulus. Saya mengambil peperiksaan di pusat Salvation dan mengambil masa kira-kira dua setengah jam. Terdapat dalam tujuh atau lapan orang di sana. Ada juga beberapa kanak-kanak kelihatan tetapi selebihnya adalah orang dewasa.” kata Arnav dengan yakin kepada The Independent dari rumahnya di Reading.

Arnav, yang berasal dari India, menyatakkan dia tidak bimbang sebelum menduduki ujian itu.

“Saya tidak mempunyai persediaan untuk peperiksaan tetapi saya tidak gemuruh. Keluarga saya terkejut tetapi mereka juga sangat gembira apabila saya memberitahu mereka tentang markah ujian saya.” kata Arnav.

Meesha Dhamija Sharma, ibunya, berkata dia tidak berharap untuk Arnav berjaya dalam peperiksaan itu.

“Saya tertanya-tanya apalah yang akan berlaku kerana Arnav tidak pernah tahu atau melihat kertas ujian IQ,” jelasnya.

Apabila ditekan tentang bila dia menyedari kebolehannya, Puan Sharma memberi kenyataannya semasa Arnav di India sebagai seorang kanak-kanak. Walaupun diberitahu dia mempunyai IQ yang luar biasa, dia enggan mempercayainya pada masa itu. Tidak sampai dia berumur dua setengah tahun, dia mulai sedar tentang kehebatan matematiknya.

“Dia mengira lebih daripada 100. Itu adalah ketika saya berhenti mengajarnya kerana saya tahu bahawa tidak ada penghujungnya.”

Ketika ditanya sama ada ada orang lain dalam keluarga mempunyai IQ yang luar biasa, dia tidak dapat memberi kesahihannya, sambil menambah: “Ayahnya juga pandai tetapi tidaklah terlalu pandai.”

Arnav, yang menghadiri Crossfields School di pinggir bandar Reading, telah dipilih untuk Eton College dan Westminster, kedua-dua sekolah yang sangat kompetitif dan dipilih oleh ramai orang, tanpa sebarang penyediaan.

Tetapi perlu diketahui bahawa bakatnya tidak terhad kepada nombor. Arnav juga minat dalam menyanyi dan menari, dan juga mencapai peringkat separuh akhir dalam rancangan Reading’s Got Talent for Dance dengan aksi Bollywood ketika berusia lapan tahun.

Arnav, yang juga mempunyai hobi dalam pengaturcaraan, badminton, piano, berenang dan membaca, juga mempunyai pengetahuan geografi yang luar biasa, dan boleh menamakan semua ibu negara di dunia.

Jurucakap Mensa memuji Arnav untuk pencapaian itu, dengan berkata: “Ia adalah markah yang sangat tinggi yang hanya sedikit peratusan orang di negara ini dapat dicapai”. Mensa adalah salah satu kelab paling eksklusif di dunia, dan satu-satunya cara untuk menyertai kelab tersebut adalah untuk membuktikan IQ anda berada di dua peratus teratas negara.

Ia diasaskan pada tahun 1946 di Oxford oleh Lancelot Lionel Ware, seorang saintis dan peguam, dan Roland Berrill, seorang barrister Australia, tetapi organisasi itu kemudiannya tersebar di seluruh dunia.

Misinya ialah untuk “mengenal pasti dan memupuk kecerdasan IQ demi kebaikan manusia”.

Lihat video di bawah tentang Arnav:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat