Lakar Dimensi – Menghasilkan Logo SADA BORNEO, Band Yang Mewakili Malaysia dalam Asia’s Got Talent Sehingga Semi-Final.

Sumber Rujukan : Afif Hamid 20 Feb 2017

Lakar Dimensi adalah sebuah syarikat yang mencipta satu formula yang unik yang membantu menentukan identiti jenama anda, yang benar benar dan jelas.

No automatic alt text available.

Lakar Dimensi juga mereka bentuk identiti visual yang bercakap dengan penonton dengan memperjelaskan budaya korporat, gaya dan falsafah.

Lakar Dimensi adalah syarikat yang pakar dalam :

  • Logo
  • Corporate Identity
  • Brand
  • Advertising
  • Graphic Design
  • Illustration

Lakar Dimensi juga telah mereka bentuk logo kepada beberapa syarikat seperti berikut:

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: text

 

Kali ni Lakar Dimensi terbang pula ke kepulauan Borneo. Lakar Dimensi mengunakan kepakaran mereka untuk mereka bentuk logo band terkenal tanah air, Sada Borneo. Dengar nama Sada Borneo pun macam power kan. Tapi memang power pun sebab band ni pernah wakil Malaysia dalam Asia’s Got Talent tahun 2015 sampai Semi-Final.

Persembahan Asia’s Got Talent :

 

Link temubual eksklusif dalam rancangan Motif Viral, Astro Ria :

Perkataan ‘Sada’ adalah berasal daripada perkataan Iban (salah satu kumpulan etnik di Sarawak) yang bermaksud ‘Bunyi’. Sada Borneo bermaksud “Bunyi Borneo”.
Image may contain: 4 people
Perkara yang unik tentang band ini ialah penggunaan alat muzik tradisional seperti sape, bungkau, kompang, seruling dan pelbagai lagi alat muzik tradisional, serta digabungkan dengan alat-alat muzik moden seperti keyboard, bass dan gitar, manakala terdapat juga alat muzik khas yang mengeluarkan bunyi-bunyi unsur alam semula jadi seperti bunyi hujan, burung, katak dan lain-lain. Secara tak langsung band ini menunjukkan keindahan Malaysia melalui muzik.

Image result for Sape

Sape

Image result for Bungkau

Bungkau

Related image

Kompang

 

Image result for Seruling

Seruling

Dan semestinya, menjadi satu cabaran bagi Lakar Dimensi untuk mereka bentuk dan menvisualkan idea logo yang simple, kreatif, unik dan bermakna dengan pelbagai elemen ini untuk dijadikan ‘Duta’ khas Sada Borneo supaya boleh bersaing dengan imej logo antarabangsa yang lain. Dengan kerjasama yang baik oleh pihak Sada Borneo, maka Lakar Dimensi berjaya menghasilkan logo eksklusif khas untuk Sada Borneo.

No automatic alt text available.

 

 

Lakar Dimensi mengucapkan terima kasih kepada Puan Andy Siti Nurhidayah Rahim, selaku Pengurus Sada Borneo kerana sudi bekerjasama dan memberi kepercayaan sepenuhnya kepada Lakar Dimensi untuk menghasilkan logo tersebut. Mereka berharap semoga Sada Borneo terus maju dan terkenal dipersada dunia.

P/S : Kalau nak dapatkan khidmat persembahan Sada Borneo yg awesome ni boleh terus PM Puan Andy. Lagi satu, if berminat dengan T-Shirt eksklusif Sada Borneo pun boleh terus PM beliau sementara stok masih ada! Terima Kasih.

” Design creates culture. Culture shapes values. Values determine the future.”~ Robert L. Peters

Logo Design by :
Afif Hamid,
Lakar Dimensi

Image may contain: water, outdoor and nature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini @ Daily Rakyat