Zakir Naik Dilabel 'Batu Api' – Daily Rakyat

Zakir Naik Dilabel ‘Batu Api’


Zakir Naik yang dikenali sebagai pakar dalam perbandingan Islam pada hari ini diancam apabila sekumpulan aktivis Malaysia yang diketuai oleh Pengerusi Hindraf, P Waythamoorthy telah memfailkan tuntutan mahkamah. Antara tuntutannya ialah agar Dr. Zakir Naik ditangkap dan diusir dari Malaysia.

Saman itu difailkan bersama 18 lagi aktivis yang lain, termasuklah ADUN Bingkor Jeffrey Kitingan, peguam Siti Kassim dan Pengarah Center for Policy Initiatives, Lim Teck Ghee.

“(Kami memohon) satu perintah bagi ketua Polis Negara (IGP) untuk segera menangkap Zakir Naik.

“(Juga), satu perintah untuk membatalkan status Zakir sebagai seorang pemastautin tetap Malaysia, jika ada diberikan (dan) satu perintah untuk mengusirnya dengan segera dari Malaysia,” katanya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas memfailkan tuntutan mahkamah itu, hari ini.

Aktivis-aktivis tersebut mendakwa Dr. Zakir Naik mengancam keselamatan, keharmonian dan perpaduan Malaysia, ini kerana mereka beranggapan ajaran atau pendekatan Dr. Zakir Naik menggalakkan keganasan dan akan merosakkan perpaduan masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

Selain itu, Waythamoorthy berkata, Zakir juga telah diharamkan di beberapa negara, termasuk Kanada dan United Kingdom.

Selain itu, defendan yang turut dinamakan dalam saman itu adalah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dan kerajaan Malaysia.

Sementara itu Mufti Perlis, Dr. Asri Zainal Abidin menerusi laman Facebooknya mempertahankan Dr. Zakir Naik, dan menyelar kumpulan aktivis berkenaan.

Di laman Facebooknya, Dr. Asri menulis,
“Tidaklah pelik jika mereka itu dari kumpulan bukan Muslim ataupun kafir yang tidak suka dengan dakwah.

Namun yang pelik jika ada yang mendakwa diri mereka Muslim tetapi meminta supaya tokoh pendakwah Muslim yang terkenal dengan hujahnya itu ditangkap,”.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat